Σώμα και μυαλό χρειάζονται φροντίδα στην ψυχική ασθένεια

Σώμα και μυαλό χρειάζονται φροντίδα στην ψυχική ασθένεια

Τα 18 έτη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ατόμων με ψυχικές ασθένειες και του γενικού πληθυσμού μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ως μέλος της Επιτροπής Ψυχιατρικής του Lancet (Lancet Psychiatry Commission) για τις ψυχικές ασθένειες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland (UQ) διαπίστωσαν ότι η σωματική υγεία των ασθενών συχνά παραβλέπεται στην προσπάθεια για τη θεραπεία του νου. “Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με ψυχικές ασθένειες και τα άτομα με ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν ως και 18 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό”, δήλωσε ο ο καθηγητής Dan Siskind.

“Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό δεν οφείλεται στην αυτοκτονία.” Είναι λόγω θεμάτων σωματικής υγείας που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο Δρ Siskind δήλωσε ότι ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, με ποσοστό δύο φορές υψηλότερό στα άτομα με ψυχικές ασθένειες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. «Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η βελτίωση της διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η κατάχρηση ουσιών αποτελούν όλους τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να τροποποιηθούν για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας», αναφέρει. «Εξετάσαμε επίσης τα προβλήματα που προκαλούνται από τα φάρμακα και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν για να μετριαστούν παρενέργειες όπως η παχυσαρκία».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα λειτουργήσουν ως ορόσημο για τους επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με ψυχικές ασθένειες. “Μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες να ανατρέξουν στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παρόλο’ αυτά , εξακολουθούν να βλέπουν τον ψυχίατρό τους”, δήλωσε ο Δρ Siskind.

«Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους ψυχιάτρους να εμπλακούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ασθενών τους και να συμμετάσχουν στις προσπάθειες μιας διεπιστημονικής ομάδας που θα περιλαμβάνει όχι μόνο ψυχολόγους και νοσηλευτές αλλά και διατροφολόγους και εργοφυσιολόγους. Ένα ‘one-stop-shop’ μοντέλο, όπου οι ασθενείς μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ψυχικής και της σωματικής υγείας από ομάδα ειδικών, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα στην υγεία.»


Πηγή: Body and mind need care in mental illness

https://www.uq.edu.au/news/article/2019/07/body-and-mind-need-care-mental-illness
Journal Reference: Firth et al.. The Lancet Psychiatry Commission: a blueprint for protecting physical health in people with mental illness. The Lancet Psychiatry, 2019; DOI: 10.1016/S2215-0366(19)30132-4