Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, από διεθνή ομάδα επιστημόνων, κατέληξε στο ότι η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν είναι αποτελεσματική στην πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών ή στην προώθηση θετικών συμπεριφορών και αντίθετα συνδέεται με αύξηση των προβλημάτων συμπεριφοράς και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.
Οι γονείς και οι φροντιστές σε πολλά μέρη του κόσμου χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία ως απάντηση σε αυτό που αντιλαμβάνονται ‘κακή συμπεριφορά’ των παιδιών: 63% των παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών παγκοσμίως – περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά – υπόκεινται τακτικά σε σωματική τιμωρία από τους γονείς/φροντιστές τους.
Εξήντα δύο χώρες έχουν απαγορεύσει την πρακτική, η οποία θεωρείται όλο και περισσότερο μορφή βίας.
Η ομάδα εξέτασε μελέτες που αφορούσαν σωματική τιμωρία και απέκλεισε κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να συνιστά σωματική κακοποίηση παιδιών. Οι ερευνητές βρήκαν πολλά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού που συνέστησε στις χώρες να σταματήσουν τη χρήση όλων των τύπων σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σωματική τιμωρία είναι καλή για τα παιδιά», δήλωσε η Elizabeth Gershoff, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική τιμωρία είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών».
Η ανασκόπηση εξέτασε 69 μελέτες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με οκτώ από άλλες χώρες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σωματική τιμωρία δεν σχετίζεται με κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα παιδιά και αύξανε τον κίνδυνο τα παιδιά να βιώσουν σοβαρή βία ή παραμέληση. Η μελέτη επισημαίνει ότι τα αρνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη σωματική τιμωρία, όπως προβλήματα συμπεριφοράς, εμφανίστηκαν ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα του παιδιού και ανεξάρτητα από το γενικό στυλ ανατροφής. Οι συγγραφείς βρήκαν επίσης στοιχεία ότι το μέγεθος των αρνητικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά αυξανόταν όσο πιο συχνά χρησιμοποιούνταν η σωματική τιμωρία.
“Οι γονείς χτυπούν τα παιδιά τους επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα βελτιώσει τη συμπεριφορά τους”, δήλωσε η Gershoff. «Δυστυχώς για τους γονείς που το κάνουν, η έρευνά μας βρήκε σαφή και πειστικά στοιχεία ότι η σωματική τιμωρία δεν βελτιώνει τη συμπεριφορά των παιδιών και αντίθετα την κάνει χειρότερη».
Στις ΗΠΑ, είναι νόμιμο και στις 50 πολιτείες οι γονείς να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία. Είναι επίσης νόμιμο σε 19 πολιτείες τα σχολεία να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία κατά των παιδιών. Η μελέτη αυτή προορίζεται ως πόρος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άτομα που εργάζονται με οικογένειες, όπως παρόχους ιατρικής και ψυχικής φροντίδας υγείας.
“Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας”, δήλωσε η Anja Heilmann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το University College του Λονδίνου. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα παιδιά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τα παιδιά και να νομοθετήσουν για να τερματίσουν τη χρήση σωματικής τιμωρίας σε όλες τις περιπτώσεις».
Η Gershoff είχε δημοσιεύσει το 2016 μια μετα-ανάλυση ορόσημο δεκάδων μελετών και διαπίστωσε ότι η σωματική τιμωρία δεν σχετίζεται με κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα παιδιά ενώ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με μια ποικιλία αρνητικών αποτελεσμάτων. Το έργο της Gershoff αναφέρθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας John B. King Jr. σε μια ομοσπονδιακή επιστολή του 2016 που προέτρεπε τις πολιτείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού της χρήσης σωματικής τιμωρίας στα σχολεία. Η Gershoff βοήθησε επίσης στην ενημέρωση πολιτικών δηλώσεων από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας που χρησιμοποιούν την έρευνα της για τις βλαβερές συνέπειες της σωματικής τιμωρίας ως βάση για να συστήσουν στους φροντιστές να μην την χρησιμοποιούν πλέον.
Πηγή
https://news.utexas.edu/2021/06/29/evidence-against-physically-punishing-kids-is-clear-researchers-say/ { University of Texas News, June 29, 2021 Evidence Against Physically Punishing Kids Is Clear, Researchers Say)
Journal Reference: Anja Heilmann, Anita Mehay, Richard G Watt, Yvonne Kelly, Joan E Durrant, Jillian van Turnhout, Elizabeth T Gershoff. Physical punishment and child outcomes: a narrative review of prospective studies. The Lancet, 2021; DOI: 10.1016/S0140-6736(21)00582-1
Image by Pezibear from Pixabay