Η κατάθλιψη σε νέους πατέρες συνδέεται και με ανασφαλείς σχέσεις

Η κατάθλιψη σε νέους πατέρες συνδέεται και με ανασφαλείς σχέσεις

Το να γίνεις γονέας συνοδεύεται συχνά από μεγάλη χαρά, αλλά όχι πάντα. Η γονεικότητα συνεπάγεται επίσης προκλήσεις και άγχος, ενώ σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας δείχνει ότι η ανδρική μεταγεννητική κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε άνδρες που είναι ανασφαλείς στη σχέση τους με τη σύντροφό τους.

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου το 10-12% των νέων μητέρων και τουλάχιστον το 8% των νέων πατέρων. Οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι όταν εξετάζουμε τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς ένας στους πέντε νέους πατέρες φαίνεται να βιώνει δυσφορικά συμπτώματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που διεξήγαγε η Elia Psouni, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, και η Anna Eichbichler, κλινική ψυχολόγος.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στους λόγους πίσω από τους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα κατάθλιψης των πατέρων. Οι συγκεκριμένοι άνδρες έχουν συχνά αρνητική άποψη για τον εαυτό τους και ανησυχούν ότι είναι ανεπαρκείς στις στενές τους σχέσεις, μια ανησυχία που μπορεί να βασίζεται σε παιδικές εμπειρίες με τους γονείς τους.

«Έχοντας μια αρνητική άποψη για τον εαυτό, τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες μας, και αξιολογώντας παράλληλα τους άλλους ανθρώπους με θετικό τρόπο συχνά οδηγούμαστε σε μια συνεχή ανησυχία για το ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ότι απογοητεύουμε τους άλλους και – ενδεχομένως – ότι θα τους χάσουμε από δίπλα μας», λέει η Elia Psouni.

Η μελέτη προσπάθησε επίσης να προσδιορίσει ποια συγκεκριμένη πτυχή της χαμηλής αυτοεκτίμησης στις στενές σχέσεις προκαλεί κατάθλιψη. Είναι ένα ζήτημα σχετικό με τη δυσκολία των σχέσεων γενικότερα ή ένα ζήτημα σχετικό με το άγχους για το να αν είσαι αρκετά καλός ως γονέας; Οι απαντήσεις έδειξαν ότι είναι το δεύτερο.

«Η χαμηλή αυτοπεποίθηση στις στενές σχέσεις φαίνεται να προκαλεί το γονικό άγχος, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης», αναφέρει η Psouni.

Αυτή είναι η δεύτερη μελέτη στην οποία η Psouni και οι συνεργάτες της δείχνουν ότι πάνω από ένας στους πέντε πατέρες παιδιών ηλικίας 1-18 μηνών βιώνουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες σύντροφοι υπέφεραν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό υπερ-εκπροσωπούνται και ότι πολύ λίγοι από αυτούς ήρθαν σε επαφή με κάποιον επαγγελματία για να λάβουν βοήθεια.

«Η μελέτη δείχνει αναμφίβολα ότι οι γονείς επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και αποκαλύπτει τη σημασία της παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο οι γονείς διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν τις διάφορες σχέσεις και τους οικογενειακούς αστερισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει η Psouni.

Η ίδια και οι συνάδελφοί της διεξάγουν τώρα ένα διαχρονικό έργο που θα παρακολουθεί τις οικογένειες με την πάροδο του χρόνου με σκοπό να παράγει γνώσεις για την ευημερία και την ανάπτυξη των παιδιών και των γονέων στους διάφορους αστερισμούς της οικογένειας.

Σχετικά με την έρευνα: 530 πατέρες έλαβαν συμμετοχή. 143 είχαν συμπτώματα κατάθλιψης που θα δικαιολογούν την παραπομπή τους για περαιτέρω αξιολόγηση. Από αυτούς, 43 πατέρες περιέγραψαν πολύ εξουθενωτικά συμπτώματα και 22 περιέγραψαν πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Προσαρμογή κειμένου: Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος
MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Πηγή: https://www.lunduniversity.lu.se/article/depression-new-fathers-connected-relationship-insecurities

Journal Reference:Elia Psouni, Anna Eichbichler. Feelings of restriction and incompetence in parenting mediate the link between attachment anxiety and paternal postnatal depression.Psychology of Men & Masculinities, 2020; 21 (3): 416 DOI: 10.1037/men0000233

Image by StockSnap from Pixabay