Κυνηγώντας τα χόμπι μας και όχι την επιτυχία, μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Κυνηγώντας τα χόμπι μας και όχι την επιτυχία, μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Η προτεραιοποίηση των στόχων καριέρας έναντι της διασκέδασης και της ελευθερίας δεν κάνει τη ζωή σας καλύτερη, σύμφωνα με  τους ερευνητές.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες με επικεφαλής τον Δρ Paul Hanel του Τμήματος Ψυχολογίας του Παν/μίου του Essex, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έδιναν προτεραιότητα στην επαγγελματική επιτυχία έναντι της διασκέδασης ήταν λιγότερο χαρούμενοι την επόμενη μέρα.

  • Όσοι στόχευαν στην ελευθερία, δήλωσαν ότι είχαν 13% αύξηση της ευεξίας, καταγράφοντας καλύτερη ποιότητα ύπνου και ικανοποίηση από τη ζωή
  • Οι συμμετέχοντες που προσπάθησαν να χαλαρώσουν και να ακολουθήσουν τα χόμπι τους, κατέγραψαν μέσο όρο 8% αύξηση της ευεξίας τους και 10% μείωση του στρες και του άγχους.

Ο Δρ Hanel εργάστηκε με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο του Bath πάνω στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Personality. Για πρώτη φορά διερευνήθηκε πώς το να ακολουθούμε διάφορες αξίες επηρεάζει την ευτυχία μας.

Ο Δρ Hanel είπε: «Δεν υπάρχει κανένα όφελος για την ευεξία όταν δίνουμε προτεραιότητα στην επιτυχία έναντι της διασκέδασης και της αυτονομίας». «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη από το να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή και να αφιερώνουμε χρόνο για να επικεντρωθούμε στο να περάσουμε καλά και να ακολουθήσουμε τους ατομικούς μας στόχους». «Κατά ειρωνικό τρόπο, κάνοντας αυτό, οι άνθρωποι θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι πιο επιτυχημένοι καθώς θα είναι πιο χαλαροί, πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι».

Η μελέτη  εξέτασε περισσότερα από 180 άτομα στην Ινδία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία συμπλήρωσαν ένα ημερολόγιο για εννέα ημέρες και κατέγραψαν πώς τους επηρέασε το να ακολουθούν διαφορετικές αξίες. Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι εθνικότητες ανέφεραν τα ίδια αποτελέσματα, με τις αξίες του «ηδονισμού» και της «αυτοδιάθεσης» να οδηγούν σε αυξημένη ευτυχία. Οι αξίες της «επιτυχίας» και του «κομφορμισμού» δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στην ευτυχία.  Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επιτυχία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευτυχία όταν συνδέεται με την ικανοποίηση από την εργασία ή τον αριθμό των ημερών εργασίας.

Ο καθηγητής Greg Maio του Πανεπιστήμιου Bath, δήλωσε: «Οι άνθρωποι συχνά περνούν τις περισσότερες μέρες τους δουλεύοντας σκληρά για το καθημερινό τους εισόδημα, τις σπουδές και την καριέρα τους». «Σε αυτό το σκηνικό, όπου οι αξίες που προσανατολίζονται στην επιτυχία έχουν περιχαρακώσει μεγάλο μέρος του χρόνου μας, διαπιστώσαμε ότι βοηθάει να εκτιμούμε την ελευθερία και άλλες αξίες ώστε να φέρουμε μια ισορροπία και μια επανόρθωση». «Στο μέλλον, θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς αυτό το μοτίβο αλληλεπιδρά με σχετικά γνωρίσματα όπως η ευσυνειδησία, και με συνθήκες όπως ο τύπος της εργασίας».

Η έρευνα ίσως να επηρεάσει και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τη θεραπευτική προσέγγιση.  Ο Δρ Hanel προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην αύξηση της ευτυχίας παρά στη μείωση του άγχους και του στρες, κάτι που είναι φυσικά επίσης σημαντικό, απλά όχι τόσο πολύ». Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τους Hamdullah Tunç, Divija Bhasin και Dr Lukas Litzellachner.

Πηγή: https://neurosciencenews.com/hedonism-happiness-achievement-23923/

Άρθρο: Paul H. P. Hanel, Hamdullah Tunç, Divija Bhasin, Lukas F. Litzellachner, Gregory R. Maio. Value fulfillment and wellbeing: Clarifying directions over time. Journal of Personality, 2023.

Μετάφραση/προσαρμογή: Έφη Καραμπάτου, συνεργάτιδα Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθήνας.

Image by Jacquelynne Kosmicki from Pixabay