Το κάπνισμα είναι πιο καταστροφικό για την καρδιά από ότι νομίζαμε ως τώρα

Το κάπνισμα είναι πιο καταστροφικό για την καρδιά από ότι νομίζαμε ως τώρα

Οι καπνιστές έχουν πιο αδύναμη καρδιά από τους μη καπνιστές, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) τον Αύγουστο 2022. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι κάπνιζαν, τόσο χειρότερη γινόταν η καρδιακή τους λειτουργία. Κάποια λειτουργία αποκαταστάθηκε όταν οι άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα.
“Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί φραγμένες αρτηρίες, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Eva Holt από το Herlev and Gentofte Hospital στην Κοπεγχάγη. “Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πιο αδύναμες καρδιές. Σημαίνει ότι οι καπνιστές έχουν μικρότερο όγκο αίματος στον αριστερό καρδιακό θάλαμο και λιγότερη δύναμη να το διοχετεύουν προς το υπόλοιπο σώμα. Όσο περισσότερο το κάπνισμα, τόσο χειρότερη η καρδιακή λειτουργία. Η καρδιά μπορεί να αναρρώσει σε κάποιο βαθμό με τη διακοπή του καπνίσματος, επομένως δεν είναι ποτέ αργά για τη διακοπή.”
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Το κάπνισμα ευθύνεται για το 50% όλων των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στους καπνιστές, με τους μισούς από αυτούς να οφείλονται σε αθηροσκληρωτικά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στις αρτηρίες και στις αρτηριακές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι καλά τεκμηριωμένες. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπου ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα στο σώμα όπως θα έπρεπε, συνήθως επειδή είναι πολύ αδύναμος ή δύσκαμπτος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά.
Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της δομής και λειτουργίας της καρδιάς δεν έχει εξεταστεί όμως πλήρως. Αυτή η μελέτη διερεύνησε εάν το κάπνισμα σχετίζεται με αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο και την επίδραση της αλλαγής των συνηθειών καπνίσματος. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την 5η Μελέτη Καρδιάς στην πόλη της Κοπεγχάγης, η οποία διερεύνησε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και ασθένειες στο γενικό πληθυσμό. Συνολικά εγγράφηκαν 3.874 συμμετέχοντες ηλικίας 20 έως 99 ετών χωρίς καρδιακή νόσο. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος και οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τη δομή της και το πόσο καλά λειτουργεί. Οι ερευνητές συνέκριναν τις μετρήσεις υπερηχοκαρδιογραφίας των σημερινών καπνιστών έναντι των μη καπνιστών μετά από προσαρμογή για ηλικία, φύλο, δείκτη μάζας σώματος, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και πνευμονική λειτουργία.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και το 43% ήταν γυναίκες. Σχεδόν ένας στους πέντε συμμετέχοντες ήταν σημερινοί καπνιστές (18,6%), ενώ το 40,9% ήταν πρώην καπνιστές και το 40,5% δεν είχε καπνίσει ποτέ. Σε σύγκριση με όσους δεν καπνίσαν ποτέ, οι σημερινοί καπνιστές είχαν πιο χοντρές, πιο αδύναμες και πιο βαριές καρδιές. Η Δρ Χολτ εξήγησε: “Διαπιστώσαμε ότι το κάπνισμα συσχετίστηκε με επιδείνωση της δομής και της λειτουργίας του αριστερού καρδιακού θαλάμου – του πιο σημαντικού τμήματος της καρδιάς. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι σε διάστημα 10 ετών, όσοι συνέχισαν το κάπνισμα ανέπτυξαν πιο χοντρές, βαρύτερες και αδύναμες καρδιές που ήταν λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν ποτέ και εκείνους που το έκοψαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».Και κατέληξε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά βλάπτει και άμεσα την καρδιά. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες από τις βλάβες είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή»

Πηγή: European Society of Cardiology
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Smoking-is-even-more-damaging-to-the-heart-than-previously-thought
The effects of smoking on cardiac structure and function in a general population Presenter: Eva Holt (Herlev and Gentofte Hospital – Copenhagen, Denmark) presented at ESC Congress 2022, Barcelona

Φωτογραφία από Cheryl Holt από Pixabay