Η έρευνα έλαβε χώρα κατά τη περίοδο της πανδημίας και τα πρώτα αποτελέσματα της δείχνουν πως μια μορφή ομιλητικής θεραπείας που πραγματοποιήθηκε από κατάλληλα εκπαιδευμένους φροντιστές μέσω τηλεφώνου, μείωσε το αίσθημα μοναξιάς ανάμεσα σε μεγαλύτερους ενήλικες που ζούσαν απομονωμένοι.
Η επικοινωνία πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση και τα άτομα ενθαρρύνονται να διατηρούν τις κοινωνικές τους επαφές και να τηρούν την καθημερινή τους ρουτίνα καθώς και τις δραστηριότητες που τους ευχαριστούσαν.
Η παρέμβαση διεξήχθη στη μελέτη BASIL-C19 (Behavioural Activation in Social Isolation), διήρκησε 8 εβδομάδες και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν βιώσει την μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πριν την πανδημία παρατηρούνται 1.4 εκατομμύριο μεγαλύτεροι ενήλικες στην Αγγλία να ζουν με συναισθήματα μοναξιάς με επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Όπως φάνηκε, η μοναξιά και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά την πανδημία, ειδικά για εκείνους που βρίσκονταν σε απομόνωση.
Με στόχο τη μείωση των αρνητικών αυτών συναισθημάτων, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε μία βραχεία παρέμβαση μέσω τηλεφώνου, κάτι που φάνηκε να βοήθησε πολύ τα άτομα στη διατήρηση της ρουτίνας και των επαφών τους με άλλους ανθρώπους.
Στα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό PLOS Medicine, βρέθηκε πως η ψυχική υγεία βελτιώθηκε και οι δείκτες της μοναξιάς μειώθηκαν ουσιαστικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Βάσει αυτών, ακολουθεί μια μεγαλύτερη έρευνα στην οποία θα συμμετέχουν πάνω από 12 πόλεις σε Αγγλία και Ουαλία και πάνω από 600 άτομα. Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση συναισθημάτων μοναξιάς και κατάθλιψης σε μεγαλύτερους ενήλικες μέσα σε συνθήκες πανδημίας.
Ο Simon Gibody, καθηγητής του Πανεπιστημίου του York και του Hull York Medical School και ο καθηγητής David Ekers του TEWV NHS Foundation Trust ηγήθηκαν της έρευνας. Ο David Ekers σημειώνει: “ Η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει τη συμμαχία μεταξύ των πανεπιστημίων και του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) στις πολλαπλές προκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία. Παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων, πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε απομόνωση. Έτσι, τα αποτελέσματα της έρευνας θα φανούν χρήσιμα στο μέλλον για να εντοπίσουμε την επιδημία της μοναξιάς.”
Η παρούσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, χρηματοδοτήθηκε με 2.6 εκατ. Από το National institute for Health Research. H BASIL- C19 ήταν η πρώτη μελέτη του είδους της που εξέτασε την αποτελεσματικότητα μιας ψυχολογικής παρέμβασης για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού την περίοδο της πανδημίας.
Source https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2021/research/trial-loneliness-older-people-covid/
Journal Reference: Simon Gilbody, Elizabeth Littlewood, Dean McMillan, Carolyn A. Chew-Graham, Della Bailey, Samantha Gascoyne, Claire Sloan, Lauren Burke, Peter Coventry, Suzanne Crosland, Caroline Fairhurst, Andrew Henry, Catherine Hewitt, Kalpita Joshi, Eloise Ryde, Leanne Shearsmith, Gemma Traviss-Turner, Rebecca Woodhouse, Andrew Clegg, Tom Gentry, Andrew J. Hill, Karina Lovell, Sarah Dexter Smith, Judith Webster, David Ekers. Behavioural activation to prevent depression and loneliness among socially isolated older people with long-term conditions: The BASIL COVID-19 pilot randomised controlled trial. PLOS Medicine, 2021; 18 (10): e1003779 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003779
Προσαρμογή κειμένου: Λητώ Σταμάτη, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ