Τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ προτιμούν να συμμετέχουν σε οικείες δραστηριότητες που έχουν συναισθηματική σημασία σε σχέση με τις δραστηριότητες που είναι αυστηρά προσανατολισμένες σε νέες δραστηριότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά διεξήγαγαν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging and Mental Health στην οποία, για πρώτη φορά, τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ ρωτήθηκαν άμεσα τι προτιμούν να κάνουν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ήταν σε μεγάλο βαθμό όμοιοι με τους υγιείς ενήλικες, δεδομένου ότι διαλέγουν δραστηριότητες που τους δίνουν συναισθηματική ικανοποίηση.
«Θέλουν να είναι γύρω από ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν καλά, έχουν σύνδεση μαζί τους και θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που έκαναν και πριν από τη διάγνωσή τους – δραστηριότητες δηλαδή με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι, νοιώθουν άνετα και βρίσκονται μέσα στο το εύρος των δυνατοτήτων τους “, δήλωσε η Linzy Bohn, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Sheree Kwong See.
Η Bohn ανέφερε ότι η γνώμη των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ έχει στο παρελθόν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από την έρευνα επειδή υπήρχε μια εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι απίθανο ή αδύνατο να παρέχουν ακριβή ή αξιόπιστα δεδομένα. “Αυτό ήταν το κενό που θέλαμε να καλύψουμε – μια ποσοτική μελέτη μεθοδολογικά δυνατή, είπε η Bohn. Ζήτησε από ανθρώπους με νόσο του Αλτσχάιμερ να απαντήσουν στο “Τι είδους δραστηριότητες έχουν νόημα για εσάς;”
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν μια εργασία ταξινόμησης καρτών, όπου έπρεπε να αξιολογήσουν την προτίμησή τους για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προσφερθούν σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ σε δομές φροντίδας, όπως η κηπουρική, τα μαθήματα μαγειρικής ή η παρακολούθηση μιας αγαπημένης ταινίας. Συμμετείχαν επίσης τρεις υγιείς ομάδες ελέγχου – νεαροί ενήλικες, ενήλικες (ηλικίας 60-75 ετών) και ηλικιωμένοι ενήλικες (75+).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γνωριμίες με τους καινούργιους ανθρώπους και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ήταν λιγότερο σημαντική για όσους πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αντ ‘αυτού, οι συμμετέχοντες έδειξαν μια ισχυρή προτίμηση για οικείες δραστηριότητες που τους κάνουν να νιώθουν καλά, όπως τα χόμπι του παρελθόντος ή το να περνούν χρόνο με τα μέλη της οικογένειας.
Η Bohn είπε ότι τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις για τους τύπους δραστηριοτήτων που πρέπει να προσφέρονται στα κέντρα φροντίδας. “Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι σημαντικές δραστηριότητες στη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι πράγματα όπως η προετοιμασία μιας σαλάτας, η αναδίπλωση πετσετών ή η διαλογή χρωματιστών χαντρών”, ανέφερε. “Αλλά τι νόημα να υπάρχει σε αυτά τα πράγματα; Γιατί γιατί τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ να προτιμούν αυτές τις δραστηριότητες από πράγματα όπως η ζωγραφική, το πιάνο ή η συζήτηση για τα εγγόνια τους;”
“Στην πραγματικότητα, τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ δεν διαφέρουν πολύ από τους υγιείς συνομηλίκους τους και η αντίληψή τους για μια σημαντική δραστηριότητα είναι στην πραγματικότητα σε συνέπεια με αυτό που βλέπουμε στη φυσιολογική γήρανση”.
Άρθρο: Preference for emotionally meaningful activity in Alzheimer’s disease. Bohn L, Kwong See ST, Fung HH Aging Ment Health. 2019 Nov;23(11):1578-1585.
Πηγή https://www.folio.ca/research-defines-meaningful-activity-for-people-with-alzheimers-disease/?fbclid=IwAR1Qds9Ru5yNOsyKcpp1cA48Oi5Cvg3_Z3PuepGNzkgCtOtGjXDdn_TJtjk
Folio is the brand journalism site of the University of Alberta. Its mission is to share expertise from the University of Alberta that informs, stimulates thoughtful discussion, and challenges opinion. We accomplish this by providing a credible, relevant news source with content that empowers, surprises and provides solutions to its engaged readers.