Η σωματική άσκηση στη φύση βοηθάει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του διαβήτη τύπου 2

Η σωματική άσκηση στη φύση βοηθάει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του διαβήτη τύπου 2

Η σωματική δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον προλαμβάνει περίπου 13.000 περιπτώσεις μη μεταδοτικών ασθενειών ετησίως στην Αγγλία και εξοικονομεί κόστη θεραπείας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του καρκίνου, του διαβήτη και της χρόνιας πνευμονοπάθειας – προκαλούν το 74 τοις εκατό της παγκόσμιας θνησιμότητας. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, γνωστές και ως χρόνιες ασθένειες, δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και οι θάνατοι που αποδίδονται σε αυτές τις ασθένειες αυξάνονται στις περισσότερες χώρες.

Η σωματική αδράνεια σχετίζεται με μια σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, των καρκίνων και των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Στην Έκθεση Παγκόσμιας Κατάστασης για τη Φυσική Δραστηριότητα το 2022, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι θα εμφανιστούν 500 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως μεταξύ 2020 και 2030 εάν η σωματική δραστηριότητα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, με κόστη θεραπείας άνω των 21 δις λιρών ετησίως.

Τα φυσικά περιβάλλοντα υποστηρίζουν την ψυχαγωγική σωματική δραστηριότητα, με αυτή τη νέα μελέτη εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μέρη όπως οι παραλίες και η ακτή, η ύπαιθρος και οι ανοιχτοί χώροι σε πόλεις όπως τα πάρκα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που περιλαμβάνουν μια αντιπροσωπευτική συγχρονική έρευνα στον αγγλικό πληθυσμό, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ υπολόγισαν πόσες περιπτώσεις έξι μη μεταδοτικών ασθενειών – μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του μαστού – προλαμβάνονται μέσω ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας στη φύση.

Μιλώντας για τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Environment International, ο Δρ James Grellier από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση όπως αυτή διενεργείται σε εθνική κλίμακα και σχεδόν σίγουρα έχουμε υποτιμήσει την αληθινή αξία της σωματικής δραστηριότητας όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών. Παρόλο που έχουμε επικεντρωθεί σε έξι από τις πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες, υπάρχουν αρκετές λιγότερο κοινές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου και ψυχικής ασθένειας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις μας αντιπροσωπεύουν ετήσια κόστη. Δεδομένου ότι οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους για πολλά χρόνια, η συνολική αξία της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη κάθε περίπτωσης είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη».

Η αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας του πληθυσμού είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός στρατηγικός στόχος για τα δημόσια ιδρύματα υγείας παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης (ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας έντονης έντασης) την εβδομάδα για να διατηρήσουν καλή υγεία. Ωστόσο, παγκοσμίως το 27,5 τοις εκατό των ενηλίκων δεν πληρούν αυτές τις συστάσεις.

Το 2019, 22 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία ηλικίας 16 ετών και άνω επισκέπτονταν φυσικά περιβάλλοντα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στις αναφορές φυσικής δραστηριότητας στη φύση, οι ερευνητές του Έξετερ εκτιμούν ότι αυτό απέτρεψε 12.763 περιπτώσεις μη μεταδοτικών ασθενειών, δημιουργώντας ετήσια εξοικονόμηση 108,7 εκατομμυρίων λιρών για την υγειονομική περίθαλψη.

Αντιπροσωπευτικά δεδομένα πληθυσμού από την έρευνα Monitor of Engagement with the Natural Environment χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του εβδομαδιαίας ποσότητας ψυχαγωγικής σωματικής δραστηριότητας στη φύση από ενήλικες στην Αγγλία το 2019. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιδημιολογικά δεδομένα δόσης-απόκρισης για να υπολογίσουν περιστατικά έξι μη μεταδοτικών ασθενειών που αποτρέπονται μέσω της φυσικής δραστηριότητας και εκτιμήθηκε η σχετική εξοικονόμηση πόρων χρησιμοποιώντας δημοσιευμένα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, άτυπης φροντίδας και απωλειών παραγωγικότητας. Υπολογίζεται ότι το κόστος υγειονομικής περίθαλψης της σωματικής αδράνειας στην Αγγλία το 2019 είναι περίπου 1 δις λίρες.

Ο Δρ James Grellier από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ δήλωσε: «Για άτομα χωρίς πρόσβαση, επιθυμία ή αυτοπεποίθηση να λάβουν μέρος σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες φυσικής κατάστασης, η σωματική δραστηριότητα στη φύση είναι μια πολύ πιο ευρέως διαθέσιμη και άτυπη επιλογή. Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας θα πρέπει να παρακινήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που επιδιώκουν να αυξήσουν τη φυσική δραστηριότητα στον τοπικό πληθυσμό να επενδύσουν σε φυσικούς χώρους, όπως τα πάρκα, για να διευκολύνουν τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι».

Πηγή: University of Exeter (Tom Seymour) https://news.exeter.ac.uk/faculty-of-health-and-life-sciences/physical-activity-in-nature-helps-prevent-several-diseases-including-depression-and-type-2-diabetes/

James Grellier, Mathew P. White, Siân de Bell, Oscar Brousse, Lewis R Elliott, Lora E Fleming, Clare Heaviside, Charles Simpson, Tim Taylor, Benedict W Wheeler, Rebecca Lovell. Valuing the health benefits of nature-based recreational physical activity in EnglandEnvironment International, 2024; 187: 108667 DOI: 10.1016/j.envint.2024.108667

Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Ιωαννίδου, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Photo by olia danilevich: https://www.pexels.com/photo/women-doing-stretching-on-a-yoga-mat-9004276/