Στρες στους γονείς παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού – τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν

Στρες στους γονείς παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού – τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσε πως τα κατοικίδια οδηγούν σε ισχυρούς δεσμούς και μειωμένο στρες, τόσο για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, όσο και για τους γονείς τους.

Η Gretchen Carlisle, ερευνήτρια στο Research Center for Human-Animal Interaction in the MU College of Veterinary Medicine, πραγματοποίησε έρευνα σε περισσότερες από 700 οικογένειες από το Interactive Autism Network, σχετικά με τα οφέλη και τις επιβαρύνσεις της κατοχής ενός σκύλου ή μίας γάτας από μία οικογένεια. Διαπίστωσε πως παρά τις ευθύνες για την φροντίδα ενός κατοικίδιου, τόσο τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, όσο και οι γονείς τους, ανέφεραν ισχυρούς δεσμούς με τα κατοικίδια τους. Η κατοχή κατοικίδιου δεν συσχετίστηκε με το άγχος των γονέων και οι γονείς με περισσότερα από ένα κατοικίδια ανέφεραν περισσότερα οφέλη.

“Δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος είναι τόσο ευρέα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν παρεμβάσεις που να είναι ευρέως ευεργετικές”, δήλωσε η Carlisle. “Μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού περιλαμβάνουν άγχος και δυσκολία στην επικοινωνία. Καθώς τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη μείωση του άγχους, διαπιστώσαμε ότι δεν βοηθούν μόνο στην παροχή παρηγοριάς και υποστήριξης στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά επίσης, και στους γονείς τους.”

Για τους γονείς που σκέφτονται να προσθέσουν ένα κατοικίδιο στην οικογένεια τους, η Carlisle συνιστά να συμπεριληφθεί το παιδί στην λήψη της απόφασης και να βεβαιωθούν οι γονείς πως το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιου ταιριάζει με του παιδιού.
“Μερικά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες, οπότε ένας μεγάλος και θορυβώδης σκύλος, που είναι πολύ δραστήριος, μπορεί να προκαλέσει αισθητηριακή υπερφόρτωση σε ένα συγκεκριμένο παιδί, ενώ μία ήσυχη γάτα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη”, δήλωσε η Carlisle. “Στόχος μου είναι να παρέχουμε στους γονείς αποδεικτικά στοιχεία – βασισμένα σε πληροφορίες, ώστε να μπορούν να κάνουν επιλογές για τις οικογένειες τους έχοντας υπόψιν τους όλα τα δεδομένα.”

Πηγή: Stress in parents of children with autism: Pets may help news.missouri.edu/2020/stress-in-parents-of-children-with-autism-pets-may-help/
Journal Reference: Gretchen K. Carlisle, Rebecca A. Johnson, Ze Wang, Timothy C. Brosi, Emily M. Rife, Alisa Hutchison. Exploring Human–Companion Animal Interaction in Families of Children with Autism. Journal of Autism and Developmental Disorders, 2020; DOI: 10.1007/s10803-020-04390-x

Προσαρμογή κειμένου:
Κατερίνα Ασλάνογλου, Ψυχολόγος,
ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Φωτογραφία από Alain Audet από το Pixabay