Η προκατάληψη του βάρους μεταξύ των φοιτητών επαγγελμάτων υγείας θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική φροντίδα

Η προκατάληψη του βάρους μεταξύ των φοιτητών επαγγελμάτων υγείας θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική φροντίδα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin διαπίστωσε ότι οι Αυστραλοί φοιτητές επαγγελμάτων υγείας έχουν συχνά αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις απέναντι στα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακά αποτελέσματα κλινικής φροντίδας.

Η έρευνα, με τίτλο Explicit and implicit weight bias among health care students: a cross-sectional study of 39 Australian universities, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eClinicalMedicine, διεξήγαγε έρευνα σε 900 φοιτητές υγειονομικής περίθαλψης σε 39 πανεπιστήμια της Αυστραλίας και διαπίστωσε ότι οι φοιτητές είχαν ρητές και σιωπηρές προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σχετικά με το βάρος πχ. εκδήλωναν φόβο στο “να πάρουν βάρος” οι ίδιοι και δεν είχαν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους στο να βοηθήσουν υπέρβαρους ασθενείς στο κλινικό περιβάλλον.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ravisha Jayawickrama, του Curtin School of Population Health, δήλωσε ότι τα άτομα που ήταν αποδέκτες προκαταλήψεων ή διακρίσεων για το βάρος σε όλο τον κόσμο είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας και 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος.

“Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το επίπεδο της προκατάληψης ως προς το βάρος που επιδεικνύουν οι Αυστραλοί φοιτητές επαγγελμάτων υγείας είναι ανησυχητικό και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φροντίδα που λαμβάνουν τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία, συμβάλλοντας σε κακά αποτελέσματα για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην κλινική συζήτηση, να εγείρουν αδικαιολόγητες ανησυχίες σχετικά με το βάρος ενός ασθενούς και να μην είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν ορισμένες εξετάσεις”, δήλωσε η Jayawickrama.

“Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι η παχυσαρκία είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου και ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία δεν είχαν θέληση, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν αντιπάθεια προς τους ανθρώπους που ζουν με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι οι άνδρες φοιτητές ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ρητά την προκατάληψή τους προς αυτές τις ομάδες, και, ενώ οι γυναίκες εξέφραζαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για αυτούς τους ασθενείς, είχαν μεγαλύτερο φόβο να “πάρουν βάρος” οι ίδιες.

“Ένας μικρότερος αριθμός φοιτητών εξέφρασε ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που ζουν με παχυσαρκία και ήταν πιο πιθανό να τους βλέπουν με συμπόνια, να κατανοούν τα συναισθήματά τους και τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους”.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Blake Lawrence, επίσης από το Curtin School of Population Health, δήλωσε ότι μέχρι το 2025 αναμένεται ότι το 23% του παγκόσμιου και το 35% του αυστραλιανού ενήλικου πληθυσμού θα ζουν με παχυσαρκία.

“Οι Αυστραλοί φοιτητές υγειονομικής περίθαλψης θα είναι οι μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, γιατροί και νοσηλευτές, οπότε είναι κρίσιμο τα πανεπιστήμια να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη μείωση αυτού του στίγματος και της προκατάληψης βάρους που παρουσιάζουν οι φοιτητές”, δήλωσε ο Δρ Lawrence.

“Δεδομένης της προβλεπόμενης αύξησης της παχυσαρκίας, πρέπει να εκπαιδεύσουμε καλύτερα τους φοιτητές μας και τους επαγγελματίες υγείας που ήδη ασκούν το επάγγελμα σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της προκατάληψης του βάρους, ώστε να ενισχύσουμε το αυστραλιανό σύστημα υγειονομικής φροντίδας. Κανένα άτομο, ανεξάρτητα από το βάρος, το χρώμα, το φύλο ή την εθνικότητά του, δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις, όταν αναζητά ιατρική φροντίδα. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα επιτρέψουν στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα να αντιμετωπίζονται με ισότητα και αξιοπρέπεια στα πλαίσια της υγειονομικής φροντίδας”.

Πηγή: Curtin University, Lauren Sydoruk, https://research.curtin.edu.au/news/weight-bias-among-healthcare-students-could-impact-future-care/?type=media

Άρθρο: Ravisha S. Jayawickrama et al, Explicit and implicit weight bias among health care students: a cross-sectional study of 39 Australian universities, eClinicalMedicine (2023). DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.101894

Επιμέλεια κειμένου: Βιβή Γκαραγκάνη, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ