Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine είναι η πρώτη που εξετάζει σε ρεαλιστικό πλαίσιο εάν οι προειδοποιητικές εικόνες για την υγεία στα ζαχαρούχα ποτά – όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά – επηρεάζουν το τι αγοράζουν οι γονείς για τα παιδιά τους.
Τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα: οι προειδοποιήσεις στις ετικέτες μείωσαν τις αγορές των ζαχαρούχων ποτών από τους γονείς κατά 17%.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC), Gillings School of Global Public Health, στο Chapel Hill, διεξήγαγαν τη μελέτη σε ένα καινοτόμο εργαστήριο — το “UNC Mini Mart”. Ο χώρος ήταν διαμορφωμένος ώστε να μιμείται την εμπειρία αγορών σε ένα καθημερινό κατάστημα αγοράς τροφίμων.
«Δημιουργήσαμε αυτό το κατάστημα επειδή είδαμε τη μεγάλη ανάγκη για έρευνα που θα ελέγχει τον αντίκτυπο των πολιτικών σε ένα περιβάλλον καταστήματος τροφίμων που είναι ρεαλιστικό. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τι φαγητό θα αγοράσουν, αποφασίζουν με βάση δεκάδες παράγοντες όπως η γεύση, το κόστος και η διαφήμιση και εξετάζουν πολλά προϊόντα ταυτόχρονα», λέει η συγγραφέας της μελέτης Lindsey Smith Taillie. “Το να δείξουμε ότι οι προειδοποιήσεις με εικόνες στις ετικέτες μπορούν να μειώσουν τον ‘θόρυβο’ από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει σε ένα κατάστημα τροφίμων είναι ισχυρή απόδειξη ότι θα βοηθούσαν στη μείωση των αγορών ζαχαρούχων ποτών στον πραγματικό κόσμο.”
Τα θετικά ευρήματά σχετικά με τις επιπτώσεις των προειδοποιητικών ετικετών που βασίζονται σε εικόνες υπογραμμίζουν μια πρόσφατη αλλά ολοένα πιο κοινή προσέγγιση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πάλης με την παχυσαρκία. Τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες καταναλώνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα ζαχαρούχων ποτών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν και έντονες ανισότητες ανά φυλή/εθνικότητα, με υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών των μαύρων και λατίνων γονιών σε σύγκριση με τα παιδιά λευκών μη-λατίνων γονιών, εν μέρει λόγω του στοχευμένου μάρκετινγκ.
Στη μελέτη, 326 γονείς (25% Μαύροι, 20% Λατίνοι) παιδιών ηλικίας 2 έως 12 ετών συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να επιλέξουν ένα ποτό και ένα σνακ για το παιδί τους, μαζί με ένα οικιακό προϊόν – αυτή η λίστα αγορών σχεδιάστηκε για να αποκρύψει τον σκοπό της μελέτης. Μετά τις αγορές, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τις επιλογές τους.
Οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις (οι ετικέτες ποτών που είχαν εικόνες που έδειχναν καρδιακή βλάβη και διαβήτη) οδήγησαν σε μείωση 17% στις αγορές ζαχαρούχων ποτών στην ομάδα παρέμβασης. Αντίθετα το 45% των γονέων της ομάδας ελέγχου αγόρασαν ένα ζαχαρούχο ποτό για το παιδί τους σε σύγκριση με το 28% των γονέων της ομάδας παρέμβασης.
Οι προειδοποιητικές εικόνες μείωσαν επίσης τις θερμίδες που θα καταναλώνονταν από τα ζαχαρούχα ποτά και οδήγησαν τους γονείς να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των αποφάσεων για μια υγιεινή διατροφή και να σκέφτονται περισσότερο τις βλάβες των ζαχαρούχων ποτών. «Πιστεύουμε ότι η μελέτη αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», λένε οι συγγραφείς. «Τα δεδομένα υποστηρίζουν τις προειδοποιήσεις με εικόνες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στα παιδιά».
Story Source: University of North Carolina at Chapel Hill. https://sph.unc.edu/sph-news/picture-warnings-on-sodas-a-promising-tool-to-fight-childhood-obesity/
Journal Reference: Marissa G. Hall, Anna H. Grummon, Isabella C. A. Higgins, Allison J. Lazard, Carmen E. Prestemon, Mirian I. Avendaño-Galdamez, Lindsey Smith Taillie. The impact of pictorial health warnings on purchases of sugary drinks for children: A randomized controlled trial. PLOS Medicine, 2022; 19 (2): e1003885 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003885