Ένα στα πέντε παιδιά σε πλούσιες χώρες ζει σε σχετική φτώχεια

Ένα στα πέντε παιδιά σε πλούσιες χώρες ζει σε σχετική φτώχεια

Ένα στα πέντε παιδιά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ζει σε σχετική φτώχεια, σύμφωνα με μελέτη της UNICEF του 2020, η οποία έθεσε τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις για την ευημερία των νέων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την μελέτη, σχεδόν το 13% των παιδιών που ζει στις εν λόγω χώρες δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή ασφαλή και θρεπτική τροφή, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται και να αγγίζει το 20% στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

«Τα υψηλότερα εισοδήματα δεν οδηγούν αυτομάτως σε καλύτερα αποτελέσματα για όλα τα παιδιά ενώ είναι, πράγματι, πιθανό να εμβαθύνουν τις ανισότητες», δήλωσε η Sarah Cook, η διευθύντρια του ερευνητικού γραφείου UNICEF- Innocenti που δημοσίευσε τη μελέτη.

«Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών είναι σημαντικό να λάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη μείωση των κενών και την ύπαρξη προόδου», ανέφερε εκείνη.

Η έκθεση έλαβε υπόψη παράγοντες όπως είναι η εκπαίδευση, η ψυχική υγεία, η κατάχρηση αλκοόλ, οι οικονομικές ευκαιρίες και το περιβάλλον με στόχο την κατάταξη 41 χωρών υψηλού εισοδήματος αναφορικά με την ολιστική ευημερία των νέων.

Η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες ήταν στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Χιλή κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις, με τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ να έχουν τη 34η και 37η θέση αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ σημείωσε σχετικά χαμηλές βαθμολογίες όσον αφορά τη φτώχεια, την πείνα, την υγεία, την εκπαίδευση και την ανισότητα.

Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε πολύ χαμηλές βαθμολογίες ως προς την ψυχική υγεία των εφήβων, με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών παγκοσμίως να αφορά άτομα ηλικία 15 εώς 19 ετών- σχεδόν τρεις φορές το μέσο όρο των κρατών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ως απάντηση στη δημοσίευση, η Ψυχολογική Εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας ( « New Zealand Psychological Society» ) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας ελαφρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια στατιστικά στοιχεία για ένα πλούσιο και αναπτυγμένο έθνος.

« Αυτά τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι πολλοί νέοι έχουν μείνει πίσω, σε μία χώρα που θα έπρεπε να καθίσταται ικανή να προσφέρει σε όλους», ανέφερε ο Quentin Abraham, ο πρόεδρος της εταιρείας.

«Η έκθεση αυτή επισημαίνει την ανάγκη δράσης, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά όλων εμάς, προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι νέοι είναι σε θέση να ζήσουν μία πλήρη και ενεργή ζωή».

Η Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια («Child Poverty Action Group» ) δήλωσε ότι τα στοιχεία ήταν «καταθλιπτικά» και επεσήμανε ότι οι επιδοτήσεις για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία σταμάτησαν στα 13, όταν τα παιδιά εισέρχονταν στα ευάλωτα εφηβικά χρόνια.

« Η συσχέτισης της ψυχικής υγείας των παιδιών και της φτώχειας δε πρέπει να παραμεληθεί », είπε η εκπρόσωπος της ομάδας, Innes Ashes, καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Auckland.

Ο αριθμός των εφήβων που αναφέρει προβλήματα ψυχικής υγείας σημειώνει ανοδική πορεία στην πλειοψηφία των χωρών που περιλαμβάνονται στη μελέτη, όπως επίσης αύξηση σημειώνει το ποσοστό των παχύσαρκων νέων.

Η δημοσίευση παρουσίασε ότι, ακόμη και στην Ιαπωνία και τη Φιλανδία, χώρες που ανήκουν στην κατηγορία αυτών με τις καλύτερες βαθμολογίες, περίπου το 1/5 των παιδιών ηλικίας 15 ετών δεν φτάνει τη βασική εκπαίδευση, καταδεικνύοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μειονεκτούσες ομάδες.

Προσαρμογή κειμένου: Κατερίνα Τσαντίλα, Νοσηλεύτρια, ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πηγή: UNICEF Innocenti, ‘Worlds of Influence: Understanding what shapes child well-being in rich countries’, Innocenti Report Card 16, UNICEF Office of Research – Innocenti, Florence, 2020.
https://news.un.org/en/story/2017/06/559572-onefivechildrenrichcountrieslivespovertyunicefwakecallreportshows