Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, η επαφή με την φύση βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την αρνητική εικόνα του σώματος, απομονώνοντας μερικούς από τους παράγοντες που προκαλούν άγχος, όπως η εστίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, ώστε να διατηρήσουν τα αρνητικά συναισθήματα σε απόσταση.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecopsychology, συμμετείχαν 401 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια έρευνα σχετικά με τον βαθμό έκθεσής τους στη φύση, την «ορθολογική τους αποδοχή» και την εκτίμηση του σώματος.
Η ορθολογική αποδοχή είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, ο οποίος ορίζεται ευρέως ως ο τρόπος, που οι άνθρωποι εκλογικεύουν και διατηρούν σε βάθος χρόνου τυχόν συναισθήματα αρνητικής εικόνας σώματος, τα οποία έρχονται και παρέρχονται.
Η μελέτη βρήκε θετικές συσχετίσεις μεταξύ και των τριών μέτρων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Η πρώτη ερευνητική εργασία, η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στη φύση μπορεί να βοηθήσει τον νου να αντιμετωπίσει τα προσωρινά συναισθήματα αρνητικής εικόνας του σώματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, το να περνάς χρόνο στο φυσικό περιβάλλον παρέχει ευκαιρίες για στρατηγικές αντιμετώπισης μιας υγιούς εικόνας σώματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη σωματική και πνευματική αποστασιοποίηση από τις πηγές απειλών για την εικόνα του σώματος, όπως τα μη ρεαλιστικά πρότυπα εμφάνισης, οι καθρέφτες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, η επαφή με την φύση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν πιο υγιείς διαδικασίες σκέψης, που να επιτρέπουν πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις των απειλών της εικόνας του σώματος και των μελλοντικών συνεπειών τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, ο Viren Swami, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), είπε:
«Υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι, η επαφή με την φύση από μόνη της προάγει την θετική εικόνα του σώματος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει, πώς η έκθεση στη φύση μπορεί να βοηθήσει το νου να αντιμετωπίσει τα προσωρινά συναισθήματα αρνητικής εικόνας σώματος, που όλοι βιώνουμε κατά καιρούς και μπορεί να διαρκέσουν ένα χρονικό διάστημα».
«Το να βρισκόμαστε σε επαφή με την φύση μας απομακρύνει από μερικά αρνητικά ερεθίσματα για την εικόνα του σώματος,-όπως οι αναρτήσεις στο Instagram, τα μοντέλα σε διαφημιστικές πινακίδες, οι καθρέφτες- που συναντούμε σε αστικά περιβάλλοντα και μας βοηθά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Επίσης, οι ιδιότητες αποκατάστασης των φυσικών περιβαλλόντων μπορεί να προάγουν πιο υγιείς γνωστικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αυτό-ελέγχου και της αίσθησης του χρόνου που περνάει πιο αργά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εκλογικεύσουμε αυτές τις απειλές.»
«Γνωρίζουμε ότι, η θετική εικόνα σώματος ενισχύει την ψυχική υγεία και αυτή η μελέτη προσθέτει επιπλέον βάρος στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων σχετικά με τη σημασία της έκθεσης στη φύση και πώς πρέπει να διασφαλίσουμε ως κοινωνία ότι όλοι έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον.»
Πηγή: by Anglia Ruskin University. https://aru.ac.uk/news/nature-helps-us-cope-with-body-image-threats
Journal Reference: Viren Swami, Charlotte Robinson, Adrian Furnham. Positive Rational Acceptance of Body Image Threats Mediates the Association Between Nature Exposure and Body Appreciation. Ecopsychology, 2022; DOI: 10.1089/eco.2021.0029
Προσαρμογή κειμένου: Ουζούνογλου Μελίνα, Ψυχολόγος
MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ