Κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας σε παιδιά και εφήβους

Κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας σε παιδιά και εφήβους

Για τα παιδιά και τους εφήβους που υποφέρουν από ημικρανία, ο πόνος και τα συμπτώματα που συνοδεύουν τις επιθέσεις ημικρανίας μπορεί να είναι εξουθενωτικά, με αποτέλεσμα χαμένες σχολικές, κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (American Academy of Neurology, AAN) και η Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (American Headache Society) ανάπτυξαν δύο κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνουν συστάσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας σε παιδιά και εφήβους.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δημοσιεύτηκαν στις 14 Αυγούστου 2019 στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της AAN, και εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, την Εταιρεία Νευρολογίας Παιδιών καθώς και από την Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Οι κατευθυντήριες γραμμές επικαιροποιούν την κατευθυντήρια οδηγία της AAN του 2004.

Η ημικρανία είναι μια κοινή νευρολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από άτακτες επιθέσεις μετρίου έως σοβαρού πονοκεφάλου και συναφών συμπτωμάτων, όπως ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν λεπτομερή ιστορικό και σωματική εξέταση των παιδιών και των εφήβων, συμπεριλαμβανομένης μιας νευρολογικής εξέτασης που μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από έναν νευρολόγο ή ειδικό γιατρό για την κεφαλαλγία. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν επίσης να ενημερώνονται τα παιδιά και οι έφηβοι μαζί με τους γονείς τους για την ημικρανία, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου εντοπισμού των παραγόντων που συνδέονται με την ημικρανία, όπως η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το υπερβολικό βάρος, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, οι κακές συνήθειες ύπνου και η αφυδάτωση.

Επιπλέον, η ημικρανία μπορεί να συνυπάρχει με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να καθυστερήσουν την ανάρρωση. Η ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης, της επαρκούς ενυδάτωσης και του επαρκούς ύπνου, μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά από αυτά τα ζητήματα.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) επίσης χρησιμοποιεί συνδυασμό δεξιοτήτων αντιμετώπισης, στρατηγικές θετικής σκέψης και χαλάρωση με υποβοηθούμενη βιοανάδραση για την ενίσχυση των παιδιών και των εφήβων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ημικρανίας.

Οι γιατροί θα πρέπει να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και της κατάλληλης θεραπείας στα οξέα περιστατικά.

Περισσότερα : https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2741
Guidelines for treatment of migraine in children and teens (August 14, 2019), American Academy of Neurology

Maryam Oskoui, Tamara Pringsheim, Yolanda Holler-Managan, Sonja Potrebic, Lori Billinghurst, David Gloss, Andrew D. Hershey, Nicole Licking, Michael Sowell, M. Cristina Victorio, Elaine M. Gersz, Emily Leininger, Heather Zanitsch, Marcy Yonker, Kenneth Mack. Practice guideline update summary: Acute treatment of migraine in children and adolescents. Neurology, 2019; DOI: 10.1212/WNL.0000000000008095

Maryam Oskoui, Tamara Pringsheim, Lori Billinghurst, Sonja Potrebic, Elaine M. Gersz, David Gloss, Yolanda Holler-Managan, Emily Leininger, Nicole Licking, Kenneth Mack, Scott W. Powers, Michael Sowell, M. Cristina Victorio, Marcy Yonker, Heather Zanitsch, Andrew D. Hershey. Practice guideline update summary: Pharmacologic treatment for pediatric migraine prevention. Neurology, 2019; DOI: 10.1212/WNL.0000000000008105