Η τακτική άσκηση ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και την περίοδο της καραντίνας

Η τακτική άσκηση ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και την περίοδο της καραντίνας

Η καραντίνα μπορεί να περιόρισε την πρόσβαση σε γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να γυμνάζονται, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath. Η συνέχιση της τακτικής, καθημερινής άσκησης σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο μέρος του κόσμου βιώνει την απομόνωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Exercise Immunology Review, με τη συμμετοχή των κορυφαίων φυσιολόγων Dr James Turner και του Dr John Campbell από το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Bath, εξέτασε την επίδραση της άσκησης στην ανοσολογική μας λειτουργία. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει το πώς η άσκηση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η τακτική άσκηση μέτριας έντασης είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό αλλά μια άποψη που υποστηρίζουν ορισμένοι είναι ότι η πιο επίπονη άσκηση μπορεί να καταστείλει την ανοσολογική λειτουργία, οδηγώντας σε ένα «ανοιχτό παράθυρο» αυξημένου κινδύνου μόλυνσης τις επόμενες ώρες και ημέρες μετά την άσκηση.

Σε μια μελέτη αναφοράς το 2018, αυτή η υπόθεση του «ανοιχτού παραθύρου» αμφισβητήθηκε από τους Dr Campbell και τον Dr Turner. Σε ένα άρθρο ανασκόπησης ανέφεραν ότι η θεωρία δεν υποστηρίζεται ικανοποιητικά από επιστημονικά στοιχεία, συνοψίζοντας ότι υπάρχουν περιορισμένα αξιόπιστα στοιχεία ότι η άσκηση καταστέλλει την ανοσία, καταλήγοντας αντιθέτως στο ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την ανοσολογική λειτουργία. Υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να αντιμετωπίσει τους παθογόνους παράγοντες και μακροπρόθεσμα η τακτική άσκηση επιβραδύνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα με τη γήρανση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, οι ειδικοί, Dr Turner και Dr Campbell, διαπραγματεύτηκαν εάν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αλλάξει με αρνητικό ή θετικό τρόπο μετά την σωματική άσκηση και αν οι αθλητές εμφανίζουν περισσότερες λοιμώξεις από τον γενικό πληθυσμό. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λοιμώξεις είναι πιο πιθανό να συνδέονται με την ανεπαρκή διατροφή, το ψυχολογικό στρες, τον ανεπαρκή ύπνο, τα ταξίδια και, κυρίως, την έκθεση σε εκδηλώσεις κοινωνικής συγκέντρωσης όπως οι μαραθώνιοι – και όχι η άσκηση από μόνη της.

Ο συγγραφέας Dr James Turner του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου του Bath εξηγεί: “Η μελέτη μας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία για το αν η άσκηση αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης από ιούς. Στην περίπτωση του κορονοϊού και των συνθηκών που βρισκόμαστε σήμερα, το σημαντικότερο είναι να μειωθεί η επαφή με άλλους ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, όμως οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραβλέπουν τη σημασία της διατήρησης της καλής κατάστασης του σώματος, της ενεργητικότητας και της υγιεινής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται μεμονωμένα – μακριά από τους άλλους – τότε η τακτική και καθημερινή άσκηση θα βοηθήσει στην καλύτερη διατήρηση του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος – όχι στην καταστολή του. ”

Ο επίσης συγγραφέας Dr John Campbell προσθέτει: “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα θα κατασταλεί με την σωματική άσκηση, τοποθετώντας τους σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό. Εφόσον η άσκηση γίνεται σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση, η τακτική άσκηση θα έχει τεράστια θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία μας, τόσο σήμερα όσο και για το μέλλον “.

Συστήνεται κανονική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, όπως περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία, με στόχο την επίτευξη 150 λεπτών συνολικής άσκησης την εβδομάδα. Η περισσότερη και πιο έντονη άσκηση δεν θα ήταν επιβλαβής, αλλά αν η ικανότητα άσκησης είναι περιορισμένη λόγω υγείας ή αναπηρίας, το μήνυμα είναι να «κινηθείτε περισσότερο» και ότι «το λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα». Η άσκηση με αντιστάσεις έχει σαφή οφέλη για τη διατήρηση των μυών, γεγονός που βοηθά επίσης την κίνηση.

Ειδικά σε αυτήν την περίοδο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης καλής προσωπικής υγιεινής κατά την άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του προσεκτικού πλυσίματος των χεριών μετά την άσκηση. Για να δώσουμε στον οργανισμό τις καλύτερες πιθανότητες να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, προτείνουν ότι, μαζί με την τακτική άσκηση, οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή στην ποσότητα και ποιότητα του ύπνου που λαμβάνουν και να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Ελπίζουν ότι το άρθρο θα οδηγήσει σε ένα κύμα νέας έρευνας που θα διερευνήσει τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην ανοσολογική λειτουργία.

Πηγή: University of Bath, https://www.bath.ac.uk/announcements/regular-exercise-benefits-immunity-even-in-isolation/

Άρθρο: Richard J Simpson, John P Campbell, Maree Gleeson, Karsten Krüger, David C Nieman, David B Pyne, James E Turner, Neil P Walsh. Can Exercise Affect Immune Function to Increase Susceptibility to Infection? Exerc Immunol Rev, 2020

Προσαρμογή: Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ