Ένας στους τρεις νέους ενήλικες στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει τα κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένας στους τρεις νέους ενήλικες στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει τα κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Σε μια εποχή που το εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται μεταξύ των νέων ενηλίκων, σχεδόν 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κάτω των 45 ετών δεν γνωρίζουν τα πέντε από τα πιο κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Stroke”, ένα περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου Εγκεφαλικών Παθήσεων, της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 5η αιτία θανάτου και η κύρια αιτία αναπηρίας στις ΗΠΑ.  Κάθε χρόνο, το 10% έως 15% των περίπου 795.000 ατόμων που έχει εγκεφαλικό επεισόδιο είναι νεαροί ενήλικες – μεταξύ 18 και 45 ετών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και η νοσηλεία έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε νεαρούς ενήλικες τις τελευταίες δεκαετίες.

“Ενώ η ιατρική κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα για να μειώσει τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές των εγκεφαλικών επεισοδίων με πρώιμες παρεμβάσεις, οι προσπάθειες είναι περιορισμένης αξίας εάν οι ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Khurram Nasir, του Houston Methodist DeBakey, Καρδιαγγειακό Κέντρο στο Χιούστον, Τέξας. “Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσο νωρίτερα οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητές τους να μειώσουν τη μακροχρόνια αναπηρία από το εγκεφαλικό.”

Για να εκτιμήσει πόσο καλά ο πληθυσμός των ΗΠΑ κατανοεί τα κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Nasir και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τις απαντήσεις της Έρευνας για την Εθνική Υγεία του 2017. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ενηλίκων, έγιναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των πέντε πιο κοινών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία σε αυτήν την έρευνα σημειώθηκαν ως:

Μούδιασμα προσώπου / βραχιονίου / ποδιού
Σύγχυση / δυσκολία στην ομιλία
Δυσκολία στο περπάτημα / ζάλη / απώλεια ισορροπίας
Προβλήματα με το ένα / και τα δύο μάτια και
Δυνατός πονοκέφαλος

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από 9.844 νεότερους ενήλικες, κάτω των 45 ετών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν στατιστικά 107,2 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες στον πληθυσμό των ΗΠΑ. Η μέση ηλικία ήταν 31 έτη, οι μισοί ήταν γυναίκες και το 62,2% ήταν μη-Ισπανόφωνοι λευκοί.

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • Σχεδόν ένας στους τρεις (28,9%) ερωτηθέντες δεν γνώριζε και τα πέντε κοινά συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Περίπου το 3% των ερωτηθέντων, που αντιπροσωπεύει σχεδόν 3 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες, δεν γνώριζει κανένα σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Οι νεαροί ενήλικες με δίπλωμα γυμνασίου ή χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να αγνοούν οποιοδήποτε σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους νεαρούς ενήλικες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

Ο Nasir είπε ότι ο υψηλός αριθμός νεαρών ενηλίκων που δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου αποτελεί έκπληξη και μαζί με τις συνεχιζόμενες κοινωνικές ανισότητες, δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. «Με τον αυξανόμενο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους νεότερους ενήλικες, η μελέτη ρίχνει φως σε ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα και κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος από παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», είπε. «Ελπίζουμε ότι η ανάδειξη της κατάστασης να προωθήσει εστιασμένες στρατηγικές δημόσιας υγείας και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατάλληλη ανταπόκριση στα συμπτώματα του εγκεφαλικού».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν το 3% των νεαρών ενηλίκων που ερωτήθηκαν δε θα επικοινωνούσαν με ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν έβλεπαν κάποιον να βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου. “Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, δήλωσε ο Mitchell S. V. Elkind, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. “Με την κατάλληλη, έγκαιρη ιατρική φροντίδα, το εγκεφαλικό είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμο. Όσο γρηγορότερα το αντιμετωπίζετε, τόσο πιο πιθανό είναι να ελαχιστοποιήσετε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και ακόμη και να αποτρέψετε το θάνατο”. “Η κλήση για ασθενοφόρο είναι κρίσιμη επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να ξεκινήσει το πρωτόκολλο περίθαλψης καθ ‘οδόν προς το νοσοκομείο και εξειδικευμένες ομάδες να βρίσκονται έτοιμες στο νοσοκομείο για να χορηγήσουν αμέσως την πιο κατάλληλη θεραπεία.”

Σύμφωνα με τον Elkind  η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας / Αμερικάνικη Ένωση Εγκεφαλικών Νόσων υποστηρίζει τη χρήση των γραμμάτων “F.A.S.T.” (Π.Α.Α.Ω) για να εντοπίζονται τα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλείται η επείγουσα φροντίδα!

Πρόσωπο που γέρνει

Αδυναμία στο χέρι

Αργή και μπερδεμένη Ομιλία

Ώρα να καλέσετε το ασθενοφόρο

Ο Nasir είπε ότι το F.A.S.T. συγκαταλέγεται μεταξύ μιας σειράς δημιουργικών κοινοτικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αύξηση της δημόσιας αναγνώρισης των κοινών συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου και τονίζει ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες ανισότητες στον τομέα της υγείας, μέσω τέτοιων προσαρμοσμένων και διεπιστημονικών προσεγγίσεων της δημόσιας υγείας. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι απαιτούνται νέες στρατηγικές σε επίπεδο πληθυσμού για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των συμπτωμάτων στους νέους ενήλικες”, είπε.

Ένας πιθανός περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν με “ναι” ή “όχι” όταν ρωτήθηκαν εάν κάτι ήταν κοινό σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση των πραγματικών ποσοστών ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Προσαρμογή κειμένου: Μαργαρίτα Ζουμπουλίδη, MSc Προαγωγή και Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Πηγή https://newsroom.heart.org/news/nearly-one-in-three-young-adults-in-the-u-s-does-not-know-common-stroke-symptoms?preview=e760

Journal Reference: Reed Mszar, Shiwani Mahajan, Javier Valero-Elizondo, Tamer Yahya, Richa Sharma, Gowtham R. Grandhi, Rohan Khera, Salim S. Virani, Judith Lichtman, Safi U. Khan, Miguel Cainzos-Achirica, Farhaan S. Vahidy, Harlan M. Krumholz, Khurram Nasir. Association Between Sociodemographic Determinants and Disparities in Stroke Symptom Awareness Among US Young Adults. Stroke, 2020; DOI: 10.1161/STROKEAHA.120.031137

Image by Usman Yousaf from Pixabay