Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ενήλικες με δύσκολα παιδικά χρόνια

Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ενήλικες με δύσκολα παιδικά χρόνια

Το τραύμα, η παραμέληση και η οικογενειακή δυσλειτουργία κατά την παιδική ηλικία είναι πιθανό να οδηγεί στη μετέπειτα εμφάνιση προβλημάτων υγείας στις ηλικίες των 50 και 60 ετών.

Τα παιδιά που βιώνουν τραύμα, κακοποίηση και παραμέληση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων όταν φτάσουν στην ηλικία των 50 με 60 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Northwestern Medicine. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα τα οποία αντιμετώπισαν δυσκολίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, είχαν περισσότερο από 50% πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από παρακολούθηση follow up πάνω από 30 έτη. Η συγκεκριμένη διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 3.600 συμμετέχοντες είναι από τις πρώτες που περιγράφουν την πορεία των καρδιαγγειακών παθήσεων με βάση τις αξιολογήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος από τη νεαρή ενηλικίωση έως τη μέση ηλικία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Heart Association.

Τα παιδιά που βίωσαν τέτοιου είδους δυσκολίες παρουσιάζουν προδιάθεση για υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης χρόνιου άγχους και κατάθλιψης, έναρξη του καπνίσματος και υιοθέτηση ενός πιο καθιστικού τρόπου ζωής – χαρακτηριστικά που αν παραμένουν έως την ενηλικίωση, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαβήτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αγγειακή δυσλειτουργία.

«Αυτός ο πληθυσμός ενηλίκων είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει συμπεριφορές κινδύνου, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας», δήλωσε ο ερευνητής Jacob Pierce, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg. Επίσης εμφάνιζαν υψηλά ποσοστά καπνίσματος, που έχει άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ενήλικες που εκτέθηκαν σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ως παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλευτικής σχετικά με τη σχέση μεταξύ της αντιμετώπισης του στρες και του ελέγχου του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, αλλά σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα, δήλωσε ο Pierce.

«Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας έχουν μόνιμη επίδραση στην ψυχική και σωματική ευημερία των ενηλίκων και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών στην Αμερική συνεχίζουν να υφίστανται κακοποίηση που πιθανόν θα δημιουργήσει έναν αριθμό προβλημάτων υγείας και κοινωνικής λειτουργικότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο συγγραφέας Joseph Feinglass, ερευνητής Ιατρικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Feinberg.

«Η κοινωνική και οικονομική στήριξη των μικρών παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι χαμηλή σε σχέση με τα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών, έχει τη μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλο κοινωνικό πρόγραμμα.»

Η έρευνα χρησιμοποίησε τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), μια προοπτική μελέτη κοόρτης που ακολούθησε τους συμμετέχοντες από το 1985-1986 έως το 2018, για να καθορίσει πώς το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον κατά την παιδική ηλικία σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και τη θνησιμότητα στη μέση ηλικία.

Για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογήθηκε στη μελέτη το οικογενειακό περιβάλλον ενός συμμετέχοντα κατά την παιδική του ηλικία, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: «Πόσο συχνά ένας γονέας ή άλλος ενήλικας σας έκανε να νιώθετε ότι σας αγαπά, σας υποστηρίζει και σας φροντίζει;» ή «Πόσο συχνά ένας γονέας ή άλλος ενήλικας σας φώναζε, σας προσέβαλε, σας μείωνε ή ενεργούσε με τρόπο που σας έκανε να νιώθετε ότι απειλήστε;»

Μια προγνωστική ερώτηση σχετικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στη μετέπειτα ζωή ήταν: «Γνώριζε η οικογένειά σας τι σας άρεσε σαν παιδί;» αναφέρει ο Pierce. Αν και η μελέτη δεν αφορούσε συγκεκριμένα την προσοχή των γονέων, τα ευρήματα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των γονέων προς τα παιδιά τους θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία τους, αργότερα στη ζωή.

Source: Heart disease more likely for adults with dysfunctional childhoods. Northwestern University. Article by Kristin Samuelson https://news.northwestern.edu/stories/2020/04/heart-disease-more-likely-for-adults-with-dysfunctional-childhoods/

Journal Reference: Jacob B. Pierce, Kiarri N. Kershaw, Catarina I. Kiefe, David R. Jacobs, Stephen Sidney, Sharon Stein Merkin, Joe Feinglass. Association of Childhood Psychosocial Environment With 30‐Year Cardiovascular Disease Incidence and Mortality in Middle Age. Journal of the American Heart Association, 2020; DOI: 10.1161/JAHA.119.015326

Προσαρμογή κειμένου: Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ