Πολλοί από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους λαμβάνουν τη λιγότερη χρηματοδότησης για έρευνα

Πολλοί από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους λαμβάνουν τη λιγότερη χρηματοδότησης για έρευνα

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Northwestern University Feinberg School of Medicine που εξέτασε τη διανομή της μη κερδοσκοπικής χρηματοδότησης στην έρευνα για τον καρκίνο το 2015, πολλοί από τους πιο θανατηφόρους ή συνηθέστερους καρκίνους λαμβάνουν τη λιγότερη χρηματοδότηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ήπατος και των χοληφόρων, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του καρκίνου του πνεύμονα είχαν φτωχότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με τη συχνότητα τους και το πόσους θανάτους προκάλεσαν.

Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού, η λευχαιμία, ο λεμφικός καρκίνος και οι παιδιατρικοί καρκίνοι ήταν καλά χρηματοδοτημένοι, συγκριτικά με τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας, στη στήριξη της εκπαίδευσης των ασθενών και των οικογενειών τους και στην επίδραση της πολιτικής για την υγεία. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση αυτών των συχνών καρκίνων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την έρευνα, την ανάπτυξη φαρμάκων και τον αριθμό των εγκρίσεων φαρμάκων για τους τύπους καρκίνου που δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει τη μη κερδοσκοπική κατανομή της χρηματοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους τύπους καρκίνου. Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2019 στο περιοδικό Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

«Ο στόχος αυτής της μελέτης δεν είναι να προσανατολίσει τη χρηματοδότηση μακριά από τους καρκίνους που υποστηρίζονται καλά, αλλά να τονίσει την ανάγκη χρηματοδότησης για άλλους καρκίνους που δεν λαμβάνουν αρκετή υποστήριξη σήμερα», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ Suneel Kamath, του Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Οι καλά οργανωμένοι φορείς υποστήριξης ασθενών θα πρέπει να επικροτηθούν για τις επιτυχίες τους, δήλωσε η συν-συγγραφέας Dr. Sheetal Kircher. «Ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους φορείς με λιγότερη χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της χρηματοδότησης και των αποτελεσμάτων για όλους τους ασθενείς με καρκίνο».

Η μελέτη εξέτασε επίσης παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν ποιοι καρκίνοι λαμβάνουν περισσότερη δημόσια υποστήριξη σε σχέση με άλλους. Οι καρκίνοι που σχετίζονται με μια στιγματισμένη συμπεριφορά, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα με το κάπνισμα ή ο καρκίνος του ήπατος με το αλκοόλ, ήταν όλοι ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενοι.

«Η ντροπή και η δυσφορία όταν μιλάμε για το έντερο και τα ‘ιδιωτικά μέρη’ μας μπορεί να μειώνουν τη χρηματοδότηση για ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ενδομητρίου», δήλωσε ο Δρ. Kamath.

Προσαρμοσμένο από το: Many of the deadliest cancers receive the least amount of research funding. ‘Embarrassing’ or stigmatized cancers like lung and liver are underfunded (July 18, 2019, by Kristin Samuelson https://news.northwestern.edu/stories/2019/07/disparities-cancer-research-funding/

Journal Reference: Suneel D. Kamath, Sheetal M. Kircher, Al B. Benson. Comparison of Cancer Burden and Nonprofit Organization Funding Reveals Disparities in Funding Across Cancer Types. Journal of the National Comprehensive Cancer Network, 2019; 17 (7): 849 DOI: 10.6004/jnccn.2018.7280

Image by Michal Jarmoluk Pixabay