Κοινωνικά Ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε νοσοκομεία: μελέτη του ΜΙΤ

Κοινωνικά Ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε νοσοκομεία: μελέτη του ΜΙΤ

H αλληλεπίδραση με ένα ρομποτικό αρκουδάκι, εφεύρεση του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα, τη δέσμευση και το επίπεδο δραστηριότητας των μικρών ασθενών.

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι τα «κοινωνικά ρομπότ» που χρησιμοποιούνται στις συνεδρίες υποστήριξης που διεξάγονται σε παιδιατρικές μονάδες στα νοσοκομεία, μπορούν να ενισχύσουν τα θετικά συναισθήματα των άρρωστων παιδιών.

Πολλά νοσοκομεία φιλοξενούν παρεμβάσεις σε παιδιατρικές μονάδες, όπου εκπαιδευμένοι επαγγελματίες παρέχουν κλινικές παρεμβάσεις στα παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία για υποστήριξη της ανάπτυξης τους και αντιμετώπιση του άγχους. Περιλαμβάνουν παιχνίδι, προετοιμασία, εκπαίδευση και απόσπαση προσοχής από την τακτική ιατρική φροντίδα αλλά και πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από δύσκολες ιατρικές διαδικασίες. Οι παραδοσιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν θεραπευτικό ιατρικό παιχνίδι και ομαλοποίηση του περιβάλλοντος μέσω δραστηριοτήτων, όπως τέχνες και χειροτεχνία, παιχνίδια και γιορτές.

Στην έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές του MIT χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό αρκουδάκι, το “Huggable”, σε διάφορες παιδιατρικές μονάδες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης. Περισσότερα από 50 νοσηλευόμενα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες παρέμβασης που περιλάμβαναν αλληλεπίδραση με το «Huggable», ένα εικονικό Huggable (Avatar) σε tablet ή ένα παραδοσιακό βελούδινο αρκουδάκι. Σε γενικές γραμμές, το Huggable βελτίωσε διάφορα αποτελέσματα των ασθενών σε σχέση με τις δύο άλλες επιλογές.

Η μελέτη κατέδειξε κυρίως τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του Huggable σε αυτές τις παεμβάσεις υποστήριξης.  Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης, ότι τα παιδιά που έπαιξαν με το Huggable παρουσίασαν σε γενικές γραμμές πιο θετικά συναισθήματα. Επιπλέον, σηκώνονταν από το κρεβάτι, κινούνταν περισσότερο στο χώρο και συνδέονταν συναισθηματικά με το ρομπότ, κάνοντας προσωπικές ερωτήσεις στο ρομπότ και ζητώντας του να επιστρέψει αργότερα για να συναντήσει τις οικογένειές τους. “Αυτή η βελτίωση σε συναισθηματικό, σωματικό και λεκτικό επίπεδο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη και ταχύτερη βελτίωση της υγείας των νοσηλευόμενων παιδιών”, γράφουν οι ερευνητές.

Παρόλο που αποτελεί μία μικρή μελέτη, είναι η πρώτη που διερευνά την κοινωνική ρομποτική σε ένα πραγματικό παιδιατρικό νοσοκομείο αντί του εργαστήριου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το Huggable έχει σχεδιαστεί μόνο για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας – δεν τους αντικαθιστά. H ομάδα των ερευνητών σχεδιάζει τεχνολογίες με τη νοοτροπία ότι είναι συνεργάτες. Δεν εξετάζουν μόνο την αλληλεπίδραση παιδιών με τα ρομπότ. Πρόκειται για την παροχή βοήθειας σε επαγγελματίες και γονείς.

Σύμφωνα με την Deidre Logan, το προσωπικό αλληλεπιδρά πολύ με τα παιδιά για να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της εμπειρίας του νοσοκομείου, αλλά δεν μπορεί να είναι με κάθε παιδί όλη την ώρα. Τα κοινωνικά ρομπότ δημιουργούν μια πιο συνεπή παρουσία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν πάντα να μιλάνε με τους μεγάλους και ανταποκρίνονται καλύτερα σε ένα χνουδωτό ρομποτικό αρκουδάκι. “Είναι συναρπαστικό να εξερευνούμε τρόπους υποστήριξης των παιδιών που μπορεί να νοιώθουν απομόνωση ή φόβο για το τι περνάνε”.

Ενισχύοντας τη διάθεση
Το ρομπότ Huggable, που αναπτύχθηκε αρχικά το 2016, είναι ένα βελούδινο αρκουδάκι με οθόνη που απεικονίζει κινούμενα μάτια. Ενώ ο τελικός στόχος είναι να καταστεί το ρομπότ πλήρως αυτόνομο, αυτή τη στιγμή λειτουργεί εξ αποστάσεως από έναν ειδικό σε αίθουσα έξω από το δωμάτιο του παιδιού. Μέσω προσαρμοσμένου λογισμικού, ο ειδικός μπορεί να ελέγξει τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος και να κατευθύνει το βλέμμα του. Οι ειδικοί μπορούν επίσης να μιλήσουν μέσω ενός ηχείου – με τη φωνή τους να ακούγεται ψηφιακά πιο παιδική – και να παρακολουθούν μέσω κάμερας. Το εικονικό Huggable στο tablet είχε παρόποιες κινήσεις και ήταν εξίσου εξ αποστάσεως.

Μέσω αυτό-αναφορικών ερωτηματολογίων, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο άρεσε στα παιδιά και στις οικογένειές τους να αλληλεπιδρούν με το Huggable. Πρόσθετα ερωτηματολόγια αξιολόγησαν τη θετική διάθεση του παιδιού, καθώς και το άγχος και τα αντιληπτά επίπεδα πόνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες τοποθετημένες στο δωμάτιο του παιδιού για να καταγράψουν και να αναλύσουν την ομιλία, χαρακτηρίζοντάς τα ως χαρούμενα ή λυπημένα, βάσει λογισμικού.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και γονέων ανέφερε ότι τα παιδιά απολάμβαναν να παίζουν με το Huggable περισσότερο από ό, τι με το εικονικό ή το παραδοσιακό αρκουδάκι. Επιπλέον, οι γονείς παρατήρησαν στα παιδιά τους χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτού πόνου. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 93% των ασθενών ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις με το Huggable και βρήκαν λίγα εμπόδια στην πρακτική εφαρμογή.

Αυτοματοποιημένο ρομπότ για το σπίτι
Η μελέτη παρήγε σημαντικές πληροφορίες για τη δημιουργία ενός πλήρους αυτοματοποιημένου ρομπότ που είναι και ο τελικός στόχος της ομάδας των ερευνητών. Στο μέλλον, αυτό το αυτοματοποιημένο ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της συνέχειας της περίθαλψης. Το παιδί θα μπορεί να το πάρει στο σπίτι για να υποστηρίξει περαιτέρω τη δέσμευση στην τήρηση της θεραπευτικής αγωγής.

ΠΗΓΗ: Social robots can benefit hospitalized children (Rob Matheson | MIT News Office, June 2019)
http://news.mit.edu/2019/social-robots-benefit-sick-children-0626
Εικόνα από Pixabay – G. Stefanidakis

Προσαρμογή κειμένου: Φωτεινή Νούλα, ψυχολόγος
MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας
Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ