Η 7η έκδοση του παγκόσμιου Άτλαντα για τον Καπνό

Η 7η έκδοση του παγκόσμιου Άτλαντα για τον Καπνό

Με 1,1 δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο και 200 εκατομμύρια περισσότερους που χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού, η χρήση καπνού παραμένει μια παγκόσμια επιδημία. Η παγκόσμια πρόοδος απειλείται από τα αυξανόμενα ποσοστά καπνίσματος στα παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών σε πολλές χώρες και από τις τακτικές της καπνοβιομηχανίας, όπως η στόχευση φτωχότερων χωρών με αδύναμο ρυθμιστικό περιβάλλον και η ώθηση νέων προϊόντων σε προηγουμένως αναξιοποίητες αγορές.

Η 7 η έκδοση του Άτλαντα για τον Καπνό, που κυκλοφόρησε από τη Vital Strategies και την ομάδα Tobacconomics στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (UIC), διαπιστώνει ότι, αν και περισσότεροι άνθρωποι γενικά προστατεύονται από αποτελεσματικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των φόρων καπνού, των δημόσιων χώρων τους χωρίς καπνό , περιορισμούς πρόσβασης και την ενημέρωση, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ισχυροποιηθούν για να  αντιμετωπίσουν έναν κλάδο του οποίου τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020.

Εν τω μεταξύ, η καπνοβιομηχανία εκμεταλλεύτηκε πλήρως την πανδημία COVID-19: ενώ οι χώρες έστρεψαν την προσοχή τους στην κρίση, η καπνοβιομηχανία άδραξε την ευκαιρία να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, να προσελκύσει νέους πελάτες, να διατηρήσει τους καπνιστές και να προωθήσει την εταιρική της φήμη. «Τώρα στην 20η χρονιά του, ο Άτλας για τον Καπνό είναι ένα προειδοποιητικό κάλεσμα προς όλους όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Jeffrey Drope, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. «Αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο έλεγχος του καπνού λειτουργεί: για πρώτη φορά στην ιστορία, τα παγκόσμια ποσοστά καπνίσματος μειώθηκαν στο 19,6% το 2019 από 22,6% το 2007. Αλλά η άνιση και αναιμική εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνού σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες βλέπουν τα οικονομικά οφέλη και τα οφέλη για την υγεία από τον ισχυρό έλεγχο του καπνού, ενώ η βιομηχανία εξακολουθεί να κυνηγά τις αναδυόμενες οικονομίες με τρόπους που θα βλάπτουν για μια γενιά ή περισσότερες. Η καπνοβιομηχανία είναι ένα λείψανο του οποίου η ανάπτυξη της επιχείρησης εξακολουθεί να εξαρτάται από την αγκίστρωση των παιδιών σε ένα από τα πιο εθιστικά και επιβλαβή καταναλωτικά προϊόντα που έχουν εφευρεθεί ποτέ. Απαιτείται μια επείγουσα και διαρκής προσπάθεια για να ρυθμιστεί επιθετικά αυτή η επιβλαβής βιομηχανία και τα προϊόντα της για να επιταχυνθεί το τέλος του τσιγάρου ως μαζικού καταναλωτικού προϊόντος, ώστε να σωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Ο άτλαντας προσδιορίζει το καταστροφικό κόστος για την υγεία και το οικονομικό κόστος της

παγκόσμιας χρήσης καπνού: Μόνο το 2019, η χρήση καπνού προκάλεσε περισσότερους από 8,67 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως (6,53 εκατομμύρια άνδρες, 2,14 εκατομμύρια γυναίκες) και περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ζημιά. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στο κάπνισμα, αλλά 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το 2019, σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα σημειώθηκαν σε χώρες με υψηλές βαθμολογίες στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης/HDI. Ωστόσο, οι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια σε χώρες με χαμηλότερο δείκτη HDI, καθώς οι σημερινοί καπνιστές αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

Η χρήση καπνού στους νέους (κορίτσια ή/και αγόρια) έχει αυξηθεί σε 63 από τις 135 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, και τώρα περισσότεροι από 50 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13 έως 15 ετών καπνίζουν τσιγάρα ή χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού χωρίς καπνό. Επί του παρόντος, οι χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό της χρήσης καπνού στους νέους έχουν γενικά χαμηλότερο δείκτη HDI. Σε αρκετές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αϊτής και της Μαυριτανίας, η χρήση καπνού μεταξύ των εφήβων κοριτσιών είναι πλέον πιο συχνή από ό,τι μεταξύ των ενήλικων γυναικών, γεγονός που δείχνει ότι η ιστορικά χαμηλότερη χρήση καπνού μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως μπορεί να μην συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον.

«Στον απόηχο του COVID-19, οι χώρες δίνουν εκ νέου προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και επενδύουν σε στρατηγικές για τη στήριξη της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η Nandita Murukutla, Αντιπρόεδρος Έρευνας στη Vital Strategies. «Για τις χώρες που θέλουν να ανακάμψουν, ο έλεγχος του καπνού πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους. Ειδικότερα, οι φόροι καπνού αποτελούν τριπλή νίκη για την υγεία, μειώνοντας τα ποσοστά καπνίσματος, αποτρέποντας τη μύηση μεταξύ των νέων και δημιουργώντας έσοδα που μπορούν να καλύψουν άλλες παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας. Οι προειδοποιήσεις στα πακέτα και η απλή συσκευασία είναι αποδεδειγμένες παρεμβάσεις υψηλών επιδράσεων και χαμηλού κόστους. Επιπλέον, οι καμπάνιες στα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αναδιαμορφώσουν τους κοινωνικούς κανόνες και να οδηγήσουν εκατομμύρια στη διακοπή με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο έχει κάνει ανεπαρκή επένδυση στα μέσα ενημέρωσης».

Ο Άτλαντας για το καπνό, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2002, χρησιμοποιεί γραφικά και οπτικοποίηση δεδομένων για να περιγράψει την κλίμακα της επιδημίας του καπνού και να ζωντανέψει τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η έκθεση παρακολουθεί πού έχει σημειωθεί πρόοδος στον έλεγχο του καπνού και περιγράφει λεπτομερώς τα πιο πρόσφατα προϊόντα και τακτικές που εφαρμόζει η καπνοβιομηχανία για να αυξήσει τα κέρδη της και να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει τις προσπάθειες ελέγχου του καπνού. Η 7 η έκδοση του, περιλαμβάνει νέα κεφάλαια σχετικά με: COVID-19; αντι-μάρκετινγκ, και τη φυλή, την εθνικότητα και την ισότητα – το τελευταίο συντάχθηκε από κοινού με το Αφροαμερικανικό Ηγετικό Συμβούλιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

 Στόχευση των Μαύρων Αμερικανών από την Καπνοβιομηχανία Για δεκαετίες, η καπνοβιομηχανία στοχεύει σκόπιμα τους μαύρους στις Ηνωμένες Πολιτείες με τσιγάρα μενθόλης, χρησιμοποιώντας επιθετικές προσπάθειες μάρκετινγκ. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 85% των μαύρων καπνιστών ηλικίας 12 ετών και άνω χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης σε σύγκριση με το 29% για τους λευκούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, η χρήση καπνού έχει γίνει ένας σημαντικός φορέας θανάτου και ασθενειών στις κοινότητες των μαύρων στις ΗΠΑ, αφαιρώντας 45.000 ζωές ετησίως. Αν και οι μαύροι καπνίζουν σε παρόμοια ποσοστά με τους λευκούς, έχουν υψηλότερα σχετιζόμενα ποσοστά θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη προσομοίωσης υποστηρίζει ότι η απαγόρευση των προϊόντων μενθόλης από το 2021 έως το 2060 θα μπορούσε να μειώσει αθροιστικά τους θανάτους που αποδίδονται στο κάπνισμα και το άτμισμα «κατά 5% (650.000 συνολικά) και να μειώσει τα χαμένα χρόνια ζωής κατά 8,8% (11,3 εκατομμύρια). Το προτεινόμενο σχέδιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων μενθόλης είναι ένα καθυστερημένο βήμα προς τα εμπρός. «Για δεκαετίες, η καπνοβιομηχανία έχει στοχεύσει τις κοινότητες των Μαύρων με τσιγάρα μενθόλης, τα οποία είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν, πιο δύσκολο να διακόψουν και πιο θανατηφόρα από τα συμβατικά τσιγάρα. Οι καπνοβιομηχανίες οικειοποιήθηκαν χωρίς ντροπή το #BlackLivesMatter για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ ταυτόχρονα αντιτάχθηκαν σε πολιτικές που θα προστατεύουν πραγματικά την υγεία και τις ζωές των μαύρων», δήλωσε ο Phillip S. Gardiner, Συμπρόεδρος του Συμβουλίου Ηγεσίας του Αφροαμερικανού Ελέγχου Καπνού. «Ο εκμετάλλευση της φυλετικής ταυτότητας από τη βιομηχανία και η μειωμένη προστασία για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο βαθαίνουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Στις ΗΠΑ, το σχέδιο του FDA για την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη θα έσωζε εκατομμύρια ζωές Μαύρων και πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως. Οι άλλες χώρες θα πρέπει να συλλέξουν δεδομένα για να αξιολογήσουν πώς η ρατσιστική και μεροληπτική στόχευση από τη βιομηχανία καπνού διαμορφώνει τις ανισότητες στην υγεία και να κινηθούν για την αντιμετώπισή τους».

Μη εύφλεκτα και νέα προϊόντα. Την τελευταία δεκαετία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή σε πολλές χώρες —ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και των μη καπνιστών— με ταχεία ανάπτυξη σε όλο το φάσμα των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου, τα οποία κερδίζουν μερίδιο αγοράς σε ορισμένες χώρες. Οι δραματικές αυξήσεις στη μύηση μεταξύ των νέων, οι ισχυρές ενδείξεις επιθετικού βιομηχανικού μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων σε νέους και μη καπνιστές και η χρήση γεύσεων ‘φιλικών’ προς τα παιδιά (π.χ. φρούτα, καραμέλες, μέντα) —συχνά σε περιβάλλοντα όπου το κάπνισμα στους νέους μειώνονταν— έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία και διαμάχη. Στις ΗΠΑ, η χρήση από τους νέους κορυφώθηκε λίγο πριν από την πανδημία COVID-19 στο 27% μεταξύ των μαθητών γυμνασίου (αυτοί που ανέφεραν οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τις προηγούμενες 30 ημέρες).

Νέες αγορές στην Αφρική. Η χαμηλότερη επιβάρυνση που σχετίζεται με τον καπνό στην Αφρική αντικατοπτρίζει την ιστορικά χαμηλότερη επικράτηση του καπνίσματος. Ωστόσο, με την αύξηση της προσβασιμότητας των προϊόντων καπνού και το επιθετικό μάρκετινγκ της καπνοβιομηχανίας στην Αφρική, η επικράτηση του καπνίσματος έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται ή είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Με τους ταχέως αυξανόμενους πληθυσμούς της και το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, η αύξηση του αριθμού των καπνιστών σε συνδυασμό με περισσότερα χρόνια ζωής με ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι πιθανό να κάνει την Αφρική να υποφέρει περισσότερο από μελλοντικούς θανάτους και ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

 

Λύσεις Ελέγχου του Καπνού. Παρά τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να εμποδίσει την πρόοδο, η κυβερνητική υιοθέτηση αποδεδειγμένων και καινοτόμων μέτρων ελέγχου του καπνού είχε ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη επικράτηση της χρήσης καπνού για ενήλικες μέχρι σήμερα.

Φόροι: Υπολογίζεται ότι η αύξηση της τιμής του καπνού κατά 50% παγκοσμίως μέσω υψηλότερων φόρων θα σώσει περισσότερες από 27 εκατομμύρια ζωές και θα δημιουργήσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον φορολογικά έσοδα τα επόμενα 50 χρόνια. Από το 2010, η Νέα Ζηλανδία αυξάνει κάθε χρόνο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 10% συν τον πληθωρισμό. Τα αποτελέσματα: η φορολογική πολιτική έχει μειώσει το κάπνισμα σε κάθε κοινωνικοοικονομική και δημογραφική ομάδα, με ιδιαίτερα μεγάλη μείωση του καπνίσματος στους νέους.

Αντι-μάρκετινγκ: Οι χώρες θα πρέπει να καταβάλουν προληπτικές προσπάθειες για να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με τις βλάβες της χρήσης καπνού και τη μακρά ιστορία ανήθικης συμπεριφοράς από τη βιομηχανία καπνού.

Οι νόμοι που απαιτούν τη συσκευασία του καπνού να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις με εικόνες για την υγεία είναι ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Στην Κένυα, οι ετικέτες συσκευασιών με εικόνες βρέθηκαν να είναι πιο πιθανό να πείσουν τους καπνιστές να παραιτηθούν από το κάπνισμα σε σχέση με τις ετικέτες που περιείχαν προειδοποιήσεις μόνο με κείμενο. Σε σύγκριση με τις παλιές προειδοποιήσεις κειμένου, στην Κένυα, οι γραφικές προειδοποιητικές ετικέτες ήταν 30% έως 40% πιο αποτελεσματικές όσον αφορά το ότι οι άνθρωποι παρατήρησαν τα μηνύματα ή/και ήθελαν να τα παρατήσουν εξαιτίας τους.

Εκστρατείες μέσων μαζικής ενημέρωσης: Οι συνεχείς εκστρατείες μεγάλης κλίμακας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν αποτελεσματικά εκατομμύρια στη διακοπή του καπνίσματος, αποτρέπουν την έναρξη του καπνίσματος, μεταβάλλουν τους κοινωνικούς κανόνες για τη χρήση καπνού και δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την αλλαγή πολιτικής.

Οι εκστρατείες μέσων ενημέρωσης μειώνουν την επικράτηση της χρήσης καπνού είτε ως  μεμονωμένες παρεμβάσεις είτε, όταν ενσωματώνονται με άλλες παρεμβάσεις, όπως φόροι ή οι προειδοποιητικές ετικέτες συσκευασιών με εικόνες. Είναι επίσης οικονομικά αποδοτικές. Μια εκστρατεία μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον έλεγχο του καπνού που διεξήχθη στην Ινδία, για παράδειγμα, απέδωσε περισσότερες από 17 εκατομμύρια πρόσθετες προσπάθειες διακοπής με κόστος μόλις 0,06 USD ανά προσπάθεια.

 

Πηγή: Drope J, Hamill S, Chaloupka F, Guerrero C, Lee HM, Mirza M, Mouton A, Murukutla N, Ngo A, Perl R, Rodriguez-Iglesias G, Schluger N, Siu E, Vulovic V. The Tobacco Atlas. 2022. New York: Vital Strategies and Tobacconomics.