Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο ηλιακός ρατσισμός

Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο ηλιακός ρατσισμός

Σε μια ανασκόπηση των δημοσιευμένων μελετών για το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, διαπίστωσαν ότι 91% των ηλικιωμένων ερωτηθέντων έχουν παραδεχτεί εμπειρίες ηλικιακού ρατσισμού και 98% των νεότερων ατόμων παραδέχτηκαν αρνητικές και μεροληπτικές σκέψεις ή ενέργειες προς τους ηλικιωμένους. Η μελέτη έδειξε ότι αν και αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων ατόμων, ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο συχνές και επιβλαβείς είναι οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με την ηλικία στην κοινωνία μας.

Ανασκοπώντας με την ομάδα της όλες τις υπάρχουσες μελέτες σχετικά με το θέμα, η Donna Wilson, καθηγήτρια Νοσηλευτικής, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να διερευνάμε το μέγεθος του προβλήματος με στόχο να καταλύσουμε τα στερεότυπα για τους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα, στον Καναδά είναι κοινή υπόθεση ότι τα νοσοκομειακά κρεβάτια χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένους, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο το 20% των νοσηλευόμενων είναι 65 ετών και άνω – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από νεότερους, δήλωσε η Wilson. Και η έρευνα δείχνει ότι μόνο το 3% των ηλικιωμένων Καναδών έχουν τόσο σοβαρές χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται να ζήσουν σε κοινοτικά γηροκομεία “Οι περισσότεροι ζουν σε δικά τους σπίτια ή άλλες δομές με ιδιωτική αμοιβή”, πρόσθεσε.

Είναι επίσης άδικο να υποθέτουμε ότι τα άτομα στις μεγάλες ηλικίες είναι αντιπαραγωγικά, πρόσθεσε η Wilson. Ένας στους πέντε Καναδούς ηλικίας 65 ετών και άνω εξακολουθεί να εργάζεται, και πάνω από το ένα τρίτο κάνει κάποιου είδους εθελοντικής εργασίας. Οι ηλικιωμένοι σήμερα “είναι ενεργοί, υγιείς και πολυάσχολοι άνθρωποι. Πληρώνουν φόρους, ξεκινούν επιχειρήσεις, φροντίζουν τα εγγόνια τους και κάνουν πολλά για να λειτουργεί η κοινωνία. Και όμως δεν τους εκτιμούμε.”

Να είστε ενήμεροι για τη δική σας συμπεριφορά, λέει η νοσηλεύτρια ερευνήτρια Donna Wilson. Κάντε ο Quiz για τη Γήρανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να εξετάσετε στάσεις και προκαταλήψεις απέναντι στη γήρανση: https://www.who.int/ageing/features/attitudes-quiz/en/

Journal Reference:Donna M. Wilson, Begoña Errasti-Ibarrondo, Gail Low. Where are we now in relation to determining the prevalence of ageism in this era of escalating population ageing? Ageing Research Reviews, 2019; 51: 78 DOI: 10.1016/j.arr.2019.03.001

Πηγή: Βev Βetkowski, Awareness is first step in helping stop ageism, say U of A researchers (https://www.folio.ca/awareness-is-first-step-in-helping-stop-ageism-say-u-of-a-researchers/)
Folio is the brand journalism site of the University of Alberta.Its mission is to share expertise from the University of Alberta that informs, stimulates thoughtful discussion, and challenges opinion. We accomplish this by providing a credible, relevant news source with content that empowers, surprises and provides solutions to its engaged readers.