Οι καρκίνοι νεαρής ηλικίας αυξάνονται και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί

Οι καρκίνοι νεαρής ηλικίας αυξάνονται και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί

Ο αυξανόμενος αριθμός νεαρών ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω των 50 ετών που πάσχουν από καρκίνους του γαστρεντερικού – όπως αποτυπώνεται σε μια νέα μελέτη στη Νότια Αυστραλία (ΝΑ) – ανησυχεί τους ειδικούς σε διεθνές επίπεδο.

Τα διαχρονικά δεδομένα του μητρώου καρκίνου στη ΝΑ παρέχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για μια «σημαντική» αύξηση των νεανικών (18-50 ετών) γαστρεντερικών αδενοκαρκινωμάτων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με το Πανεπιστήμιο Flinders και πολλούς ερευνητές να ζητούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την κατανόηση και αντιμετώπιση αυτού του αυξανόμενου προβλήματος.

«Η τάση που παρατηρήθηκε στην κοόρτη των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού και του παγκρέατος δεν αντικατοπτρίστηκε σε ηλικιωμένα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών», λέει ο καθηγητής Savio Barreto και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Flinders, SA Health. και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA) σε ένα νέο άρθρο στο περιοδικό Cancers.

Αυτή η αύξηση στην επίπτωση, αν και εμφανής και στα δύο φύλα, ήταν πιο έντονη στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

«Βελτιωμένη επιβίωση στην κοόρτη νεαρής ηλικίας παρατηρήθηκε μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά όχι σε αυτούς με καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος.

Η μελέτη απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια για τον προσδιορισμό των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων που κρύβονται πίσω από αυτήν την ανησυχητική τάση, ώστε να αναπτυχθούν αυτές οι προληπτικές στρατηγικές.

Μεταξύ 1990 και 2017, το μητρώο κατέγραψε συνολικά 28.566 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου ή οισοφάγου. Από αυτούς, οι 2129 (7,5%) ήταν ηλικίας μεταξύ 18-50 ετών.

Ο αριθμός των νεαρών ενηλίκων με αυτούς τους καρκίνους αυξήθηκε προοδευτικά από 650 τη δεκαετία του 1990 (ποσοστό επίπτωσης 9,3/100.000 άτομα) σε 759 τα τελευταία 8 χρόνια της μελέτης (2010-2017, ποσοστό επίπτωσης 12,89/100.000 άτομα).

Το ποσοστό εμφάνισης αυτών των καρκίνων αυξήθηκε κατά 1% κάθε χρόνο για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 50 ετών, λέει η καθηγήτρια Claire Roberts.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι αιτίες αυτής της ανησυχητικής τάσης», λέει η καθηγήτρια Claire Roberts, μέλος του Matthew Flinders στο Πανεπιστήμιο Flinders.

“Η καρκινογένεση σε νεαρή ηλικία είναι ένας τομέας που απαιτεί επείγουσα έρευνα. Πρέπει να εντοπίσουμε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να περιορίσουμε τα αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης.”

Εκτός από τους πιθανούς ρόλους της διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας δίαιτας και της παχυσαρκίας, και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες πριν από τη γέννηση και κατά την πρώιμη ζωή, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου με αποτέλεσμα νεότερη ηλικία στη διάγνωση του καρκίνου.

Άλλοι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες που πρέπει να διερευνηθούν περιλαμβάνουν την ευαισθησία διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και τις επιπτώσεις των επιπέδων εκπαίδευσης και εισοδήματος, λένε ο καθηγητής Barreto και ο καθηγητής του UCLA Stephen Pandol σε μια άλλη νέα εργασία στο Frontiers of Oncology (DOI: 10.3389/fonc. 2021.653289).

Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης για τα γαστρεντερικά αδενοκαρκινώματα έχουν βελτιωθεί σταδιακά τα τελευταία 28 χρόνια για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, λένε οι ερευνητές. Όμως, αυτή η βελτίωση δεν ήταν εμφανής σε νεότερους ενήλικες, γενικά, εκτός από αυτούς με καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

Source: Flinders University https://news.flinders.edu.au/blog/2022/01/23/young-cancer-rates-rising-in-sa/

Journal Reference: Dominique Schell, Shahid Ullah, Mark E. Brooke-Smith, Paul Hollington, Marina Yeow, Christos S. Karapetis, David I. Watson, Stephen J. Pandol, Claire T. Roberts, Savio G. Barreto. Gastrointestinal Adenocarcinoma Incidence and Survival Trends in South Australia, 1990–2017Cancers, 2022; 14 (2): 275 DOI: 10.3390/cancers14020275