Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων & Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας | Ποιοί είμαστε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε το 1992 το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας με τη συμμετοχή 23 νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και το Αρεταίειο νοσοκομείο. Στόχος ενός Νοσοκομείου Προαγωγής Υγείας (ΝΠΥ) είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν το νοσοκομειακό περιβάλλον και προάγουν την υγεία των εργαζομένων, των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Κατά τη διάρκεια της 15ετούς περίπου δράσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου υλοποιήθηκαν με επιτυχία προγράμματα για τη μείωση των εργασιακών κινδύνων, τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου, την κατάρτιση των εργαζομένων, την αγωγή υγείας των ασθενών την προληπτική ιατρική εντός και εκτός του νοσοκομείου, τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων και για πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου νοσοκομείου.
Η ανάγκη συνέχισης και επέκτασης αυτής της προσπάθειας έχει οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη δημιουργία Εθνικών Δικτύων ΝΠΥ στις χώρες της Ευρώπης, τα οποία συμμετέχουν στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας (το συνέδριο του 2000 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με ιδιαίτερη επιτυχία).
Τα τελευταία χρόνια το Δίκτυο ενέτεινε τις προσπάθειές του για διεύρυνση και σε χώρες εκτός Ευρώπης. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν να ενταχθούν στο Διεθνές Δίκτυο Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας νοσοκομεία από την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία. Έτσι, σήμερα, τοπικά δίκτυα λειτουργούν στον Καναδά και την Ταϊβάν, ενώ νοσοκομεία – μέλη του Διεθνούς Δικτύου υπάρχουν και στην Αυστραλία. Επίσης, μέλος του δικτύου έγινε και το νοσοκομείο «Memorial» από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα νέα μέλη εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα. Μάλιστα, το δίκτυο του Καναδά ασχολείται με τη μετάφραση, στη γαλλική γλώσσα, του εγχειριδίου εφαρμογής και αυτο-αξιολόγησης παρεμβάσεων προαγωγής υγείας στα νοσοκομεία, ώστε να είναι διαθέσιμο για τα γαλλόφωνα μέλη του δικτύου.
Στο Ελληνικό Δίκτυο ΝΠΥ που δημιουργήθηκε το 1998, συμμετείχαν αρχικά τα νοσοκομεία Αρεταίειο, Αγία Όλγα, 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, Ιασώ, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και Ωνάσειο και στη συνέχεια τα νοσοκομεία Αιγινήτειο, Αλεξάνδρα, Παίδων «Αγία Σοφία», Μεταξά, Σωτηρία, Υγεία.
Το 2002 το Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΝΠΥ) διευρύνθηκε με πέντε επιπλέον νοσοκομεία Αγία Ελένη, Ανδρέας Συγγρός, Γενικό Κρατικό, Ιπποκράτειο, Λαϊκό. Το 2003 προστέθηκε στο ΕΔΝΠΥ το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Το 2004, μετά από απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής, το ΕΔΝΠΥ διευρύνθηκε με τέσσερα νοσοκομεία εκτός Αττικής: Γενικό Νοσοκομείο Κω, Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Το 2006 προστέθηκε το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το 2007 το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το 2008 το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Μολάων, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, το Υγείας Μέλαθρον, το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας και το Αττικόν. Επίσης, πρόσφατα το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» έγινε μέλος του Δικτύου. Σήμερα το ΕΔΝΠΥ απαριθμεί συνολικά 31 νοσοκομεία-μέλη.
Τον Ιανουάριο 2009, σύμφωνα με τις γενικότερες εξελίξεις της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων & Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (HPH) αποφασίστηκε η επέκταση του ΕΔΝΠΥ στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίας υγείας. Βάσει αυτής της απόφασης ακολούθησε μετονομασία του ΕΔΝΠΥ σε Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων & Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (ΕΔΝΥΠΥ).

Μέλη Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

1. 1ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ
2. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
3. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
4. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
5. Α.ΣΥΓΓΡΟΣ
6. ΑΤΤΙΚΟΝ
7. Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ
8. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΩΝ
9. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ
10. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
11. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΛΑΩΝ
12. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
13. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
14. ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
15. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
16. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ – «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
17. ΛΑΪΚΟ
18. ΜΕΤΑΞΑ
19. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
20. ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
21. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
22. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ – «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ»
23. ΣΩΤΗΡΙΑ
24. ΤΖΑΝΕΙΟ
25. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
26. ΩΝΑΣΕΙΟ

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

1. ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
2. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ
3. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΡΗΣ
4. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΛΑΤΑ
5. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
6. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
7. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
8. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ

Κ.Υ. ΑΝΔΡΟΥ
Κ.Υ. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Κ.Υ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κ.Υ ΑΝΔΡΟΥ
Κ.Υ ΑΚΡΑΤΑΣ
Κ.Υ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Κ. Υ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
K.Y ΧΑΡΑΚΑ
Κ.Υ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Κ.Υ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» (ΚΩΣ)
Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ:
Υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) και είναι υπεύθυνη για:
• την οργάνωση και την τήρηση πρακτικών όλων των συνεδριάσεων της Επιστημονικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου.
• τις επικοινωνίες τόσο μεταξύ των μελών του Δικτύου όσο και με τους εθνικούς και διεθνείς φορείς.
• την τήρηση αρχείου του Δικτύου.
• τη λογιστική διεκπεραίωση των οικονομικών του Δικτύου.
• την καταβολή της ετήσιας συνδρομής κάθε νοσοκομείου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τις Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας του Δικτύου, μέλος του ΕΔΝΥΠΥ μπορεί να γίνει οποιοδήποτε ελληνικό νοσοκομείο (δημόσιο ή/ και ιδιωτικό) και κέντρο υγείας του οποίου η αίτηση συμμετοχής γίνεται αποδεκτή από την Επιστημονική Επιτροπή του Δικτύου, κατόπιν εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής, και πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Νοσοκομεία
Προσυπογραφή των Αρχών Οργάνωσης και Λειτουργίας του Δικτύου.
Ορισμός τριών μελών που θα εκπροσωπούν το Νοσοκομείο στην Επιστημονική Επιτροπή του Δικτύου.
Εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων. Το ποσό της εγγραφής (1000€+Φ.Π.Α.) και της ετήσιας συνδρομής (1500€+Φ.Π.Α. για τα νοσοκομεία εντός Αττικής & 1.000€+Φ.Π.Α. για τα νοσοκομεία εκτός Αττικής, βάσει απόφασης Ε.Ε. 10/2013).
Οργάνωση δραστηριοτήτων Προαγωγής-Αγωγής Υγείας.

Κέντρα Υγείας
Προσυπογραφή των Αρχών Οργάνωσης και Λειτουργίας του Δικτύου.
Ορισμός ενός εκπροσώπου και ενός αναπληρωτή εκπροσώπου
Εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων. Το ποσό της εγγραφής (200€+Φ.Π.Α.) και της ετήσιας συνδρομής (300€+Φ.Π.Α.). Τα Κ.Υ. που υπάγονται σε νοσοκομεία-μέλη του ΕΔΝΥΠΥ δεν έχουν καμία περαιτέρω οικονομική υποχρέωση, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2013).
Δυνατότητα συμμετοχής σε μία τουλάχιστον δραστηριότητα Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, εντός ή εκτός του Δικτύου.

Επικοινωνία

Συντονισμός: Ιωάννα Πετρούλια
Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ)
Αλεξανδρουπόλεως 25, 155 27, Αθήνα
τηλ.: 210 7222723
e-mail: info@ispm.gr

Αίτηση Συμμετοχής

Για να συμμετέχετε στο ΕΔΝΥΠΥ, συμπληρώστε και στείλτε μας την αίτηση που θα βρείτε εδώ:

Αίτηση Συμμετοχής Νοσοκομείων στο ΕΔΝΥΠΥ

Έγγραφο Ορισμού Εκπροσώπων Νοσοκομείων

Αίτηση Συμμετοχής ΠΦΥ στο ΕΔΝΥΠΥ(1)

Έγγραφο Ορισμού Εκπροσώπων ΠΦΥ