Δυσαρέσκεια και άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Δυσαρέσκεια και άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων από τον COVID-19, η παρατεταμένη καραντίνα, οι σημαντικοί περιορισμοί στη κοινωνική ζωή και η οικονομική ύφεση φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την προσωπική ευημερία.

Σε αυτήν την έκθεση, διερευνήθηκαν οι καθοριστικοί παράγοντες της δυσαρέσκειας και του άγχους που σχετίζονται με τον COVID-19, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2020 σε 25 προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες από τέσσερις ηπείρους.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με καλή γενική υγεία, με αμειβόμενη εργασία, που ζουν με έναν σύντροφο, ασκούνται καθημερινά και αποφεύγουν τη μοναξιά αναφέρουν λιγότερα συναισθήματα δυσαρέσκειας και άγχους. Η παρουσία παιδιών και κατοικίδιων ζώων στο σπίτι δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση. Οι γυναίκες αναφέρουν συναισθήματα άγχους συχνότερα από τους άνδρες. Οι ηλικιωμένοι αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας και άγχους, κάτι που αποτελεί αξιοσημείωτη παρατήρηση, δεδομένου ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός είναι από τους πιο ευάλωτους στην τρέχουσα πανδημία. Οι σχετικές με την εργασία αλλαγές που οφείλονται στο COVID-19 όπως η μείωση εισοδήματος και η αύξηση ή μείωση του φόρτου εργασίας σχετίζονται με περισσότερη δυσαρέσκεια και άγχος.

Φαίνεται επίσης ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η ανάγκη χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού αυξάνουν τη δυσαρέσκεια, ενώ τα επιβαλλόμενα από το κράτος μέτρα έκτακτης ανάγκης αυξάνουν τα συναισθήματα άγχους. Διαπιστώθηκε ότι ο αυξανόμενος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 αυξάνει τη δυσαρέσκεια και άγχος.

Ως αντίδραση στην πανδημία οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μια σειρά μέτρων. Τα ευρήματά υποστηρίζουν την ανάγκη στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών για τη διατήρηση της οικονομικής ασφάλειας και την αύξηση της εργασιακής σταθερότητας.

Όλη η έκθεση εδώ: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/life-dissatisfaction-and-anxiety-covid-19-pandemic
Citation: De Pedraza Garcia, P., Guzi, M. and Tijdens, K., Life Dissatisfaction and Anxiety in COVID-19 pandemic, EUR 30243 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2020, ISBN 978-92-76-19341-8 (online), doi:10.2760/755327 (online), JRC120822.

Προσαρμογή κειμένου:
Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος, ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Φωτογραφία από Dmitriy Gutarev από το Pixabay