Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει τα βήματα για να σώσει 7 εκατομμύρια ζωές από τον καρκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει τα βήματα για να σώσει 7 εκατομμύρια ζωές από τον καρκίνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διευκρινίζει την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών για τον καρκίνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα σημειωθεί στον κόσμο αύξηση 60% στις περιπτώσεις καρκίνου τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η μεγαλύτερη αύξηση (περίπου 81%) σε νέες περιπτώσεις θα προκύψει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα ποσοστά επιβίωσης, σήμερα, είναι τα χαμηλότερα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αυτές οι χώρες χρειάστηκε να επικεντρώσουν τους περιορισμένους πόρους υγείας στην καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών και στην βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών, ενώ οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι εξοπλισμένες για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρκίνων. Το 2019 πάνω από το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν πως στο σύστημα δημόσιας υγείας υπήρχαν διαθέσιμες ολοκληρωμένες υπηρεσίες θεραπείας για καρκίνο, σε σύγκριση με λιγότερο από το 15% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

‘Αυτή είναι μία κλήση αφύπνισης σε όλους μας για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων ανισοτήτων μεταξύ υπηρεσιών καρκίνου σε πλούσιες και φτωχές χώρες’, λέει ο Δρ. Ren Minghui, Βοηθός Γενικού Διευθυντή, Παγκόσμια Υγειονομική Κάλυψη/Μεταδιδόμενες και Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. ‘Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συστήματα παραπομπής, ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να θεραπευτεί. Ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι θανατική ποινή για κανέναν, οπουδήποτε.’

Ωστόσο, η πρόοδος στις φτωχότερες χώρες είναι εφικτή. Ο ΠΟΥ και ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) εκδίδουν δύο συντονισμένες εκθέσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), απαντώντας σε κυβερνητικές εκκλήσεις για περισσότερες έρευνες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, τις πιθανές πολιτικές και τα πιθανά προγράμματα βελτίωσης του ελέγχου του καρκίνου.

‘Θα μπορούσαν να σωθούν τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ζωές μέσα στην επόμενη δεκαετία, εντοπίζοντας την καταλληλότερη επιστήμη για την κατάσταση κάθε χώρας, θεμελιώνοντας ισχυρές απαντήσεις κατά του καρκίνου σε παγκόσμια υγειονομική κάλυψη και κινητοποιώντας τους διάφορους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν’, δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής, ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ τονίζει ένα ευρύ φάσμα αποδεδειγμένων παρεμβάσεων για την πρόληψη νέων περιπτώσεων καρκίνου. Αυτά περιλαμβάνουν τον έλεγχο χρήσης καπνού (ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρκίνο), τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εμβολιασμό κατά του HPV, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την θεραπεία, την εφαρμογή παρεμβάσεων διαχείρισης καρκίνου με μεγάλη επίδραση που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής και την εξασφάλιση πρόσβασης στην παρηγορητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης πόνου.

‘Τα τελευταία 50 χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην έρευνα για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου’, λέει η Δρ. Elisabete Weiderpass, Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). ‘Οι θάνατοι από τον καρκίνο έχουν μειωθεί. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν υιοθετήσει προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τα οποία μαζί με καλύτερη θεραπεία, συνέβαλαν, κατά 20%, σε μείωση της πιθανότητας πρόωρης θνησιμότητας μεταξύ του 2000 και 2015, αλλά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος παρουσίασαν μείωση μόλις 5%. Πρέπει να επωφελούνται όλοι εξίσου.’ Η πρόκληση για τις χώρες θα είναι να επιλέξουν θεραπείες που να εξισορροπούν το κόστος, τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητα. Κάθε κυβέρνηση έχει το έργο να επιλέξει τις κατάλληλες καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι καθιερωμένες θεραπείες, πολλές από τις οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές και προσιτές, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για τον καρκίνο χωρίς να προκαλούν οικονομικές δυσκολίες.

World Health Organization Report on Cancer: Setting priorities, investing wisely and providing care for all
Η έκθεση στοχεύει να ορίσει την παγκόσμια ατζέντα για τον καρκίνο, να κινητοποιήσει τους ενδιαφερόμενους και να βοηθήσει τις χώρες να θέσουν προτεραιότητες για να επενδύσουν στον έλεγχο του καρκίνου και στην παγκόσμια υγειονομική κάλυψη. Παρουσιάζει τις αρχές, τα εργαλεία και τις τρέχουσες παρεμβάσεις για τον έλεγχο του καρκίνου, στο πλαίσιο των τρεχουσών και μελλοντικών επιβαρύνσεων και ευκαιριών από τον καρκίνο.

International Agency for Research on Cancer World Cancer Report “Cancer research for cancer prevention”
Η έκθεση επικεντρώνεται στην πρόληψη και προσφέρει την πληρέστερη επισκόπηση της σχετικής έρευνας που είναι διαθέσιμη μέχρι σήμερα, από την περιγραφική αιτιολογία, την κυτταρική και μοριακή βιολογία, την τοξικολογία και την παθολογία έως τη συμπεριφορική και κοινωνική επιστήμη. Βασικά κεφάλαια περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των ανισοτήτων στον καρκίνο, τον εμβολιασμό και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την ατομική γονιδιωματική ευαισθησία στον καρκίνο και τον ακριβέστερο προσδιορισμό ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει την ‘ακρίβεια πρόληψης του καρκίνου’.

Πηγή: WHO outlines steps to save 7 million lives from cancer
February 2020 News release Geneva, Switzerland

Προσαρμογή άρθρου: Κατερίνα Τσαντίλα, Νοσηλεύτρια
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ