Μελέτη δείχνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με συνυπάρχοντα χρόνιο πόνο και συμπτώματα ψυχικής υγείας

Μελέτη δείχνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με συνυπάρχοντα χρόνιο πόνο και συμπτώματα ψυχικής υγείας

Νέα μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό PAIN βρήκε πως σχεδόν 1 στους 20 ενηλίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν τη συνύπαρξη χρόνιου πόνου και άγχους ή κατάθλιψης, γεγονός που οδηγεί σε λειτουργικούς περιορισμούς στην καθημερινή τους ζωή. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως ο χρόνιος πόνος όπως και τα συμπτώματα τους άγχους ή της κατάθλιψης συνδέονται βιολογικά.

Αυτή η μελέτη είναι μία από τις λίγες που εξετάζει τον εθνικό επιπολασμό του χρόνιου πόνου με συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης στους ενήλικες στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως στο γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βιώνουν συμπτώματα που μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα τους να εργαστούν, να ολοκληρώσουν καθημερινές δραστηριότητες και να κοινωνικοποιηθούν.

«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν μία υποτιμημένη ανάγκη του πληθυσμού και της φροντίδας της υγείας – την αλληλεξάρτηση μεταξύ ψυχικής υγείας και χρόνιου πόνου», ανέφερε η κύρια συγγραφέας του άρθρου Jennifer S. De La Rosa, διευθύντρια της στρατηγικής για το Κέντρο Επιστημών Υγείας, Πόνου και Εξαρτήσεων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που χρηματοδότησε τη μελέτη. «Αυτή η εργασία είναι τόσο συναρπαστική διότι προσφέρει την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις της ιατρικής βασισμένες σε ομάδες, αξιοποιώντας όσα είναι γνωστά σε όλους τους κλάδους για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των ατόμων.”

Η μελέτη, «Συνύπαρξη Χρόνιου Πόνου και συμπτωμάτων Άγχους/Κατάθλιψης στις Η.Π.Α. Ενήλικες: Επιπολασμός, Λειτουργικές Επιπτώσεις, και Ευκαιρίες», βρήκε ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 4,9% του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν συνυπάρχοντα χρόνιο πόνο και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 31.997 ανθρώπους που συμμετείχαν στο National Health Interview Survey, το οποίο έχει θεωρηθεί ως η καλύτερη πηγή επιτήρησης για τον χρόνιο πόνο.

Ενήλικες με χρόνιο πόνο ήταν περίπου κατά πέντε φορές πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς χωρίς χρόνιο πόνο.

Και, μεταξύ όλων των ενηλικών των Ηνωμένων Πολιτειών που ζουν σήμερα με ακατάπαυστο άγχος ή κατάθλιψη, η πλειοψηφία (55,6%) είναι άτομα που επίσης βιώνουν χρόνιο πόνο.

Επιπροσθέτως, οι επιδράσεις της συνύπαρξης συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης και χρόνιου πόνου επηρέαζαν αρνητικά τις καθημερινές δραστηριότητες, περισσότερο από ό,τι μία από τις δύο καταστάσεις από μόνη της.

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων με συνυπάρχοντα συμπτώματα ανέφεραν περιορισμούς στην εργασία, περισσότεροι από το 55% ανέφεραν δυσκολία συμμετοχής σε κοινωνικές συναναστροφές και σχεδόν 44% ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκτελέσουν καθημερινές εργασίες μόνοι τους.

«Έμεινα έκπληκτος με το μέγεθος της επίδρασης με λειτουργικούς περιορισμούς», ανέφερε ο De La Rosa, ο οποίος είναι επίσης επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Κολλέγιο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα – Τμήμα Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής του Tucson.

«Σε όλους τους τομείς της λειτουργικής δραστηριότητας στη ζωή, είδαμε ένα τεράστιο άλμα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν και με τις δύο συνθήκες. Πρόκειται για ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για λειτουργικό περιορισμό, που θα διαταράξει την ποιότητα της ζωής τους».

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν εάν όσοι λαμβάνουν θεραπεία για τον πόνο λαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας και εάν αυτή η φροντίδα οδηγεί στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

«Όταν κάποιος βιώνει τόσο χρόνιο πόνο όσο και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία μπορεί να αποτελέσει μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση», είπε ο ο ανώτερος συγγραφέας Todd Vanderah, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας στο Κολλέγιο της Ιατρικής — Tucson. «Αυτή η μελέτη μας δίνει μια άλλη οδό για να εξερευνήσουμε στη συνεχή προσπάθειά μας να βρούμε νέους τρόπους για να θεραπεύσουμε τον χρόνιο πόνο».

Πηγή University of Arizona Health Sciences https://healthsciences.arizona.edu/news/releases/study-shows-millions-people-live-co-occuring-chronic-pain-and-mental-health-symptoms

Άρθρο: Jennifer S. De La Rosa, Benjamin R. Brady, Mohab M. Ibrahim, Katherine E. Herder, Jessica S. Wallace, Alyssa R. Padilla, Todd W. Vanderah. Co-occurrence of chronic pain and anxiety/depression symptoms in U.S. adults: prevalence, functional impacts, and opportunitiesPain, 2023

 Μετάφραση/προσαρμογή: Κυριακή Ιωαννίδου, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ