Το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

Το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

Οι ερευνητές του Queensland Brain Institute κατέγραψαν μέσω μιας διεθνής μελέτης ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές έχουν προσδόκιμο ζωής έως και μια δεκαετία λιγότερο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Οι καθηγητές John McGrath και Oleguer Plana-Ripoll από το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας διεξήγαγαν μία μελέτη, στην οποία φάνηκε ότι οι ψυχικές διαταραχές μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 10 χρόνια για τους άνδρες και 7 για τις γυναίκες. Ο καθηγητής McGrath δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά μας δίνουν νέα στοιχεία για το πώς διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η χρήση ουσιών επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του ατόμου.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου λόγω καρκίνου, αναπνευστικών προβλημάτων και διαβήτη
Χρησιμοποιώντας μια μέτρηση των «χαμένων ετών ζωής», οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν υπόψη την ηλικία έναρξης των διαταραχών και να προβούν σε εκτιμήσεις προσδόκιμου ζωής για κάθε ξεχωριστή ομάδα ψυχικών διαταραχών, από την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους έως τη σχιζοφρένεια.

Ο Δρ Plana-Ripoll του National Centre for Register-Based Research, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. «Εκτός από την εξέταση της πρόωρης θνησιμότητας, ήμασταν σε θέση να διερευνήσουμε συγκεκριμένες αιτίες θανάτου», δήλωσε ο Δρ Plana-Ripoll.
«Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υψηλότερος για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές σε όλες τις ηλικίες – εκτός από αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω αυτοκτονίας, επιβεβαιώσαμε αυξημένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καταστάσεων όπως ο καρκίνος, οι αναπνευστικές νόσοι και ο διαβήτης». Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αν και οι άνδρες με ψυχικές διαταραχές χάνουν σχετικά λίγα χρόνια ζωής εξαιτίας θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές και πνευμονοπάθειες σε νεαρή ηλικία.

Η βελτίωση της γενικής υγείας είναι κρίσιμη
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της γενικής υγείας για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές», δήλωσε ο καθηγητής McGrath. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι ένα στα τρία άτομα αντιμετωπίζουν μια ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.»

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Δανίας, το οποίο στοχεύει στη διερεύνηση καινοτόμων μεθόδων σχετικών με την ψυχιατρική επιδημιολογία.

Πηγή: https://www.uq.edu.au/news/article/2019/10/life-expectancy-mapped-people-mental-disorders
Journal article: A comprehensive analysis of mortality-related health metrics associated with mental disorders: a nationwide, register-based cohort study. Oleguer Plana-Ripoll, PhD, Prof Carsten Bøcker Pedersen, DrMed, Prof Esben Agerbo, DrMed, Yan Holtz, MSc, Annette Erlangsen, PhD, Vladimir Canudas-Romo, PhD et al. The Lancet, October 24, 2019 DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)32316-5

Προσαρμογή κειμένου: Δήμητρα Νότα, Ψυχολόγος
MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ