Η διατύπωση των μηνυμάτων για τον εμβολιασμό επηρεάζει τη συμπεριφορά

Η διατύπωση των μηνυμάτων για τον εμβολιασμό επηρεάζει τη συμπεριφορά

Στον εμβολιασμό, οι λέξεις έχουν σημασία όπως και οι αντιλήψεις για το τι θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά. Ένα πείραμα ερευνητών του Washington State University αποκάλυψε ότι σχετικά μικρές διαφορές στα μηνύματα επηρέασαν τη στάση των ανθρώπων σχετικά με το εμβόλιο για τον HPV, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι νέοι ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health Communication ενδιαφέρθηκαν πιο πολύ να μάθουν για το εμβόλιο κατά του HPV όταν εκτέθηκαν σε μηνύματα που

  • δείχνουν ότι οι άλλοι κάνουν την εν λόγω συμπεριφορά – μηνύματα δηλαδή που χαρακτηρίζουν «το τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι». Αυτά τα μηνύματα διευκολύνουν την επιλογή μιας συμπεριφοράς αφού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποια πλεονεκτήματα πρέπει να έχει αυτή η συμπεριφορά για να την υιοθετούν οι περισσότεροι.
  • και επίσης μηνύματα που υπονοούσαν ότι οι φίλοι και η οικογένειά πίστευαν ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Και τα δύο παραπάνω είδη μηνυμάτων ήταν πολύ πιο ισχυρά από ότι τα μηνύματα που απλά περιέγραφαν τα οφέλη του εμβολιασμού.

Τα άτομα στη μελέτη ήταν λιγότερο πιθανό να ενδιαφερθούν για το εμβόλιο όταν έλαβαν μηνύματα που είχαν αρνητική διατύπωση: για παράδειγμα, αυτά που δήλωναν ότι ‘3 στα 10 άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον HPV’. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση αυτών των τύπων μηνυμάτων”, δήλωσε η Porismita Borah, του Edward R. Murrow College of Communication, WSU. “Έχει διαφορά όταν λέτε ότι ‘3 στους 10 δεν έκαναν το εμβόλιο’ με όταν λέτε ότι ‘7 στους 10 το έκαναν’. Επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.”

Για τη μελέτη, οι Borah και Xizhu Xiao, δοκίμασαν μηνύματα σε σχεδόν 200 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 29 ετών. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες, στις οποίες η καθεμία έλαβε ένα διαφορετικό σύνολο μηνυμάτων σχετικά με το εμβόλιο κατά του HPV, βάσει των δημοσιεύσεων που χρησιμοποιούνται από γνωστούς οργανισμούς υγείας στα κοινωνικά μέσα. Διαπίστωσαν ότι η αρνητική διατύπωση μηνυμάτων αύξανε τις αντιλήψεις για τον κίνδυνο του εμβολίου, σε σύγκριση με τα θετικά διατυπωμένα μηνύματα.

Επίσης, όσοι εκτέθηκαν στα μηνύματα που υπονοούσαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι ανέμεναν από αυτούς να κάνουν το εμβόλιο, είχαν μεγαλύτερη πρόθεση να αναζητήσουν πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του HPV, γεγονός που με τη σειρά του αύξησε την πρόθεσή τους να το κάνουν. “Η μελέτη αυτή υπονοεί ότι η χρήση μηνυμάτων που υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκρισης των άλλων για τον εμβολιασμό, όπως οι γονείς και οι συνομηλίκοι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αύξηση του ενδιαφέροντος των ατόμων να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Οι πληροφορίες που αναζητούν με τη σειρά τους είναι πιθανό να αυξήσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν ” λέει η Xiao.

Αν και οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη και επικεντρώθηκε συγκεκριμένα σε διαφημιστικά μηνύματα για το εμβόλιο κατά του HPV, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην προώθηση άλλων εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου COVID-19.

 Πηγή: https://news.wsu.edu/2020/06/04/wordingvaccinationmessagesinfluencesbehavior/

Journal Reference: Xizhu Xiao, Porismita Borah. Do Norms Matter? Examining Norm-Based Messages in HPV Vaccination PromotionHealth Communication, 2020; 1 DOI: 10.1080/10410236.2020.1770506