Προσπαθείτε να βοηθήσετε τους γονείς να αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι του HPV; Σκεφτείτε την αφήγηση

Προσπαθείτε να βοηθήσετε τους γονείς να αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι του HPV; Σκεφτείτε την αφήγηση

Μπορούν τα καλύτερα σχεδιασμένα μηνύματα μέσω κοινωνικών δικτύων να βελτιώσουν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης;

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel, οι εκστρατείες που στοχεύουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του HPV μπορεί να είναι πιο πετυχημένες αν περιλαμβάνουν μια ιστορία, μια αφήγηση ενσωματωμένη σε δημοσιεύσεις που παρέχουν πληροφορίες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Health Education and Behavior, ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Drexel ανέλυσαν τυχαίο δείγμα 360 δημοσιεύσεων στο instagram από μια δεξαμενή 3.378 δημοσιεύσεων στην αγγλική γλώσσα που αφορούσαν τον εμβολιασμό για τον HPV.

Αν και η πλειονότητα των δημοσιεύσεων ήταν υπέρ του εμβολιασμού (56%), τα μηνύματα κατά του εμβολιασμού -τα περισσότερα είχαν αφηγηματική δομή- έμοιαζαν να πείθουν περισσότερο, αποσπώντας περισσότερα likes (24 έναντι 86 likes κατά μέσο όρο). Η θετική συμβολή των αφηγήσεων στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να καθοδηγήσει τις προσπάθειες επικοινωνίας θεμάτων Δημόσιας Υγείας. Έτσι, οι αφηγήσεις αποτελούν την πρώτη επιλογή για θέματα σχετικά με το εμβόλιο κατά του HPV στο instagram. Η πλειοψηφία των δημοσιεύσεων υπέρ του εμβολιασμού (72%) αφορούσαν πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ μόλις το 28% αυτών περιελάμβαναν προσωπικές αφηγήσεις (πχ στοιχεία μιας ιστορίας). Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι δημοσιεύσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές αν συνεχίσουν να προσφέρουν πληροφορίες και στοιχεία μέσα όμως ,από ένα πιο αφηγηματικό πλαίσιο.

Η εν λόγω μελέτη βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν πόσο ευρέα είναι τα αντιεμβολιαστικά αφηγήματα στο instagram. Επίσης αναδεικνύει την διαφορετική απήχηση αυτών των κοινών, απλών στρατηγικών ενημέρωσης σε σχέση με τα μηνύματα ενημέρωσης υπερ του εμβολιασμού. Η διάχυση πληροφοριών σχετικών με την υγεία μέσω instagram μοιάζει μια εξαιρετική ευκαιρία. Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 από το Pew Research Center, πάνω από 1/3 των ενηλίκων των ΗΠΑ και 71% των ατόμων 18-24 ετών χρησιμοποιούν το instagram.

“Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια αναζωπύρωση παραπλανητικών αντιεμβολιαστικών μηνυμάτων και σχετικών μη έγκυρων πληροφοριών που διασπείρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων” αναφέρει ο Philip M. Massey, Καθηγητής Κοινοτικής Υγείας και Πρόληψης στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Dornsife. ‘“Μελετώντας τι κάνει αυτά τα μηνύματα τόσο αποτελεσματικά στο διαδίκτυο, μπορούμε να βελτιώσουμε την έγκυρη πληροφόρηση για τον εμβολιασμό, με σκοπό την βελτίωση της δημόσιας υγείας.”

Τα οφέλη του εμβολιασμού για τον HPV σχετικά την πρόληψη αριθμού κακοηθειών σε αγόρια και κορίτσια είναι σαφώς αποδεδειγμένα. Παρόλαυτα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, μέσω αυτοματοποιημένων μηνυμάτων και ομάδων με σκοπό την διάδοση ψευδών πληροφοριών σε διαδικτυακές κοινότητες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Human Vaccines and Immunotherapeutics.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2019 του CDC, ο HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στις ΗΠΑ και μπορεί να προκαλέσει 6 διαφορετικούς τύπους κακοήθειας σε γυναίκες και άντρες, συμπεριλαμβανομένων 9/10 περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 7/10 καρκίνους της στοματικής κοιλότητας.

Το CDC προτείνει όλα τα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο. Αν η πρώτη δόση ληφθεί πριν την ηλικία των 15 ετών, απαιτούνται μόνο δύο δόσεις του εμβολίου (3 δόσεις αν η πρώτη δόση του εμβολίου γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία). Παρά τις συστάσεις και την θεμελιωμένη επιτυχία του εμβολίου στην πρόληψη των κακοηθειών που οφείλονται στον HPV, μόλις λίγο πάνω από το 50% των ενδιαφερόμενων είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τελευταία δεδομένα για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έκθεση του CDC τον Αύγουστο του 2019.

Αυτή η έρευνα προστίθεται στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο μελετών που αφορούν την επίδραση των κοινωνικών δικτύων στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εμβολιασμό για τον HPV. Σε πρόσφατες σχετικές μελέτες, οι Massey και συνεργάτες ανέλυσαν περίπου 200.000 tweets σχετικά με τον εμβολιασμό του HPV και διαπίστωσαν ότι 39% ήταν θετικά σχόλια, ενώ μόνο το 25% κατηγοριοποιήθηκαν ως αρνητικά.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν επίσης, μια μελέτη τον Φεβρουάριο του 2018 και ταυτοποίησαν πως και πότε οι επαγγελματίες υγείας γράφουν tweet σχετικά με το εμβόλιο για τον HPV. Τώρα, ξεκινούν νέες έρευνες χρηματοδοτούμενες από το Εθνικό Ινστιτούτου για την Υγεία (ΝΙΗ) για να χτίσουν πάνω σε αυτά τα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας δεδομένα για να αποφασίσει αν οι δημοσιεύσεις στο Twitter με αφηγηματικό χαρακτήρα αυξάνουν την εμβολιαστική κάλυψη πιο αποτελεσματικά από τις αντίστοιχες μη αφηγηματικές.

Πηγή:
Trying to Help Parents Decide to Vaccinate Kids Against HPV? Consider Storytelling. https://drexel.edu/now/archive/2019/November/Using-Instagram-to-Increase-Vaccination/
Journal Reference: Matthew D. Kearney, Preethi Selvan, Michael K. Hauer, Amy E. Leader, Philip M. Massey. Characterizing HPV Vaccine Sentiments and Content on Instagram. Health Education & Behavior, 2019; 46 (2_suppl): 37S DOI: 10.1177/1090198119859412

Προσαρμογή κειμένου: Έλενα Νταλαούτη, Γιατρός
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
στην Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ