Η παγκόσμια έκθεση για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών απαιτεί περισσότερη κυβερνητική δράση και προειδοποιεί για “δραματικές επιπτώσεις” του COVID-19. Τα μισά παιδιά του κόσμου ή περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο πλήττονται από σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, υποφέρουν από τραυματισμούς, αναπηρίες και θάνατο, επειδή οι χώρες απέτυχαν να ακολουθήσουν τις καθιερωμένες στρατηγικές για την προστασία τους.
Αυτό σύμφωνα με μία νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη UNICEF, την UNESCO, τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνεργασία κατά της Βίας εναντίον των Παιδιών και το Τέλος της Βίας.
Η έκθεση – Παγκόσμια Έκθεση Κατάστασης για την Πρόληψη της Βίας κατά των Παιδιών 2020 – είναι η πρώτη του είδους της, καταγράφοντας πρόοδο σε 155 χώρες έναντι του πλαισίου “INSPIRE”, ένα σύνολο επτά στρατηγικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών. Η έκθεση σηματοδοτεί μία σαφή ανάγκη σε όλες τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή των στρατηγικών. Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες (88%) έχουν θεσπίσει βασικούς νόμους για την προστασία των παιδιών από τη βία, λιγότερες από τις μισές χώρες (47%) δήλωσαν ότι τους εφάρμοσαν.
Η έκθεση περιλαμβάνει τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις ανθρωποκτονιών ειδικότερα για παιδιά κάτω των 18 ετών – οι προηγούμενες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε δεδομένα που περιελάμβαναν παιδιά ηλικίας 18 με 19 ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 2017 περίπου 40.000 παιδιά ήταν θύματα ανθρωποκτονίας.
“Η βία κατά των παιδιών ήταν πάντα διαδεδομένη και τώρα τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν”, δήλωσε η Διοικητική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore. “Η απαγόρευση κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων και οι περιορισμοί κίνησης, έχουν αφήσει πολλά παιδιά κολλημένα με τους κακοποιούς τους, χωρίς τον ασφαλή χώρο που κανονικά θα προσέφερε το σχολείο. Είναι επείγον να αυξηθούν οι προσπάθειες για την προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων και πέραν αυτών, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού κοινωνικών λειτουργών ως ουσιαστική ενίσχυση των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για τα παιδιά.”
Η πρόοδος είναι γενικώς άνιση
Από τις στρατηγικές INSPIRE, μόνο η εγγραφή στα σχολεία έδειξε τη μεγαλύτερη πρόοδο με το 54% των χωρών να αναφέρουν ότι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο η εύρεση μεγάλου αριθμού παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταξύ 32% και 37% των χωρών θεώρησαν ότι τα θύματα βίας μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, ενώ το 26% των χωρών παρείχαν προγράμματα για υποστήριξη γονέων και φροντιστών. Το 21% των χωρών είχαν προγράμματα για την αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και το 15% των χωρών είχαν τροποποιήσεις για να παρέχουν ασφαλή φυσικά περιβάλλοντα για παιδιά.
Παρόλο που η πλειονότητα των χωρών (83%) έχει εθνικά δεδομένα για τη βία κατά των παιδιών, μόνο το 21% τα χρησιμοποίησε για να θέσει βασικές γραμμές και εθνικούς στόχους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών.
Περίπου το 80% των χωρών έχουν εθνικά σχέδια δράσεις και πολιτικές, αλλά μόνο το 1/5 έχει σχέδια που χρηματοδοτούνται πλήρως ή έχουν μετρήσιμους στόχους. Η έλλειψη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την ανεπαρκή επαγγελματική ικανότητα είναι, πιθανόν, παράγοντες, αλλά και ένας λόγος που συμβάλλει στην καθυστέρηση της υλοποίησης.
Η απάντηση στον COVID-19 και ο αντίκτυπος της στα παιδιά
“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και το κλείσιμο των σχολείων, έχουμε δει αύξηση της βίας και του μίσους στο Διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένου και του εκφοβισμού. Καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά, τα παιδιά εκφράζουν τους φόβους τους για την επιστροφή τους στο σχολείο”, δήλωσε η Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO. “Είναι συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι το σχολείο αποτελεί ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά. Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά για να σταματήσουμε τη βία στο σχολείο και τις κοινωνίες μας γενικότερα.”
Τα μέτρα παραμονής στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των σχολείων, έχουν περιορίσει τις συνηθισμένες πηγές υποστήριξης για οικογένειες και άτομα όπως φίλους, συγγενείς ή επαγγελματίες. Αυτό υπονομεύει περαιτέρω την ικανότητα των θυμάτων να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις κρίσεις και τις νέες ρουτίνες της καθημερινής ζωής. Έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις των κλήσεων στις γραμμές βοήθειας για κακοποίηση παιδιών και βία κατά των συντρόφων.
Και ενώ οι διαδικτυακές κοινότητες έχουν καταστεί κεντρικές για τη διατήρηση της μάθησης, της υποστήριξης και του παιχνιδιού πολλών παιδιών, έχει εντοπιστεί αύξηση των επιβλαβών διαδικτυακών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, της επικίνδυνης διαδικτυακής συμπεριφοράς και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
“Ενώ η έκθεση ολοκληρώθηκε, τα μέτρα περιορισμού και η διακοπή παροχής των ήδη περιορισμένων υπηρεσιών προστασίας των παιδιών επιδείνωσαν την ευπάθεια των παιδιών σε διάφορες μορφές βίας”, δήλωσε η Najat Maalla M’jid, Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βία κατά των Παιδιών. “Για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση, είναι μείζονος σημασίας ένα πλαίσιο δράσης για τα παιδιά ενιαίο, με πολλούς τομείς που ασχολείται με τα δικαιώματα των παιδιών, και απαιτεί μία ισχυρή κινητοποίηση κυβερνήσεων, διμερών/πολυμερών δωρητών, της κοινωνίας, του ιδιωτικού τομέα και των παιδιών, των οποίων οι απόψεις πρέπει να ακουστούν και να ληφθούν πραγματικά υπόψη για να διασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και η δυνατότητα για όλους να ευδοκιμήσουν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.”
Προσαρμογή κειμένου: Κατερίνα Ασλάνογλου, Ψυχολόγος, ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Image by debowscyfoto from Pixabay
Πηγή:
Countries failing to prevent violence against children, agencies warn. Global status report on preventing violence against children calls for more government action and warns of ‘dramatic impact’ of COVID-19 (WHO, 18 June 2020 News release)
https://www.who.int/news-room/detail/18-06-2020-countries-failing-to-prevent-violence-against-children-agencies-warn
To download the report (in English only) and executive summary (in English, French, Russian and Spanish), go to: https://who.canto.global/b/SSHOR and use password: 490759