Ανεβείτε σκάλες για να ζήσετε περισσότερο

Ανεβείτε σκάλες για να ζήσετε περισσότερο

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Preventive Cardiology 2024, επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), το ανέβασμα σκαλοπατιών συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Αν έχετε την επιλογή να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες ή το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες καθώς αυτό θα βοηθήσει την καρδιά σας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Sophie Paddock του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και του Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust, Norwich, Ηνωμένο Βασίλειο. «Ακόμα και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και τα σύντομα διαστήματα ανάβασης σκαλοπατιών θα πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν με ενέργειες όπως η άσκηση. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν ανταποκρίνονται στα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η ανάβαση σκάλας είναι μια πρακτική και εύκολα προσβάσιμη μορφή σωματικής δραστηριότητας που συχνά παραβλέπεται. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε κατά πόσον το ανέβασμα σκάλας, ως μορφή σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα και πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση. Οι μελέτες συμπεριλήφθηκαν ανεξάρτητα από τον αριθμό των σκαλοπατιών και την ταχύτητα ανάβασης. Στην τελική ανάλυση υπήρχαν εννέα μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες. Ο πληθυσμός των μελετών περιλάμβανε τόσο υγιείς συμμετέχοντες όσο και άτομα με προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 35 έως 84 ετών και το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Σε σύγκριση με το να μην ανεβαίνει κανείς σκάλες, το ανέβασμα σε σκάλες συσχετίστηκε με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 39% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Το ανέβασμα σκάλας συνδέθηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Δρ Paddock είπε «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκάλας στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας υπέδειξε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη – αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Επομένως, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε αλλού, ανεβείτε τις σκάλες».

Πηγή: European Society of Cardiology
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Climb-stairs-to-live-longer

Photo by Mizuno K: https://www.pexels.com/photo/high-angle-view-of-a-couple-coming-out-from-an-underground-station-13931370/

Μετάφραση/προσαρμογή: Έφη Καραμπάτου, συνεργάτιδα Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθήνας