Παγκόσμια Έκθεση για τα ναρκωτικά 2019: 35 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλλά μόνο 1 στους 7 λαμβάνει φροντίδα

Παγκόσμια Έκθεση για τα ναρκωτικά 2019: 35 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλλά μόνο 1 στους 7 λαμβάνει φροντίδα

Βελτιωμένη έρευνα και ακριβέστερα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών στην υγεία είναι πιο σοβαρές και διαδεδομένες από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης ναρκωτικών και οι οποίοι χρειάζονται υπηρεσίες θεραπείας, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά, που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2019 από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Οι υψηλότερες εκτιμήσεις για το 2017 είναι αποτέλεσμα βελτιωμένης γνώσης σχετικά με την έκταση της χρήσης ναρκωτικών από νέες έρευνες που διενεργήθηκαν στην Ινδία και τη Νιγηρία, και οι δύο ανάμεσα στις δέκα πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου.

Η έκθεση εκτιμά τον αριθμό των χρηστών οπιοειδών στα 53 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 56% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ότι τα οπιοειδή ευθύνονται για τα δύο τρίτα των 585.000 ανθρώπων που πέθαναν ως αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών το 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 11 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν ενδοφλέβια ναρκωτικών το 2017, εκ των οποίων τα 1,4 εκατομμύρια ζουν με τον ιό HIV και τα 5,6 εκατομμύρια με ηπατίτιδα C.

Η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας κατάστασης των ναρκωτικών αυξάνεται. Το 2017, περίπου 271 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 5,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών, είχαν χρησιμοποιήσει ναρκωτικά κατά το προηγούμενο έτος. Ενώ αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με την εκτίμηση του 2016, μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά είναι τώρα 30% υψηλότερος από ό, τι ήταν το 2009. Αν και αυτή η αύξηση οφειλόταν εν μέρει στην αύξηση κατά 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών, τα στοιχεία τώρα δείχνουν υψηλότερη επικράτηση της χρήσης οπιοειδών στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και της χρήσης κάνναβης στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ασία σε σύγκριση με το 2009.

Η εκτιμώμενη παγκόσμια παράνομη παραγωγή κοκαΐνης έφτασε στο μεγαλύτερο ύψος μέχρι σήμερα των 1.976 τόνων το 2017, αύξηση κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2017 αυξήθηκε κατά 13% σε 1.275 τόνους, η μεγαλύτερη ποσότητα που αναφέρθηκε ποτέ.

Η κρίση των οπιοειδών έφθασε επίσης σε νέα ύψη το 2017, με περισσότερους από 47.000 θανάτους από υπερβολική δόση οπιοειδών να καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας αύξηση 13% από το προηγούμενο έτος και 4.000 θανάτους που σχετίζονται με τα οπιοειδή στον Καναδά, αύξηση 33% από το 2016.

Η φαιντανύλη και τα ανάλογά της παραμένουν το βασικό πρόβλημα της συνθετικής οπιούχου κρίσης στη Βόρεια Αμερική, αλλά η Δυτική και η Κεντρική και η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν κρίση ενός άλλου συνθετικού οπιοειδούς, της τραμαδόλης. Παγκόσμια, οι κατασχέσεις τραμαδόλης αυξήθηκαν από λιγότερο από 10 χιλιόγραμμα το 2010 σε σχεδόν 9 τόνους το 2013 και έφτασαν ένα ρεκόρ ύψους 125 τόνων το 2017.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο παγκοσμίως εξακολουθεί να είναι η κάνναβη, με περίπου 188 εκατομμύρια ανθρώπους να την έχουν χρησιμοποιήσει το 2017.

Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η διεθνής κοινότητα είχε κάποια επιτυχία: την αντιμετώπιση νέων ψυχοτρόπων ουσιών (NPS). Οι NPS δεν έχουν προσληφθεί στην αγορά στην έκταση που φοβόμασταν πριν από μερικά χρόνια, και η διεθνής κοινότητα αντέδρασε εγκαίρως στο να αξιολογήσει τις βλάβες που προκάλεσαν οι NPS και να προγραμματίσει για εκείνες που δικαιολογούσαν τον διεθνή έλεγχο.

Η πρόληψη και η θεραπεία συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς. Η πρόληψη και η θεραπεία συνεχίζουν να υποχωρούν σε πολλά μέρη του κόσμου, με μόνο ένα στα επτά άτομα με διαταραχές χρήσης ναρκωτικών να λαμβάνουν θεραπεία κάθε χρόνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στις φυλακές. Η έκθεση του τρέχοντος έτους παρέχει διεξοδική ανάλυση της χρήσης ναρκωτικών και των δυσμενών συνεπειών για την υγεία στις συνθήκες φυλάκισης, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο επιπολασμός των μολυσματικών νόσων όπως ο HIV, η ηπατίτιδα C και η ενεργός φυματίωση και οι συναφείς κίνδυνοι είναι δυσανάλογα υψηλότερος μεταξύ των πληθυσμών των φυλακών από ό, τι μεταξύ του γενικού πληθυσμού, ιδίως μεταξύ εκείνων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση στη φυλακή.

Πενήντα έξι χώρες ανέφεραν ότι παρείχαν θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών σε τουλάχιστον μία φυλακή το 2017, ενώ 46 χώρες ανέφεραν ότι δεν πρόσφεραν μια τέτοια θεραπευτική επιλογή στις φυλακές. Τα προγράμματα αντικατάσταση είναι πολύ λιγότερο διαθέσιμα στη φυλακή: 11 χώρες ανέφεραν τη διαθεσιμότητά τους σε τουλάχιστον μία φυλακή, αλλά 83 χώρες δήλωσαν πως δεν διέθεταν καθόλου.

Η έκθεση δείχνει ότι οι αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμήρια και συμβαδίζουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τόσο διαθέσιμες και προσιτές όσο θα έπρεπε, και οι εθνικές κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις παρεμβάσεις προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αυτό το χάσμα.

Πηγή: World Drug Report 2019: 35 million people worldwide suffer from drug use disorders while only 1 in 7 people receive treatment 

The World Drug Report and further content is available here: https://www.unodc.org/wdr2019/ . The 2019 World Drug Report provides a global overview of the supply and demand of opiates, cocaine, cannabis, amphetamine-type stimulants and new psychoactive substances (NPS), as well as their impact on health. It highlights, through improved research and more precise data, that the adverse health consequences of drug use are more widespread than previously thought.

Στοιχεία για την Ευρώπη: http://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/11364/20191724_TDAT19001ELN_PDF.pdf