Οι μυοσκελετικές διαταραχές – που επηρεάζουν τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα οστά και τις
αρθρώσεις – μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων και είναι ιδιαίτερα
διαδεδομένες στους ηλικιωμένους. Παρόλο που πολλοί ερευνητές μελετούν αυτές τις καταστάσεις και τα ποσοστά τους σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν παρείχε μια συνολική επισκόπηση της επιβάρυνσης όλων των μυοσκελετικών διαταραχών.
Οι ερευνητές το έκαναν τώρα στο “Arthritis & Rheumatology”, περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας. Για την ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την Παγκόσμια Μελέτη Επιβαρύνσεων Νοσημάτων 2017, η οποία αξιολόγησε την έκταση των ασθενειών και των τραυματισμών σε 21 περιφέρειες και 195 χώρες και περιοχές από το 1990 έως το 2017.
Οι μυοσκελετικές διαταραχές περιελάμβαναν ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, πόνο στην μέση, αυχενικό άλγος, ουρική αρθρίτιδα και σχετικές παθήσεις. Η ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχαν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια διαδεδομένα περιστατικά και 121.300 θάνατοι λόγω μυοσκελετικών διαταραχών το 2017, καθώς και 138,7 εκατομμύρια χρόνια ζωής με αναπηρία ή το σύνολο των ετών που χάθηκαν λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου. Το βάρος αυτών των ασθενειών γενικά αυξήθηκε με την ηλικία και για τα δύο φύλα, ήταν πιο διαδεδομένο στις γυναίκες και ήταν υψηλότερο στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, καταγράφηκε έλλειψη σημαντικής μείωσης των επιπτώσεων αυτών των νόσων με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η Rachelle Buchbinder, MD, του Ινστιτούτου Cabrini και του Πανεπιστημίου Monash και κύρια συγγγραφέας, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενημερωθούν για το μέγεθος αυτού του αυξανόμενου προβλήματος, ιδίως ενόψει της ταχείας γήρανσης των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.
«Απαιτείται ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτή πρέπει να ενσωματωθεί σε άλλες στρατηγικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένους από τους τροποποιήσιμους και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου των μυοσκελετικών διαταραχών, όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής», είπε. «Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της μη-αποτελσματικής φροντίδας για ορισμένες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως ο πόνος στη μέση και η οστεοαρθρίτιδα που φαίνεται ότι συμβάλλουν στο πρόβλημα».
Οι συγγραφείς τόνισαν επίσης την ανάγκη για τυποποιημένες μεθόδους στη συλλογή δεδομένων σχετικά με
τον επιπολασμό και τον αντίκτυπο των μυοσκελετικών διαταραχών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Προσαρμογή άρθρου: Μαργαρίτα Ζουμπουλίδη
Πηγή: https://newsroom.wiley.com/press-releases/press-release-details/2020/Analysis-Reveals-High-
Burden-of-Musculoskeletal-Disorders-Across-the-Globe/default.aspx
Full Citation: “Prevalence deaths and disability adjusted life years (DALYs) due to musculoskeletal disorders for 195 countries and territories 1990-2017.” Saeid Safiri, Ali-Asghar Kolahi, Marita Cross, Catherine Hill, Emma Smith, Kristin Carson-Chahhoud, Mohammad Ali Mansournia, Amir Almasi-Hashiani, Ahad Ashrafi-Asgarabad, Jay Kaufman, Mahdi Sepidarkish, Seyed Kazem Shakouri, Damian Hoy, Anthony D. Woolf, Lyn March, Gary Collins, and Rachelle Buchbinder, MD. Arthritis & Rheumatology; Published Online: November 5, 2020. (DOI: 10.1002/art.41571).