Μία νέα έρευνα του King’s College London δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 σχεδόν το μισό προσωπικό που απασχολείται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πολύ πιθανό να έρθει αντιμέτωπο με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), υψηλό άγχος ή προβληματική κατανάλωση αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης επαγγελματικών υγείας σε μονάδες ΜΕΘ, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Occupation Medicine, δείχνουν τον εντυπωσιακό αντίκτυπο της εργασίας στην εντατική κατά την πανδημία.
Παρότι καταγράφηκε χαμηλή ψυχική υγεία σε πολλούς γιατρούς στις ΜΕΘ, ήταν περισσότερο αισθητή στους νοσηλευτές/τριες σε σχέση με τους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα αυτού του άρθρου καθηγητή Neil Greenberg, του Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN), King’s College London: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων ψυχικής ασθένειας όπως αυτά αναφέρθηκαν από το προσωπικό ΜΕΘ στο τέλος του πρώτου κύματος, τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2020. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρατηρήθηκε πολύ πιθανά να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα του προσωπικού να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του καθώς και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους».
«Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τη δυσκολία επικοινωνίας και την έλλειψη επαρκούς υποστήριξης στους ασθενείς τελικού σταδίου αλλά και στους συγγενείς τους λόγω του περιορισμού των επισκέψεων, πολύ πιθανό αποτελούν σημαντικούς στρεσσογόνους παράγοντες για όλο το προσωπικό που απασχολείται σε μονάδες ΜΕΘ».
709 επαγγελματίες υγείας από εννέα ΜΕΘ στην Αγγλία, συμπλήρωσαν ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικής μορφής τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2020. Από αυτούς 291 (41%) ήταν γιατροί, 344 (49%) νοσηλευτές και 74 (10%) ήταν επαγγελματίες υγείας άλλων ειδικοτήτων.
Πάνω από το μισό του δείγματος (59%) ανέφερε ικανοποιητικά επίπεδα ευεξίας. Ωστόσο φάνηκε ότι το 45% των συμμετεχόντων βρισκόταν στο όριο πιθανής εμφάνισης τουλάχιστον μίας από τις παρακάτω κλινικές καταστάσεις: έντονη κατάθλιψη (6%), PTSD (40%), έντονο άγχος (11%) ή προβληματική συμπεριφορά κατανάλωσης αλκοόλ (7%). Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους οκτώ συμμετέχοντες (13%) ανέφερε σκέψεις θανάτου ή σκέψεις αυτοτραυματισμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο καθηγητής Greenberg συνεχίζει λέγοντας: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη, θα πρέπει όμως να αφυπνίσουν άμεσα τους υπευθύνους του εθνικού συστήματος υγείας, ώστε να προστατευθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων στις ΜΕΘ με σκοπό και την απόδοσή στα καίρια καθήκοντά τους».
Οι εργαζόμενοι σε μονάδες ΜΕΘ, ιδίως κατά το πρώτο κύμα, έχουν έρθει για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμέτωποι με απαιτητικές συνθήκες εργασίας, όπως η εργασία σε χώρους υψηλού κινδύνου έκθεσης στον ιο, οι προστατευτικέςς στολές, η διαχείριση προσωπικού και η έλλειψη πρώτων υλών. Ταυτόχρονα έρχονται αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα αλλά και το φόβο μήπως κολλήσουν τη νόσο ή τη μεταφέρουν στους αγαπημένους τους.
Ο καθηγητής Greenberg προσθέτει: «Θα πρέπει να δημιουργηθούν επιστημονικά τεκμηριωμένοι μηχανισμοί ώστε οι επαγγελματίες υγείας, και των ΜΕΘ, να έχουν εύκολη πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας. Αν προστατεύσουμε την ψυχική τους, οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στο τόσο μεγάλο πλήθος ασθενών».
Να σημειωθεί ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του επιπέδου των αναγκών των επαγγελματιών στις ΜΕΘ, καθώς οι αυτοαναφορές στα ερωτηματολόγια μπορούν να οδηγήσουν σε υπερεκτίμηση των κλινικών συμπτωμάτων σχετικά με τη ψυχική υγεία.
Ο καθηγητής Greenberg καταλήγει στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα επισημαίνουν τις πιθανές και σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία του υγειονομικού προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου και υποδεικνύουν την ανάγκη για υιοθέτηση μια εθνικής στρατηγικής με σκοπό την προστασία της ψυχικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου λειτουργικών ελλειμάτων των εργαζομένων σε ΜΕΘ ενώ εκτελούν τα καθήκοντα τους τόσο κατά διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά από αυτή».
Αυτή η έρευνα ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των King’s College London και του Πανεπιστημίου College London με σημαντική συμβολή των Behavioural Science Team, Emergency Response Department Science & Technology, Public Health England και Oxford University. Χρηματοδοτήθηκε από το National Institute for Health Research Health Protection Research Unit (NIHR HPRU) in Emergency Preparedness and Response του King’s College London σε συνεργασία με την Public Health England (PHE), και σε συνεργασία με το University of East Anglia and Newcastle University.
Προσαρμογή κειμένου: Ασημομύτη Αναστασία, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ
Πηγή: https://www.kcl.ac.uk/news/new-study-shows-mental-health-of-icu-staff-should-be-immediate-priority
Άρθρο: N Greenberg, D Weston, C Hall, T Caulfield, V Williamson, K Fong. Mental health of staff working in intensive care during COVID-19. Occupational Medicine, 2021; DOI: 10.1093/occmed/kqaa220
Image by Engin Akyurt from Pixabay