Σε έκθεση ορόσημο, το European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) επικεντρώνεται στις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην ανθρώπινη υγεία και τα οφέλη της δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κλίμα.
Με την εξέταση ενός μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία, το EASAC εντόπισε βασικά μηνύματα και κατέληξε σε σημαντικά νέα συμπεράσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και ότι οι κίνδυνοι για την υγεία αναμένεται να αυξηθούν. Οι λύσεις είναι εφικτές και πολλά μπορούν να γίνουν με βάση τη σημερινή γνώση, αλλά αυτό απαιτεί πολιτική βούληση. Με τις τρέχουσες τάσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας άνω των 3 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη στα ηπειρωτικά από ότι στους ωκεανούς, εκθέτοντας τον παγκόσμιο πληθυσμό σε πρωτοφανείς ρυθμούς κλιματικής αλλαγής και συμβάλλοντας στην επιβάρυνση των ασθενειών και της πρόωρης θνησιμότητας.
Οι κίνδυνοι για την υγεία θα αυξηθούν καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται μέσω μιας σειράς οδών που περιλαμβάνουν:
• Αυξημένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και ακραία γεγονότα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλεργιογόνα.
• εξασθένιση της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής ·
• Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και μεταβολή της κατανομής ορισμένων μολυσματικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, των τροφιμογενών και του νερού).
Βασικά μηνύματα της έκθεσης:
• Πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μια οικονομία «μηδενικού άνθρακα» μέσω μειωμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης
• Η κατανόηση του φάσματος των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων αυξάνεται. Επτά εκατομμύρια μωρά στην Ευρώπη ζουν σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα συνιστώμενα από τον ΠΟΥ όρια και η έκθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.
• Η προώθηση υγιεινότερων, πιο βιώσιμων διατροφών με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και όσπριων και μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος θα μειώσει ταυτόχρονα την επιβάρυνση των μη μεταδοτικών ασθενειών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η προαγωγή της διατροφικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση έως και 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα συστήματα διατροφής καθώς και τη μείωση των απαιτήσεων ύδατος. Τέτοιες δίαιτες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών μέσω του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παθήσεων.
• Η δράση για το κλίμα θα μπορούσε να αποτρέψει μια σημαντική αύξηση της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών. Η διάδοση των μολυσματικών ασθενειών στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν εκείνες που διασπείρονται από φορείς (ιδιαίτερα κουνούπια) και λοιμώξεις που μεταδίδονται από τρόφιμα και νερό.
Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία αποτελεί μέρος όλων των προτεινόμενων πολιτικών πρωτοβουλιών και ότι η πολιτική για το κλίμα και την υγεία είναι ενσωματωμένη σε όλες τις πολιτικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ: European Academies’ Science Advisory Council, Leopoldina – Nationale Akademie der Wissenschaften. “Climate action urgently required to protect human health in Europe.” June 3, 2019 https://easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/Climate_Change_and_Health/EASAC_Report_No_38_Climate_Change_and_Health.pdf
EASAC – the European Academies’ Science Advisory Council – brings together the national science academies of the EU Member States, Norway, and Switzerland. Through EASAC, the academies work together to provide independent, expert, evidence-based advice on scientific aspects of public policy to those who make or influence policy within European institutions. Drawing on the memberships and networks of the academies, EASAC accesses the best of European science in carrying out its work. Its views are vigorously independent of commercial or political bias, and it is open and transparent in its processes. EASAC aims to deliver advice that is comprehensible, relevant and timely. For more information about EASAC and for previous reports, please visit www.easac.eu