Τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν έντονα τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία

Τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν έντονα τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία

Ο κίνδυνος των ενηλίκων για παχυσαρκία, χρόνιο πόνο, ημικρανίες και ψυχικές διαταραχές αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό και τους τύπους των τραυμάτων που παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία.

Τα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώνουμε είναι κρίσιμα για τον καθορισμό της ευημερίας και της υγείας μας αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Αμερικανοί (67%) αναφέρουν ότι έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα τραυματικό συμβάν στην παιδική ηλικία και μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές οι εμπειρίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους κινδύνους για την υγεία ως ενήλικες. Σχετίζονται με σωματικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, οι ημικρανίες και ο χρόνιος πόνος, αλλά κυρίως έχουν σημαντική συσχέτιση με ψυχικές διαταραχές, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), η διπολική διαταραχή, η κατάχρηση ουσιών και η κατάθλιψη.

Επιστήμονες από το Desert Research Institute (DRI) και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Ρίνο, ηγήθηκαν της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου στο περιοδικό Frontiers in Psychiatry. Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από την περιοχή του Ρίνο προσφέρθηκαν εθελοντικά στην έρευνα του Healthy Nevada Project, μιας από τις πιο γνωστές  γονιδιωματικές μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζεται από το Renown Health.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το κοινωνικό τους περιβάλλον πριν από την ηλικία των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων των εμπειριών με συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακομεταχείριση, παραμέληση και κατάχρηση ουσιών στην οικογένεια που μεγάλωσαν. Οι ερευνητές συνδύασαν αυτές τις πληροφορίες με ιατρικά αρχεία για να ερευνήσουν το πώς τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας.

«Η μελέτη παρέχει μια εικόνα για το πώς οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας μπορούν να επηρεάσουν τις διαταραχές της υγείας των ενηλίκων», δήλωσε ο Robert Read, ερευνητής στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ιατρικής στο DRI και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) των συμμετεχόντων ανέφεραν τουλάχιστον έναν τύπο τραύματος και σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) ανέφεραν ότι είχαν βιώσει περισσότερα από τέσσερα. Γυναίκες και άτομα αφροαμερικανικής και λατινικής καταγωγής ανέφεραν υψηλότερο επιπολασμό τραυματικών εμπειριών σε σχέση με τους άνδρες και εκείνους με ευρωπαϊκή καταγωγή, αλλά οι άνθρωποι σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος επηρεάστηκαν περισσότερο.

Δεκατρείς ψυχικές ασθένειες έδειξαν τις πιο στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών διάθεσης, κατάθλιψης, PTSD, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, σχιζοφρένεια και κατάχρηση ουσιών. Για κάθε αναφερόμενο τύπο κακοποίησης που βιώθηκε στην παιδική ηλικία, ο κίνδυνος ενός συμμετέχοντος για PTSD αυξήθηκε κατά 47%. Κάθε σωρευτικό τραύμα αύξανε επίσης τον κίνδυνο να κάνει κάποιος απόπειρα αυτοκτονίας κατά 33%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόλο που η μελέτη αφορά τη Νεβάδα – η οποία έχει υψηλά ποσοστά ενηλίκων με ψυχικές ασθένειες και κακή πρόσβαση στη φροντίδα υγείας- παρέχει πληροφορίες για βαθιά ριζωμένα ζητήματα δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα.

«Η καταπολέμηση του επιπολασμού των παιδικών τραυμάτων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα», δήλωσε η Karen Schlauch, ερευνήτρια βιοπληροφορικής στο DRI και μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης. «Οι προσωπικές εμπειρίες παραμέλησης και κακοποίησης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά πολλά από τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν σε κοινοτικό επίπεδο, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η φτώχεια».

«Για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των αντιξοοτήτων της πρώιμης ζωής στην υγεία και τις ανισότητες του τοπικού πληθυσμού, πρέπει να επικεντρωθούμε στους κυρίαρχους κοινωνικούς και συμπεριφορικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν τους κατοίκους της Νεβάδας», δήλωσε η Stephanie Koning, καθηγήτρια στο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Ρίνο, και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Συνεργαζόμαστε με φορείς της τοπικής κοινότητας για να προωθήσουμε ερευνητικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε ατομικό, κοινοτικό και κρατικό επίπεδο.”

Πηγή: Desert Research Institute, https://www.dri.edu/childhood-traumas-strongly-impact-both-mental-and-physical-health/

Άρθρο: Karen A. Schlauch, Robert W. Read, Stephanie M. Koning, Iva Neveux, Joseph J. Grzymski. Using phenome-wide association studies and the SF-12 quality of life metric to identify profound consequences of adverse childhood experiences on adult mental and physical health in a Northern Nevadan population. Frontiers in Psychiatry, 2022; 13 DOI: 3389/fpsyt.2022.984366