Κυκλοφόρησε η 3η έκδοση του ‘Ατλα Αντισύλληψης στην Ευρώπη

Κυκλοφόρησε η 3η έκδοση του ‘Ατλα Αντισύλληψης στην Ευρώπη

Ο πλανήτης έχει δεσμευτεί να καταστήσει πραγματικότητα την καθολική πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης και παροχής οικογενειακού προγραμματισμού στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από το Πρόγραμμα Δράσης του ΟΗΕ το 1994 της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (ICPD) ή τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ωστόσο, στην Ευρώπη αναφέρεται ή μη επαρκής κάλυψη σε μεθόδους αντισύλληψης. Ενδεικτικά η Ε.Ε βρίσκεται αντιμέτωπη με ποικίλα ποσοστά αύξησης της (Contraceptive Prevalence Rates), τα οποία κυμαίνονται από 66% στην Νότια και έως 77% στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνά με τις επικρατέστερες τάσεις της έκθεσης του 2015 των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι οι ακάλυπτες ανάγκες ως προς την παροχή αντισύλληψης, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ των περιφερειών και άλλων χωρών της Ευρώπης, μεταξύ7% στη Βόρεια και 12% στη Νότια Ευρώπη.

Ο Άτλας Αντισύλληψης-είναι ένας χάρτης που βαθμολογείσυνολικά 46 χώρες σε όλη την γεωγραφική έκταση της Ευρώπης. Η πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης, εγκαινιάζει σήμερα την τρίτη ετήσια έκδοση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζοντας να αποκαλύπτει μια πολύ άνιση εικόνα σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία αυτή τροφοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ (European Parliamentary Forum) για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ανάλυσης και Διαχείρισης Δεδομένων Third-i καθώς καιμια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, όπου και σχεδίασαν τις ερωτήσεις και τις δομές αυτών. Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συμβάλει στην καλύτερη πρόσβαση αντισυλληπτικών μεθόδων για τις γυναίκεςσε όλη την γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης.

Ο Άτλας Αντισύλληψης κατηγοριοποιεί τις Ευρωπαϊκές χώρες με το ανάλογο χρώμαστηριζόμενο στην πρόσβασησε προμήθειές για αντισυλληπτικά, παροχή συμβουλευτικής για οικογενειακό προγραμματισμό καθώς και την διαθέσιμη διαδικτυακή πληροφορία: πράσινο, ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και σκούρο κόκκινο. Φέτος σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες αποδόθηκαν εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται με τις κατηγορίες κόκκινου και σκούρου κόκκινου χρώματος του Ατλαντα, συγκριτικά με τις 14 Ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αναφερθεί τον περασμένο χρόνο ως ανάλογες.

Τα αποτελέσματα για το 2019 δείχνουν
• Όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) και την καθολική πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης.
• Εξαιρετική επίδοση (Hat-trick) για το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένου ότι παίρνουν την πρώτη θέση για τρίτη χρονιά.
• Πολωνία και Ουγγαρία είναι οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις της Ε.Ε.

Για το τρέχον έτος τα κυριότερα σημεία του Άτλαντα Αντισύλληψης περιλαμβάνουν αλλαγές πολιτικής στη Φινλανδία και την Ανδόρα ώστε η αντισύλληψη να είναι ποιο προσιτή, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους νέους και πρόσβαση στην αντισύλληψη χωρίς ιατρική συνταγογράφηση.

Κάντε κλικ ΕΔΩ ή στον χάρτη για να ανοίξετε τον Άντα Αντισύλληψης

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότιβελτιώνεται συνολικά το επίπεδο των διαδικτυακών πληροφοριών σχετικά με την αντισύλληψη. Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές είναι πολλές φορές χάρη σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιστοσελίδες άλλων οργανισμών. Υπάρχουν ακόμη μόνο 11 χώρες στην Ε.Ε που έχουν Κυβερνητικά υποστηριζόμενες διαδικτυακές ιστοσελίδες, χαρακτηρισμένες ως πολύ καλές ή εξαιρετικές. Ενθαρρύνουμε πραγματικά τις άλλες Κυβερνήσεις να προβούν σε αυτή τη μικρή και οικονομικά αποδοτική προσπάθεια παροχής ακριβών πληροφοριών στους πολίτες τους “, δήλωσε ο Νιλ Ντάττα, Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτυγχάνουν να παρέχουν οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και οι διαδικτυακέςπληροφορίες συχνά δεν επαρκούν. Στην Πολωνία, η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι πλέον διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή, υποβιβάζοντας με μεγάλη διαφορά την χώρα στο κάτω μέρος της κατάταξης του Άτλαντα.

Η γερουσιαστής Πέτρα Ντε Σούντερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ (EPF), υπερασπίστηκε την ανάγκη να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αντισύλληψη:”Αν συγκρίνετε τα στατιστικά στοιχεία του Άτλαντα Αντισύλληψης στην Ε.Ε και την αύξηση του πληθυσμού, θα δείτε ότι χώρες με κορυφαίες βαθμολογίες συσχετίζονται με το γεγονός αυτό, επομένως η αντισύλληψη δεν αποτελεί απειλή ως προς την αύξηση του γενικού πληθυσμού, αλλά ένα μέσο που επιτρέπει στους ανθρώπους να μπορούν να αποφασίζουν για το πότε θέλουν να αποκτήσουν παιδιά “.Τα τελευταία δύο χρόνιαχάρη στις επιτυχίες παρουσίασης του Άτλαντα Αντισύλληψης στην Ευρώπη,η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό ώστε να καταρτήσουν τους δικούς τους εθνικούς Άτλαντες, επισημαίνοντας τις τυχών τοπικές αποκλίσεις και την αντιμετώπιση των δυσκολίων ως προς στην πρόσβαση στην εγχώριααντισύλληψη.

Μόλις σε δύο χρόνια, ο Άτλας Αντισύλληψης είναι πλέον ένα αναγνωρισμένο εργαλείο αναφοράς για την παροχή πληροφορίων σχετικά με την αντισύλληψη στην Ευρώπη. Τα θετικά αποτελέσματά του αντικατοπτρίζονται στο γεγονός ότιπερισσότερες κυβερνήσεις και οργανισμοί παρέχουνπληροφορίες για την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθιστώντας τον Άτλαντα του 2019 “πιο ακριβή από ποτέ”.

ΠΗΓΗ: PRESS RELEASE: THIRD EDITION OF CONTRACEPTION ATLAS LAUNCHED IN THE EUROPEAN PARLIAMENT https://www.contraceptioninfo.eu/node/77

 

Προσαρμογή κειμένου:
Ευαγγελία Μότσκα, 
ΠΜΣ Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, 
ΕΚΠΑ