Οι θετικές σχέσεις μαθητή-δασκάλου ωφελούν την υγεία των μαθητών μακροπρόθεσμα

Οι θετικές σχέσεις μαθητή-δασκάλου ωφελούν την υγεία των μαθητών μακροπρόθεσμα

Οι έφηβοι που έχουν καλές, υποστηρικτικές σχέσεις με τους δασκάλους τους απολαμβάνουν καλύτερη υγεία ως ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την American  Psychological Association. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση των σχέσεων των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς θα μπορούσε να έχει σημαντικά θετικά και μακροχρόνια αποτελέσματα, πέρα από την ακαδημαϊκή επιτυχία», δήλωσε ο Jinho Kim, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Υγείας και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Κορέας και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό School Psychology.
Η προηγούμενη έρευνα προτείνει ότι οι κοινωνικές σχέσεις των εφήβων μπορεί να συνδέονται με τα αποτελέσματα για την υγεία στην ενήλικη ζωή, ίσως επειδή οι κακές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια ζωής του, σύμφωνα με τον Kim. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η σύνδεση μεταξύ των σχέσεων εφήβων και της υγείας τους σε όλη τη ζωή τους είναι αιτιώδης. Θα μπορούσε να είναι άλλοι παράγοντες, όπως διαφορετικά οικογενειακά υπόβαθρα, που συμβάλουν τόσο στα προβλήματα σχέσεων στην εφηβεία, όσο και στην κακή υγεία στην ενήλικη ζωή. Επίσης, οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις σχέσεις των εφήβων με τους συνομηλίκους τους, παρά με τις σχέσεις τους με τους εκπαιδευτικούς.

Για να διερευνήσει περαιτέρω αυτές τις ερωτήσεις, ο Kim ανέλυσε δεδομένα για σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες από τη μελέτη Add Health, μια εθνικά αντιπροσωπευτική διαχρονική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες που ακολούθησε τους συμμετέχοντες για 13 χρόνια – από την έβδομη τάξη μέχρι τις αρχές της ενήλικης ζωής τους. Η ομάδα συμμετεχόντων επίσης περιλάμβανε περισσότερα από 3.400 ζευγάρια αδελφών.
Ως έφηβοι, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως, Πόσο συχνά είχατε προβλήματα στο να τα πάτε καλά με άλλους μαθητές; Κατά πόσο συμφωνείς ότι οι φίλοι νοιάζονται για σένα; Πόσο συχνά είχατε πρόβλημα στο να τα πηγαίνετε καλά μαζί με τους δασκάλους σας; Κατά πόσο συμφωνείτε ότι οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για εσάς; Ως ενήλικες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη σωματική και τη ψυχική τους υγεία. Οι ερευνητές επίσης έκαναν σωματικές μετρήσεις όπως αρτηριακής πίεσης και δείκτη μάζας σώματος.

Ο Kim διαπίστωσε ότι, όπως αναμενόταν, οι συμμετέχοντες που είχαν αναφέρει καλύτερες σχέσεις τόσο με τους συνομηλίκους τους όσο και με τους εκπαιδευτικούς στο γυμνάσιο και το λύκειο, ανέφεραν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία στα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών. Ωστόσο, όταν έλεγχε το οικογενειακό υπόβαθρο εξετάζοντας ζευγάρια αδελφών μαζί, μόνο η σύνδεση μεταξύ των καλών σχέσεων με τους δασκάλους και της υγεία τους ως ενήλικες παρέμεινε σημαντική.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι ακόμη πιο σημαντικές από ό, τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως και ότι τα σχολεία θα πρέπει να επενδύσουν στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών για το πώς να χτίζουν ζεστές και υποστηρικτικές σχέσεις με τους μαθητές τους, σύμφωνα με τον Kim. “Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν αρκετή κατάρτιση σε αυτό, αλλά θα έπρεπε’

Πηγή: https://www.apa.org/news/press/releases/2020/10/student-teacher-relationships

Journal Reference: Jinho Kim. The quality of social relationships in schools and adult health: Differential effects of student–student versus student–teacher relationships.. School Psychology, 2020; DOI: 10.1037/spq0000373

Προσαρμογή κειμένου: Άννα Ράφτη, Εκπαιδευτικός, MSc Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.