Την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες οι πόλεις δηλώνουν #WithRefugees

Την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες οι πόλεις δηλώνουν #WithRefugees

Την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου), δήμαρχοι από περισσότερες από 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Λος Άντζελες, το Μάντσεστερ, η Πόλη του Μεξικού, η Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο και το Σίδνεϋ ζητούν από περισσότερες τοπικές αρχές και δήμους να συμμετάσχουν καλωσορίζοντας και συμπεριλαμβάνοντας τους πρόσφυγες στις κοινότητές τους.
Η πρωτοβουλία Cities #WithRefugees υπογραμμίζει τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι πόλεις στην υποδοχή των προσφύγων. Σχεδόν δύο στους τρεις πρόσφυγες εγκαθίστανται σε αστικές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων συχνά είναι οι πρώτοι που  τους βοηθούν όταν διαφεύγουν τον κίνδυνο ή αργότερα όταν επαν-εγκαθίστανται σε νέες χώρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, επαίνεσε τις κοινότητες και τα άτομα που αποτελούν θετική δύναμη για ένταξη. «Η πρωτοβουλία Cities #WithRefugees στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, σε μια στιγμή που οι συγκρούσεις και οι διώξεις ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με την πλειοψηφία των προσφύγων να  ζουν τώρα στις πόλεις, οι δήμαρχοι και οι κοινοτικοί ηγέτες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κινητοποίηση της στήριξης, ανοίγοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες και βοηθώντας τους πρόσφυγες να γίνουν μέλη των νέων κοινοτήτων. Καθώς εργαζόμαστε για ένα νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους πρόσφυγες, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και οι οργανώσεις της κοινότητας που ενώνονται για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες, λαμβάνουν την αναγνώριση και την υποστήριξη που χρειάζονται».

Η πρωτοβουλία Cities#WithRefugees ακολουθεί την έκδοση (19 Ιουνίου) νέων στοιχείων της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), τα οποία δείχνουν τη συνέχιση μιας πενταετούς ανοδικής τάσης στον αριθμό των ατόμων που εκτοπίζονται από συγκρούσεις ή διώξεις παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καταρτίζουν ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες για να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στις κρίσεις των προσφύγων και να δημιουργήσει μια πιο προβλέψιμη και δίκαιη στήριξη στις χώρες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Οι πόλεις θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην προσπάθειά αυτή.

Η πρωτοβουλία Cities#WithRefugees  αποτελεί μέρος της τρέχουσας εκστρατείας #WithRefugees της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που ξεκίνησε το 2016 για να στηρίξει την ανάπτυξη του παγκόσμιου πακέτου για τους πρόσφυγες. Η εκστρατεία επιδιώκει να κατευθύνει την παγκόσμια δημόσια στήριξη σε οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και καλεί ώστε όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να ζουν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μπορούν να υποστηρίζουν τις οικογένειές τους. Μέχρι σήμερα η εκστρατεία έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές στην βασική της αναφορά και προσεγγίζει 19 εκατομμύρια δράσεις υπέρ των προσφύγων.

Press Release
On World Refugee Day cities worldwide stand #WithRefugees
20 June 2018
http://www.unhcr.org/news/press/2018/6/5b2a1b3d4/world-refugee-day-cities-worldwide-withrefugees.html