Τα παιδιά με ανάγκες ψυχικής υγείας χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη, από το δημοτικό σχολείο κιόλας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας αποβολής από το σχολείο, η οποία μπορεί να είναι και η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα προβλημάτων ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνα.
Έρευνα, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Exeter και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child and Adolescent Mental Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται ταχεία κινητοποίηση, καθώς διαπιστώνεται ότι οι νέοι με δυσκολίες ψυχικής υγείας είναι πιθανότερο να λάβουν αποβολή στο σχολείο και να υποστούν τις αρνητικές επιπτώσεις της.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στη σχέση ψυχικής υγείας και αποβολής στο σχολείο. Τα αγόρια που ξεκίνησαν το σχολείο με προβλήματα ψυχικής υγείας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αποβολής στο δημοτικό σχολείο, κάτι που μπορεί να αποτραπεί μέσω της άμεσης ανίχνευσης και παρέμβασης. Υπήρχαν πολύ λίγα κορίτσια που είχαν λάβει αποβολή σε αυτό το πρώιμο στάδιο της σχολικής ζωής τους για να διαπιστωθεί εάν είχαν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας πριν την είσοδο στο σχολείο.
Τα κορίτσια που είχαν αποβληθεί στις τελευταίες τάξεις του λυκείου βίωσαν μετέπειτα ψυχικές δυσκολίες. Τα αγόρια που είχαν αποβληθεί κατά την περίοδο της εφηβείας είχαν επιβαρυμένη ψυχική υγεία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, αλλά δεν φάνηκε να δυσκολεύονται περισσότερο μετέπειτα.
Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, Tamsin Ford δήλωσε: “Αυτή η έρευνα παρέχει περαιτέρω στοιχεία για το ότι η κακή ψυχική υγεία μπορεί να είναι και αιτία και αποτέλεσμα της αποβολής από το σχολείο. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και είναι αναγκαίο τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά για να αποτρέψουν μια αποβολή και να βελτιώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης και της υγείας στην μετέπειτα ζωή”.
Η έρευνα του 2017 για την Ψυχική Υγεία των Παιδιών και των Νέων στην Αγγλία ανέφερε ότι ένα στα οκτώ παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 19 ετών είχε τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή. Τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι οι σχολικές αποβολές είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 με 7.900 μαθητών να έχουν λάβει αποβολή, αριθμός που ισοδυναμεί με 42 περιστατικά την ημέρα.
Τα παιδιά στην παρούσα μελέτη που είχαν λάβει αποβολή συχνά είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας και αντιμετώπιζαν οικογενειακές αντιξοότητες από πολύ νωρίς, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των ευάλωτων παιδιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής. Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μια αποβολή επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Children of the 90s*, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των παιδιών ηλικιών από 3 έως 16 ετών. Η συλλογή δεδομένων για αυτήν την κοόρτη, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, χρηματοδοτήθηκε από το Medical Research Council and The Wellcome Trust. Περισσότεροι από 8.000 γονείς απάντησαν σε μια έρευνα που έλεγε αν το παιδί τους είχε λάβει αποβολή από το σχολείο μέχρι την ηλικία των οκτώ, και πάνω από 4.000 απάντησαν σε μια δεύτερη ερώτηση αν το παιδί τους είχε λάβει αποβολή μεταξύ 15 και 16 ετών.
Το πλήρες κείμενο με τίτλο «Child and adolescent mental health trajectories in relation to exclusion from school from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)» δημοσιεύεται στο περιοδικό in Child and Adolescent Mental Health στη διεύθυνση: https://doi.org/10.1111/camh.12367
Πηγή: Poor mental health “both cause and effect” of school exclusion, 22 January 2020, exeter.ac.uk/news/research/title_774208_en.html
*Based at the University of Bristol, the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), also known as Children of the 90s, is a world-leading birth cohort study. Between April 1991 and December 1992 we recruited more than 14,000 pregnant women into the study and these women (some of whom had two pregnancies or multiple births during the recruitment period), the children arising from the pregnancy, and their partners have been followed up intensively over two decades.
Προσαρμογή κειμένου: Ανθή Ανδροβιτσανέα, Ψυχολόγος
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ