Η υγιεινή τροφή για τα παιδιά είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων

Η υγιεινή τροφή για τα παιδιά είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων

Η επίσημη θέση της Society for Nutrition Education and Behavior (SNEB) είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ υγιεινών τροφών για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, εκτός από προσαρμογές κατάλληλες για την ηλικία στην υφή και το μέγεθος της μερίδας, σύμφωνα με άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior, της Elsevier.

«Το αρχέτυπο ή η ορολογία που χρησιμοποιούμε ευρέως για να περιγράψουμε το φαγητό που δίνουμε στα παιδιά μας, είναι ένας κοινωνικός κανόνας ή μια κοινωνική κατασκευή που έχουμε διαιωνίσει», λέει η Pamela Rothpletz-Puglia του State University of New Jersey.

Ως παιδική τροφή ορίζεται η τροφή που είναι πιθανό να καταναλωθεί από παιδιά ηλικίας 2-14 ετών, είτε στο σπίτι είτε στην κοινότητα. Υπάρχει μια διαχρονική πεποίθηση ότι τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικούς τύπους τροφίμων από τους ενήλικες, και πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη. Μια τέτοια δίαιτα μπορεί να έχει σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις στις προτιμήσεις και τα γούστα των παιδιών και μπορεί να επιδεινώσει τη τροφική νεοφοβία ή την επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά που παρατηρείται μερικές φορές στα παιδιά και μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους στο μέλλον.

Στο άρθρο τους οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η ιδέα ότι τα παιδιά χρειάζονται διαφορετικά τρόφιμα από τους ενήλικες φαίνεται ότι προήλθε κατά την εποχή της απαγόρευσης του αλκοόλ στις ΗΠΑ, όταν η βιομηχανία εστίασηςτροφίμων δημιούργησε τα παιδικά μενού για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις αλκοόλ. Από τότε ήταν γνωστό ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών μπορούν να τρώνε τα ίδια υγιεινά τρόφιμα με τους ενήλικες, αλλά το παιδικό φαγητό μενού έγινε ένας κοινωνικός κανόνας. Αυτός ο κοινωνικός κανόνας επιμένει επειδή τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα τρυφερό κοτόπουλο, τα χοτ ντογκ και οι τηγανιτές πατάτες επικρατούν στο περιβάλλον των τροφίμων και είναι εξαιρετικά εύγευστα για τα παιδιά.

Όσοι ασχολούνται με την προαγωγή της υγιεινής διατροφής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μετατόπιση της ζήτησης από τους καταναλωτές και των κοινωνικών κανόνων σχετικά με τις επιλογές τροφίμων. Μπορούν να το πετύχουν προωθώντας την ανθεκτικότητα της οικογένειας και της κοινότητας απέναντι στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και  τη γνώση ότι τα παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών μπορούν να τρώνε τις ίδιες υγιεινές τροφές που τρώνε και οι ενήλικες (ενώ λαμβάνεται υπόψη η κατάλληλη ηλικία και διατροφικές απαιτήσεις). Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση των ανθυγιεινών πτυχών του αρχέτυπου του παιδικού φαγητού  συνεργαζόμενοι με τα μέσα ενημέρωσης, τη βιομηχανία εστιατορίων και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα μηνύματα προαγωγής υγείας, το μάρκετινγκ, την επισήμανση στα μενού και τις υγιεινές προεπιλεγμένες επιλογές μενού. Μετατοπίζοντας τους κανόνες σχετικά με το φαγητό των παιδιών προς υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να απολαμβάνουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, μπορούν να προάγουν  υγιείς κοινωνικές αλλαγές και αλλαγές συμπεριφοράς σε ατομικό, οικογενειακό, κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις κοινότητες, τη βιομηχανία τροφίμων και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», λέει η Rothpletz-Puglia. «Πρέπει να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε αμοιβαίες επωφελείς λύσεις».

Πηγή: https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/healthful-food-for-children-is-the-same-as-for-adults

Άρθρο: Pamela Rothpletz-Puglia, Lynn Fredericks, Margaret Rush Dreker, Rachael Patusco, Jane Ziegler. CCJournal of Nutrition Education and Behavior, 2022; 54 (1): 4 DOI: 10.1016/j.jneb.2021.09.007