Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση μιας τραυματικής απώλειας

Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση μιας τραυματικής απώλειας

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχουν απλές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη διάθεση και τη συναισθηματική τους ευεξία σε καθημερινή βάση μετά την τραυματική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Η Caitlin Reynolds, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας λέει ότι «Ο πρόωρος ή τραυματικός θάνατος στενών φίλων ή στην οικογένεια είναι συναισθηματικά επίπονος και η διαχείριση της θλίψης μπορεί να είναι δύσκολη. Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη συναισθηματική μας ευεξία μετά από μια τραυματική απώλεια».

Η Shevaun Neupert, επίσης υγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο NC State λέει με τη σειρά της «Διεξαγάγαμε μια μεγαλύτερη μελέτη που εξέταζε πώς οι καθημερινές συμπεριφορές επηρεάζουν τη συναισθηματική ευεξία και την καθημερινή λειτουργία και συνειδητοποιήσαμε ότι ένας σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη αντιμετώπιζε την τραυματική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε γνώσεις για το πώς οι καθημερινές συμπεριφορές μετά από μια απώλεια μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας ευεξία».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με δεδομένα από 440 ενήλικες των ΗΠΑ μεταξύ 50 και 85 ετών. 356 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν την τραυματική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν μια ημερήσια έρευνα για 14 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερωτήσεις της έρευνας σχεδιάστηκαν για να καταγράφουν τις αλλαγές στις καθημερινές εμπειρίες κάθε συμμετέχοντα και τη διάθεση του/της.

«Οι ερωτήσεις της έρευνάς μας βοήθησαν επίσης να καταγράψουμε πληροφορίες σχετικά με την υποκειμενική ηλικία ή το πώς αισθάνονται οι συμμετέχοντες ηλικιωμένοι καθημερινά», λέει η Neupert. «Αισθάνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα; Νεότεροι; Και πώς σχετίζεται αυτό με τη διάθεσή τους ή τη συναισθηματική τους ευεξία;».

«Ένα από τα μεγάλα ευρήματα της μελέτης είναι ότι οι δραστηριότητες που ονομάζουμε ‘ανεβαστικές’ μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση», λέει ο Ali Early του NC State, συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι ‘ανεβαστικές’ δραστηριότητες αναφέρονται σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, όπως:

–           ολοκλήρωση μιας εργασίας
–           αρκετός ύπνος
–           γεύματα έξω
–           επίσκεψη, τηλεφώνημα ή γράψιμο σε ένα φίλο ή
–           χρόνος με την οικογένεια

«Οι ‘ανεβαστικές’ δραστηριότητες ήταν καλές για όλους, αλλά υπάρχει κάποια μικρή διαφορά όχι μόνο στο ποιος επηρεάζεται περισσότερο, αλλά και πότε οι ‘ανεβαστικές’ δραστηριότητες είναι πιο ισχυρές», λέει η Neupert. «Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η θετική επίδραση των ‘ανεβαστικές’ δραστηριότητες ήταν πιο έντονη για άτομα που είχαν βιώσει τραυματική απώλεια και ειδικά τις ημέρες που ανέφεραν ότι ένοιωθαν ηλικιακά μεγαλύτεροι».

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές υπολόγισαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων στη μελέτη, την ηλικία τους και την ηλικία στην οποία βίωσαν για πρώτη φορά μια τραυματική απώλεια.

«Με άλλα λόγια, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία είναι προσβάσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους, για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας», λέει η Neupert. «Και αυτά τα πράγματα μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο τις μέρες που το χρειαζόμαστε πιο πολύ».

Πηγή: North Carolina State University https://news.ncsu.edu/2024/02/coping-with-traumatic-loss/

Alexandra S. Early, Caitlin M. Reynolds, Shevaun D. Neupert. Traumatic losses permeate daily emotional experiences: roles of daily uplifts and subjective ageApplied Psychology: Health and Well-Being, 2024

Μετάφραση/προσαρμογή: Έφη Καραμπάτου, συνεργάτιδα Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθήνας