Ο εκφοβισμός είναι κοινός παράγοντας στις αυτοκτονίες νέων της LGBTQ κοινότητας

Ο εκφοβισμός είναι κοινός παράγοντας στις αυτοκτονίες νέων της LGBTQ κοινότητας

Οι ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale διαπίστωσαν ότι τα αρχεία θανάτου των LGBTQ νέων που πέθαναν από αυτοκτονία ήταν σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν τον εκφοβισμό ως παράγοντα από ό,τι οι συνομήλικοι τους που δεν ανήκαν στην LGBTQ κοινότητα. Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 10.000 αρχεία θανάτου νέων ηλικίας 10 έως 19 ετών που αυτοκτόνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003 έως το 2017.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος του περιοδικού JAMA Pediatrics.

Ενώ οι νέοι LGBTQ είναι πιο πιθανό να βιώνουν εκφοβισμό και να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές από ό,τι οι νέοι που δεν είναι LGBTQ, πιστεύεται πως αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο εκφοβισμός είναι ένας πιο συνηθισμένος πρόδρομος της αυτοκτονίας μεταξύ των νέων της LGBTQ κοινότητας, από ό,τι στους συνομηλίκους τους.

“Περιμέναμε ότι ο εκφοβισμός θα μπορούσε να είναι ένας πιο συνηθισμένος παράγοντας, αλλά μας εξέπληξε το μέγεθος της ανισότητας”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Kirsty Clark, συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. “Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των LGBTQ νέων – και άλλων – από την ύπουλη απειλή του εκφοβισμού.”

Τα αρχεία θανάτου από νέους LGBTQ είχαν περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τον εκφοβισμό σε σχέση με τα αρχεία θανάτου νέων που δεν ήταν LGBTQ, σύμφωνα με τη μελέτη. Μεταξύ 10 έως 13 ετών, πάνω από τα δύο τρίτα των αρχείων θανάτου νέων LGBTQ ανέφεραν ότι έχουν βιώσει εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας μεταξύ των νέων και είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των νέων της LGBTQ κοινότητας, δήλωσαν οι ερευνητές. Η Clark και οι συν-συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Θανάτου Βίας, μια βάση δεδομένων που βασίζεται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCs), που συλλέγει πληροφορίες για βίαιους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, από πιστοποιητικά θανάτου, αστυνομικές εκθέσεις και αναφορές ιατροδικαστών.

Τα αρχεία θανάτου στη βάση δεδομένων περιλαμβάνουν αφηγηματικές περιλήψεις από αστυνομικές αναφορές και αρχεία ιατροδικαστών σχετικά με τις λεπτομέρειες της αυτοκτονίας των νέων, όπως αναφέρονται από την οικογένεια ή τους φίλους, το ημερολόγιο των νέων, τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα ή email, καθώς και τυχόν σημειώματα αυτοκτονίας. Η Clark και η ομάδα της έψαξαν σε αυτές τις αφηγήσεις για λέξεις και φράσεις που υποδηλώνουν εάν το άτομο ήταν LGBTQ. Ακολούθησαν μια παρόμοια διαδικασία για τον εντοπισμό αρχείων θανάτου που αναφέρονται στον εκφοβισμό.

“Δείχνοντας ότι ο εκφοβισμός σχετίζεται επίσης με την ίδια τη ζωή για τους νέους LGBTQ, αυτή η μελέτη απαιτεί επειγόντως παρεμβάσεις που προάγουν την ασφάλεια, το αίσθημα του “ανήκειν” και την εκτίμηση για όλους τους νέους”  Λέει ο John Pachankis, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Yale.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από την Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCs).

Πηγή: https://news.yale.edu/2020/05/26/bullying-common-factor-lgbtq-youth-suicides-yale-study-finds

Clark KA, Cochran SD, Maiolatesi AJ, Pachankis JE. Prevalence of Bullying Among Youth Classified as LGBTQ Who Died by Suicide as Reported in the National Violent Death Reporting System, 2003-2017. JAMA Pediatr. Published online May 26, 2020. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.0940

Προσαρμογή κειμένου:
Κατερίνα Ασλάνογλου, Ψυχολόγος, ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Image by Free-Photos from Pixabay