Η βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία

Η βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τα οφέλη της φύσης στην ψυχική υγεία

Νέα έρευνα από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι χώροι με ποικίλα φυσικά χαρακτηριστικά συνδέονται με ισχυρότερη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας σε σύγκριση με χώρους με λιγότερη φυσική ποικιλομορφία. Δημοσιευμένη στο περιοδικό Scientific Reports και χρηματοδοτούμενη από το National Institute for Health and Care Research (NIHR) και το Wellcome, αυτή η επιστημονική μελέτη πολιτών χρησιμοποίησε την εφαρμογή Urban Mind για smartphone για να συλλέξει αναφορές σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ψυχική ευεξία και τη φυσική ποικιλομορφία από σχεδόν 2000 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περιβάλλοντα με μεγαλύτερο αριθμό φυσικών χαρακτηριστικών, όπως δέντρα, πουλιά, φυτά και υδάτινες διαδρομές, συνδέονται με μεγαλύτερη ψυχική ευεξία από ό,τι τα περιβάλλοντα με λιγότερα χαρακτηριστικά και ότι αυτά τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ ώρες. Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του θετικού αντίκτυπου της φύσης στην ψυχική υγεία μπορεί να εξηγηθεί από την ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών που υπάρχουν. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που υποστηρίζουν τον πλούτο της φύσης και των ειδών, είναι ευεργετικές τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια ψυχική υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Ryan Hammoud, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) του King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των καθημερινών συναντήσεων με διαφορετικά επίπεδα φυσικής ποικιλομορφίας σε πραγματικές συνθήκες. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι με την προστασία και την προώθηση της φυσικής ποικιλομορφίας μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της φύσης στην ψυχική ευεξία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τους έντονα επιμελημένους μονοκαλλιεργητικούς θύλακες και τα πάρκα με κουρεμένο γρασίδι, τα οποία συνήθως συνδέονται με χαμηλή βιοποικιλότητα, προς χώρους που αντικατοπτρίζουν τη βιοποικιλότητα των φυσικών οικοσυστημάτων. Δείχνοντας πώς η φυσική ποικιλομορφία ενισχύει την ψυχική μας ευημερία, παρέχουμε μια πειστική βάση για τον τρόπο δημιουργίας πιο πράσινων και πιο υγιεινών αστικών χώρων».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου του 2018 και Σεπτεμβρίου του 2023, με 1.998 συμμετέχοντες που συμπλήρωσαν πάνω από 41.000 αξιολογήσεις. Κάθε συμμετέχων κλήθηκε να συμπληρώσει τρεις αξιολογήσεις την ημέρα για διάστημα 14 ημερών, εισάγοντας πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον του και απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ψυχική του υγεία. Η φυσική ποικιλομορφία ορίστηκε από το πόσα από τα τέσσερα φυσικά χαρακτηριστικά -δέντρα, φυτά, πουλιά και νερό- υπήρχαν στο περιβάλλον του συμμετέχοντα.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση της εφαρμογής Urban Mind, η οποία αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, τους αρχιτέκτονες τοπίου J&L Gibbons και το καλλιτεχνικό ίδρυμα Nomad Projects. Το έργο Urban Mind χρηματοδοτείται από το Wellcome Climate Impacts Award στον καθηγητή Andrea Mechelli, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre και το NIHR Applied Research Collaboration South London.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Andrea Mechelli, καθηγητής της έγκαιρης παρέμβασης στην ψυχική υγεία στο IoPPN, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, παρακολουθούμε μια ταχεία μείωση της βιοποικιλότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και παγκοσμίως. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την υγεία του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά και για την ψυχική ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η βιοποικιλότητα επιφέρει συν-οφέλη για την πλανητική και την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να θεωρείται ζωτικής σημασίας υποδομή μέσα στις πόλεις μας».

Πηγή
King’s College London

https://www.kcl.ac.uk/news/biodiversity-is-key-to-the-mental-health-benefits-of-nature-new-study-finds

Ryan Hammoud, Stefania Tognin, Michael Smythe, Johanna Gibbons, Neil Davidson, Ioannis Bakolis, Andrea Mechelli. Smartphone-based ecological momentary assessment reveals an incremental association between natural diversity and mental wellbeingScientific Reports, 2024; 14 (1) DOI: 10.1038/s41598-024-55940-7

Μετάφραση/προσαρμογή: Έφη Καραμπάτου, συνεργάτιδα Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθήνας