Εικόνα σώματος και ψυχική υγεία: νέα έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εικόνα σώματος και ψυχική υγεία: νέα έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο πλαίσιο της εθνικής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγείας (13-19 Μαΐου) με θέμα για το έτος 2019 «Εικόνα σώματος- τι σκεφτόμαστε και νοιώθουμε για το σώμα μας», το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε τον Μάρτιο του 2019 διαδικτυακή έρευνα με συμμετέχοντες 4.505 ενήλικες ηλικίας 18+ και 1.118 νέους ηλικίας 13-19 ετών. Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν ότι:

  • Ένας στους πέντε ενήλικες (20%) αισθάνθηκαν ντροπή, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) αισθάνθηκαν άσχημα ή με κακή διάθεση και 19% αισθάνθηκαν αηδιασμένοι λόγω της εικόνας του σώματός τους τον τελευταίο χρόνο.
  • Μεταξύ των εφήβων, το 37% αισθάνθηκε αναστατωμένο και το 31% αισθάνθηκε ντροπιασμένο σε σχέση με την εικόνα του σώματός τους.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων είπαν ότι αισθάνθηκαν άγχος (34%) ή κατάθλιψη (35%) λόγω της εικόνας του σώματός τους.
  • Ένας στους οκτώ (13%) ενήλικες βίωσε αυτοκτονικές σκέψεις ή συναισθήματα λόγω ανησυχιών για την εικόνα του σώματός τους.
  • Για τον ένα στους πέντε ενήλικες (21%), οι εικόνες που χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση είχαν ως αποτέλεσμα να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους.
  • Ένας στους πέντε ενήλικες (22%) και 40% των εφήβων είπαν ότι οι εικόνες στα κοινωνικά μέσα τους οδηγούν στο να ανησυχούν για την εικόνα του σώματός τους.

Τι είναι η ‘εικόνα σώματος’;
Η εικόνα του σώματος ‘είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πώς σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε για το σώμα μας. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας για το σώμα μας μπορούν να μας επηρεάσουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζοντας γενικότερα, τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Η ύπαρξη ανησυχιών για την εικόνα του σώματος είναι μια σχετικά κοινή εμπειρία και δεν αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας από μόνο του. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η υψηλή δυσαρέσκεια για το σώμα συνδέεται με χειρότερη ποιότητα ζωής, ψυχολογικό στρες και κίνδυνο ανθυγιεινών συμπεριφορών διατροφής και διατροφικών διαταραχών.
Αντίθετα, η ικανοποίηση και η εκτίμηση του σώματος έχει συνδεθεί με καλύτερη γενική ευεξία και με λιγότερες συμπεριφορές ανθυγιεινής δίαιτας. Αν και η αίσθηση δυσαρέσκειας με το σώμα μας και την εμφάνιση είναι πιο συχνή μεταξύ των νέων γυναικών, οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος ξεκινάν από την παιδική ζωή,  συνεχίζονται και στην ενηλικίωση και επηρεάζουν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Τι προκαλεί τις ανησυχίες για την εικόνα του σώματος;
Ο τρόπος με τον οποίο οι εμπειρίες και το περιβάλλον μας επηρεάζουν την εικόνα του σώματός μας είναι διαφορετική για όλους. Ωστόσο, συνολικά, η έρευνα υποδηλώνει ότι η εικόνα του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από:
– τις σχέσεις μας με την οικογένεια και τους φίλους μας
– το πώς η οικογένειά μας και οι συνομήλικοι αισθάνονται και μιλούν για τα σώματα και την εμφάνιση
– την έκθεση σε εικόνες εξιδανικευμένων ή μη ρεαλιστικών σωμάτων στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα
– την κοινωνική πίεση να έχουμε έναν «ιδανικό» τύπο σώματος
Υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα σχετικά με την εικόνα του σώματος και την ψυχική υγεία που αφορούν συγκεκριμένους παράγοντες και εμπειρίες, όπως:
– ασθένειες
– πολιτισμικές διαφορές γύρω από το ιδανικό σώμα
– κοινωνικό φύλο και σεξουαλικότητα
Τα παραπάνω συχνά συνδέονται με άλλους κοινωνικούς παράγοντες και διακρίσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι σαφές ότι απαιτείται δράση για την οικοδόμηση και την προώθηση της θετικής εικόνας του σώματος και την υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας και ευεξίας σε σχέση με το σώμα μας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται άνετα και με αυτοπεποίθηση για το σώμα του.
Η έκθεσή επισημαίνει τις βασικές συστάσεις για:
– Αποτελεσματικές ρυθμίσεις για τον τρόπο απεικόνισης του σώματος.
– Ανάγκη δέσμευσης από τις εταιρίες κοινωνικών μέσων και ενημέρωσης στο να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ευγένειας για το σώμα
– Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης δημόσιας υγείας για την εικόνα σώματος, με την εκπαίδευση προσωπικού πρώτης γραμμής στην υγεία και την εκπαίδευση

Διαβάστε όλη την έρευνα και τις συστάσεις της εδώ: https://www.mentalhealth.org.uk/publications/body-image-report

The Mental Health Foundation is a UK charity, whose mission is “to help people to thrive through understanding, protecting, and sustaining their mental health( https://www.mentalhealth.org.uk)