Καπνός και υγεία των πνευμόνων: Παγκόσμια Μέρα κατά του Καπνίσματος 2019

Καπνός και υγεία των πνευμόνων: Παγκόσμια Μέρα κατά του Καπνίσματος 2019

Η εστίαση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2019 (31/5) είναι η «καπνός και υγεία πνευμόνων». Ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή στον ουσιώδη ρόλο των πνευμόνων στην υγεία και ευεξία όλων των ανθρώπων και στις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πνευμόνων. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η γνώση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός βλάπτει τους πνεύμονες είναι χαμηλή σε μεγάλο μέρος του κοινού σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τoν ΠΟΥ:
• Παρά το γεγονός ότι και οι μη-καπνιστές μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, υπεύθυνο για περισσότερους από τα 2/3 των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
• Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (COPD), μια κατάσταση που κάνει την αναπνοή επώδυνη και δύσκολη.
• Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από το παθητικό κάπνισμα και είναι λιγότερο ικανά να το αποφύγουν. Ο παθητικός καπνός μπορεί να οδηγήσει σε κακή πνευμονική ανάπτυξη και λειτουργία σε παιδιά και μωρά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων οι μητέρες καπνίζουν ή αναπνέουν καπνό πριν γεννηθούν. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι επίσης σε αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και άσθματος. Όταν τα βρέφη εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, κινδυνεύουν επίσης από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
• Το κάπνισμα επιδεινώνει επίσης τη βλάβη των πνευμόνων που προκαλείται από τη φυματίωση. Σύμφωνα με την ΠΟΥ, περίπου το ¼ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από φυματίωση.

Οι χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην επιδημία του καπνού μέσω της πλήρους εφαρμογής του FCTC του ΠΟΥ και υιοθετώντας τα μέτρα MPOWER (http://www.emro.who.int/tfi/mpower/index.html) στο υψηλότερο επίπεδο επίτευξης, την εφαρμογή και την επιβολή των πλέον αποτελεσματικών πολιτικών ελέγχου του καπνού με στόχο τη μείωση της ζήτησης καπνού.
Οι γονείς και τα άλλα μέλη της κοινότητας πρέπει επίσης να λαμβάνουν μέτρα για την προαγωγή της υγείας τους και της υγείας των παιδιών τους, προστατεύοντάς τα από τις βλάβες που προκαλούνται από τον καπνό.

https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/world-no-tobacco-day-2019