Μπορούμε να πληρώσουμε τώρα ή να πληρώσουμε πολύ περισσότερα αργότερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science Advances και η οποία συγκρίνει το κόστος της πρόληψης μιας πανδημίας με αυτό που προέκυψε προσπαθώντας να την ελέγξουμε.
«Αποδεικνύεται ότι η πρόληψη είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο Stuart Pimm, από το Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης. «Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα μιας άλλης πανδημίας επενδύοντας μόλις το 1/20 των ζημιών που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής από την COVID19 σε μέτρα διατήρησης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση αυτών των ιών από την άγρια ζωή στον άνθρωπο».
Ένα έξυπνο μέρος για να ξεκινήσουμε, δείχνει η μελέτη, θα ήταν η επένδυση σε προγράμματα για τον τερματισμό της αποψίλωσης των τροπικών δασών και το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων, να σταματήσει το εμπόριο άγριου κρέατος και να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών και ο έλεγχος σε άγρια και οικόσιτα ζώα παγκοσμίως.
Οι COVID, SARS, HIV, Έμπολα και πολλοί άλλοι ιοί που εμφανίστηκαν τον περασμένο αιώνα προήλθαν από την άγρια φύση και τα άγρια ζώα πριν εξαπλωθούν στους ανθρώπους, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι άκρες τροπικών δασών όπου οι άνθρωποι έχουν καθαρίσει περισσότερο από το 25% των δέντρων για γεωργία ή για άλλους σκοπούς είναι εστίες για αυτές τις μεταδόσεις ιών από ζώο σε άνθρωπο, όπως και οι αγορές όπου πωλούνται άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά.
«Η ουσία είναι, εάν δεν σταματήσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να πουλάμε άγρια είδη ως κατοικίδια ζώα, κρέας ή ιατρική, αυτές οι ασθένειες θα συνεχίσουν να έρχονται. Και όπως δείχνει αυτή η τρέχουσα πανδημία, στον έλεγχο τους είναι εξαιρετικά δαπανηρές και δύσκολες», είπε ο Pimm. «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εμφάνιση του COVID και η θεραπεία ακόμα δεν είναι δεδομένη. Δεν εμβολιάζονται αρκετοί άνθρωποι στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και μπορούμε να τα αντέξουμε οικονομικά, και δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε άλλες χώρες που δεν μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά».
Η νέα μελέτη, από επιδημιολόγους, οικονομολόγους, οικολόγους και βιολόγους σε 21 ιδρύματα, υπολογίζει ότι επενδύοντας ένα ποσό ίσο με μόλις το 5% των εκτιμώμενων ετήσιων οικονομικών ζημιών που συνδέονται με τους ανθρώπινους θανάτους από τον COVID στην προστασία του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση ασθενειών σε πρώιμο στάδιο, οι κίνδυνοι των μελλοντικών ζωονοσογόνων πανδημιών θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση περίπου 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών το χρόνο και να μειώσει το κόστος της θνησιμότητας κατά περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Μιλάμε για μια επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Μπορούμε να το ανεκτούμε».
Μια βασική σύσταση της νέας μελέτης είναι να χρησιμοποιηθούν μερικά από αυτά τα χρήματα για την εκπαίδευση περισσότερων κτηνιάτρων και βιολόγων ασθενειών της άγριας ζωής.
Μια άλλη βασική σύσταση είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας βάσης δεδομένων γονιδιωμάτων των ιών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της πηγής των νεοεμφανιζόμενων παθογόνων μικροοργανισμών αρκετά νωρίς ώστε να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η εξάπλωσή τους και, τελικά, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίων και διαγνωστικών τεστ.
Ο Aaron Bernstein του του Κέντρου για το Κλίμα, την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον στο Harvard T.H. Η Chan School of Public Health και ο Andrew Dobson του Πανεπιστημίου Princeton ήταν συνεπικεφαλείς συγγραφείς της μελέτης με τον Pimm. Η ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα το συντομότερο δυνατό είναι ολοένα και πιο επείγουσα, είπε ο Dobson. «Οι επιδημίες εμφανίζονται πιο συχνά, γίνονται μεγαλύτερες και εξαπλώνονται σε περισσότερες ηπείρους».
«Η πρόληψη είναι πολύ φθηνότερη από τις θεραπείες», σημείωσε ο Bernstein. Σε σύγκριση με το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που σχετίζονται με την προσπάθεια ελέγχου των παθογόνων παραγόντων αφού έχουν ήδη εξαπλωθεί στον άνθρωπο, «η πρόληψη των επιδημιών πριν ξεσπάσουν είναι η απόλυτη οικονομική λύση».
Ερευνητές σε 17 επιπλέον πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή κρατικούς φορείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Κένυα συνέγραψαν τη μελέτη.
Πηγή: Duke University, NEWS RELEASE 4-FEB-2022 Preventing pandemics costs far less than controlling them
https://nicholas.duke.edu/news/preventing-pandemics-costs-far-less-controlling-them
Άρθρο: “The Costs and Benefits of Primary Prevention of Zoonotic Pandemics,” A.S. Bernstein; A.W. Ando; T. Loch-Temzelides; M.M. Vale; B.V. Li; H. Li; J. Busch; C.A. Chapman; M. Kinnaird; K. Nowak; M.C. Castro; C. Zambrana-Torrelio; J.A. Ahumada; L. Xiao; P. Roehrdanz; L. Kaufman; L. Hannah; P.Daszak; S.L. Pimm, and A.P. Dobson; Feb. 4, 2022, Science Advances. DOI: 10.1126/sciadv.abl4183