Η πανδημία του κορονοϊού έχει διευρύνει τα υπάρχοντα κενά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης σε όλη την Ευρώπη. Ευρήματα μιας ανασκόπηση των πολιτικών αλλαγών σε κάθε χώρα ως απάντηση στο COVID-19 δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Sexual & Reproductive Health.
Ωστόσο, οι ενισχυμένες καινοτομίες που υιοθετήθηκαν σε ορισμένες χώρες, όπως η τηλεϊατρική και η παροχή αμβλώσεων στο σπίτι, θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτήν την τάση και να προκαλέσουν μια μακροχρόνια αλλαγή για αυτήν την απαραίτητη υπηρεσία υγείας, προτείνουν οι ερευνητές.
Η άμβλωση είναι μία από τις πιο κοινές διαδικασίες για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ευρώπη, που κυμαίνονται από 6,4 / 1000 γυναίκες ηλικίας 15–44 στην Ελβετία και έως 19,2 / 1000 στη Σουηδία. Η ανάγκη για άμβλωση είναι πιθανό να αυξηθεί μετά τον COVID-19, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, της αυξημένης έκθεσης στη σεξουαλική βία και της περιορισμένης πρόσβασης στην αντισύλληψη, λένε οι ερευνητές.
Υπό το φως των εκτεταμένων μέτρων για τη δημόσια υγεία που περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στην πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, συνέταξαν πληροφορίες σχετικά με πρακτικές σε 46 χώρες / περιοχές. Οι πληροφορίες της έρευνας, που συμπληρώθηκαν από εθνικούς εμπειρογνώμονες, συλλέχθηκαν για 31 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για τις υπόλοιπες 15.
Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την επιβολή περιορισμών έως τη “χαλάρωση” ορισμένων απαιτήσεων.
Οι νέοι περιορισμοί περιλάμβαναν καθυστέρηση ή άρνηση της φροντίδας των αμβλώσεων σε γυναίκες με συμπτώματα COVID-19, ή σε εκείνες που ζούσαν με άτομα που είχαν τέτοια, και μειωμένη διαθεσιμότητα χειρουργικής άμβλωσης. Μερικές χώρες επέκτειναν τη διαθεσιμότητα ιατρικών αμβλώσεων μέσω τηλεϊατρικής και χαλαρούς κανονισμούς σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών για την πρόκληση ιατρικών αμβλώσεων.
Αναλυτικά, οι αμβλώσεις απαγορεύτηκαν σε έξι χώρες (Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Πολωνία) και ανεστάλησαν σε μία (Ουγγαρία).
Η πρόσβαση στη χειρουργική άμβλωση περιορίστηκε σε 12 χώρες / περιοχές και οι υπηρεσίες δεν ήταν καθόλου διαθέσιμες ή καθυστερούσαν, για γυναίκες με συμπτώματα COVID-19 σε 11 χώρες: Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία. Καμία χώρα δεν επέκτεινε το όριο κύησης για άμβλωση.
Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στη διαβούλευση πρόσωπο με πρόσωπο σε 13 χώρες / περιοχές (Βέλγιο, Εσθονία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία).
Αλλά μόνο επτά χώρες / περιοχές προσέφεραν άμβλωση μέσω τηλεϊατρικής. Σε δύο αυτές είχε ήδη παρασχεθεί πριν από την πανδημία (Δανία και περιοχή της Στοκχόλμης της Σουηδίας) και πέντε άλλες χώρες την υιοθέτησαν (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Γαλλία και Ιρλανδία).
Οκτώ χώρες / περιοχές παρείχαν ιατρική έκτρωση με μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη μετά από 9 εβδομάδες (έως 11 εβδομάδες + 6 ημέρες), ενώ 13 χώρες / περιοχές το έκαναν έως και 9 εβδομάδες.
Η πρόσβαση στο φαρμακείο στη συνταγογραφούμενη μιφεπριστόνη επιτρέπεται σε δύο χώρες / περιοχές: τη Δανία, όπου επιτρεπόταν και πριν από το COVID-19 και στη Γαλλία, όπου δεν επιτρεπόταν προηγουμένως. Και αυτά τα φάρμακα μπορούσαν να παραδοθούν ταχυδρομικώς στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία, τη Γεωργία και την Ιρλανδία.
«Η άμβλωση είναι βασικό στοιχείο της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής φροντίδας των γυναικών. Ενώ είναι εξαιρετικά ασφαλής σύμφωνα με τις προτεινόμενες διαδικασίες, είναι υπεύθυνη για την ουσιαστική μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα όταν οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή φροντίδα», τονίζουν οι ερευνητές.
Οι υπηρεσίες άμβλωσης είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού αυτής της παροχής. «Σε κάθε εβδομάδα πολιτικής αδράνειας, χιλιάδες γυναίκες στερούνται της θεραπείας που δεν μπορεί να αναβληθεί και αντιμετωπίζουν την προοπτική να θέσουν σε ισχύ μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να υποβληθούν σε ανασφαλείς διαδικασίες», προσθέτουν.
«Συνολικά, οι προ-COVID-19 κανόνες που ρύθμιζαν την άμβλωση σε συνδυασμό με τις ασυνεπείς αντιδράσεις στην κρίση του COVID-19 έχουν διαμορφώσει ένα ετερογενές τοπίο παροχής αμβλώσεων στην Ευρώπη», γράφουν οι ερευνητές.
«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την άρση περιττών κανονισμών είναι αποθαρρυντική, ωστόσο αναγνωρίζουμε τις συντονισμένες προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων και παρόχων που ενήργησαν γρήγορα για να διατηρήσουν τη φροντίδα των αμβλώσεων κατά τη διάρκεια των διαταραχών του COVID-19», σημειώνουν.
Και καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η έλλειψη ενιαίας πολιτικής απάντησης στους περιορισμούς του COVID-19 έχει διευρύνει τις ανισότητες στην πρόσβαση των αμβλώσεων στην Ευρώπη, αλλά ορισμένες καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ισότητας της φροντίδας των αμβλώσεων.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις, που θεωρούνται ως προσωρινές αντιδράσεις σε μια κρίση στο τομέα της υγείας, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταλύτες για την «απελευθέρωση »της παροχής άμβλωσης και ότι πρέπει να γίνουν το πρότυπο περίθαλψης».
Ο Δρ Edward Morris, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το οποίο είναι συνιδιοκτήτης του περιοδικού, σχολιάζει: «Αυτή η ανασκόπηση έριξε φως σε ορισμένες από τις συγκλονιστικές ανισότητες στην πρόσβαση στη φροντίδα των αμβλώσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. ”
Συνεχίζει: «Η πορεία της τηλεϊατρικής των αμβλώσεων που εισήχθη στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία επέτρεψε σε χιλιάδες γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή φροντίδα αμβλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που παρεμποδίστηκε η πρόσβαση σε άλλες βασικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες.
«Έχουμε δει τεράστια οφέλη για τις γυναίκες να προκύπτουν από αυτήν την απλή, αλλά αποτελεσματική, καινοτομία. Υπήρξε μείωση του χρόνου αναμονής για τις γυναίκες που ζήτησαν άμβλωση, μειώθηκαν οι επισκέψεις σε κλινικές, γεγονός που περιόρισε τη μετάδοση του ιού COVID-19 μεταξύ των γυναικών και του προσωπικού και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την άμβλωση έχουν μειωθεί.»
Προσθέτει: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβαν αυτές οι κυβερνήσεις που έχουν διασφαλίσει ότι η φροντίδα των αμβλώσεων συνέχισε να παρέχεται με ασφαλή, έγκαιρο και συμπονετικό τρόπο και επικροτούμε ιδίως τους νέους καινοτόμους τρόπους για την παροχή φροντίδας αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής τηλεϊατρικής στο ορισμένες χώρες, ‘όπως η Μεγάλη Βρετανία. Καλούμε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θετικές αλλαγές θα παραμείνουν σε ισχύ με το πέρας της πανδημίας. ”
Προσαρμογή κειμένου: Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος
MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ
Έρευνα: Moreau C, Shankar M, Glasier A, Cameron S, Gemzell-Danielsson K. Abortion regulation in Europe in the era of COVID-19: a spectrum of policy responses. BMJ Sexual & Reproductive Health. 2020 Oct. DOI: 10.1136/bmjsrh-2020-200724.