Οι δρόμοι έχουν ιστορίες: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Οδικής Κυκλοφορίας 18 Νοεμβρίου 2018

Οι δρόμοι έχουν ιστορίες: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Οδικής Κυκλοφορίας 18 Νοεμβρίου 2018

Κάθε 6 λεπτά πεθαίνει κάποιος στους δρόμους της Ευρώπης – 230 άτομα κάθε μέρα, 83 000 άτομα κάθε χρόνο. Το οδικό τραύμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους ηλικίας 5-14 ετών από κάθε άλλη αιτία και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 15-29 ετών. Κάθε θάνατος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου με εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν υποστεί θανατηφόρα τραυματισμό να ζουν με τις συνέπειες.

To 2018 σηματοδοτεί την 25η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία πραγματοποιείται κάθε έτος την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Παρέχει μια σημαντική ευκαιρία να προβληματιστούμε για όσους έχουν χαθεί ή επηρεαστεί ανεπανόρθωτα από τραυματισμούς στο δρόμο και να προωθήσουμε την ανθρώπινη πλευρά της οδικής ασφάλειας.

Το θέμα για το 2018 είναι “οι δρόμοι έχουν ιστορίες”: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/violence-and-injuries/areas-of-work/road-traffic-injuries/personal-stories

Μια Διεθνής Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια, η οποία θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου 2018 και φιλοξενείται από την κυβέρνηση της Μάλτας και τον ΠΟΥ, θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή εμπειρία για τον προσδιορισμό των εθνικών στόχων που πρέπει να δοθούν προτεραιότητες για να σωθούν ζωές στους δρόμους της Μάλτας. Αυτή είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες που οργανώνονται γύρω από την περιοχή και σε όλο τον κόσμο.
Αναγνωρίζοντας την προτεραιότητά της στον τομέα της δημόσιας υγείας και της διεθνούς ανάπτυξης, η οδική ασφάλεια αποτελεί βασικό στόχο στο πλαίσιο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), με μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2020.

Γιατί μια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης;
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για θύματα της οδικής κυκλοφορίας συνενώνει δράσεις σε ένα αυξανόμενο αριθμό χωρών σε όλες τις ηπείρους του κόσμου την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μνήμη των πολλών εκατομμυρίων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε τροχαίες συγκρούσεις και στις οικογένειες τους και κοινότητες, καθώς και για την απόδοση φόρου τιμής στους εργαζόμενους στη διάσωση: πληρώματα ασθενοφόρων & πυροσβεστικής, τροχαίας και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με τα τραυματικά επακόλουθα του θάνατου και του τραυματισμού στο δρόμο.

Γιατί υπάρχει μια ανάγκη για αυτήν την ημέρα;
Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στο δρόμο είναι αιφνίδια, βίαια, τραυματικά γεγονότα, οι συνέπειες των οποίων είναι μακροχρόνιες και συχνά μόνιμες. Κάθε χρόνο, εκατομμμύρια νέοι τραυματίες και πενθούντες άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου προστίθενται στα αμέτρητα εκατομμύρια που ήδη υποφέρουν μετά από μια τροχαία σύγκρουση. Το βάρος του πένθους και της απελπισίας που βιώνεται από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων είναι ακόμη μεγαλύτερο,επειδή πολλά από τα θύματα είναι νεαρά, επειδή πολλές από τις συγκρούσεις μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί, και επειδή η μέριμνα για το θάνατο και τον τραυματισμό από τροχαίο στα θύματα και τις οικογένειές είναι συχνά ανεπαρκής, ανάλγητη και ακατάλληλη για την απώλεια της ζωής ή της ποιότητας ζωής. Αυτή η ειδική Ημέρα Μνημης προορίζεται για να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη των θυμάτων τροχαίων συγκρούσεων για δημόσια αναγνώριση της απώλειας τους και του πόνου τους (δες Messages & Thoughts from victims). Η ημέρα αυτή έχει γίνει επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις και όλους όσους εργαζονται για την πρόληψης των συγκρούσεων ή για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους μια και παρέχει την ευκαιρία να αποδείξουν την τεράστια κλίμακα και τις επιπτώσεις των θανάτων και τραυματισμών στο δρόμο και την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για να σταματήσει η ανθρωποθυσία.

Ιστορία της Παγκόσμια Ημέρας
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από τα ίδια τα θύματα του δρόμου. Από το 1995, μια Πρωτοβουλία ΜΚΟ Θυμάτων του Δρόμου υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων, FEVR, δραστηριοποιείται αυτή την Ημέρα (που ξεκίνησε από την RoadPeace του Ηνωμένου Βασιλείου το 1993) – αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα όταν εντάχθηκαν και ΜΚΟ από την Νότια Αφρική, την Αργεντινή και το Ισραήλ.

Σύνδεσμοι:
http://www.who.int/roadsafety/remembrance_day/en/
https://worlddayofremembrance.org/
http://www.who.int/violence_injury_prevention/road_traffic/activities/remembrance_day_handbook/en/index.html
https://www.ioas.gr/teleutaia_nea/3145/Imera_Mnimis_gia_osous_chathikan_sto_dromo___Prolipsi__enimerosi__upeuthuni_odigiki_sumperifora.htm/