Μαμάδες- μέντορες βοηθούν στην καταπολέμηση του στίγματος της επιλόχειας διαταραχής διάθεσης

Μαμάδες- μέντορες βοηθούν στην καταπολέμηση του στίγματος της επιλόχειας διαταραχής διάθεσης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας, σχεδόν το 15% των μητέρων πάσχουν από μια διαταραχή διάθεσης μετά τον τοκετό, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, καθιστώντας τα παραπάνω τις πιο συχνές επιπλοκές του τοκετού. Και παρόλο που αυτές οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, νέα έρευνα δείχνει ότι το 20% των μητέρων δεν αποκαλύπτουν τα συμπτώματά τους στο/στη γιατρό τους.

“Πολλές γυναίκες αισθάνονται διστακτικές να συζητούν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, ειδικά όταν βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους μετά τον τοκετό”, λέει η Sarah Checcone, διευθύντρια του The Postpartum Society of Florida. Ο μη-κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός δοκιμάζει έναν νέο τρόπο υποστήριξης των μητέρων και των οικογενειών τους, προσφέροντας ένα πρόγραμμα καθοδήγησης-υποστήριξης (mentorship) μητέρας προς μητέρα, γνωστό ως SISTER (Self-Image Support Team and Emotional Resource).

Οι εθελόντριες μέντορες είναι μητέρες που έχουν περάσει και οι ίδιες στο παρελθόν κάποια επιλόχεια ψυχική ασθένεια. “Πολλές γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι το να παραδεχτούν ότι έχουν άγχος ή κατάθλιψη είναι σαν να παραδέχονται ότι είναι αδύναμες. Ίσως επίσης να φοβούνται ότι αν μιλήσουν για τα συναισθήματά τους θα τα κάνει πιο πραγματικά”.

Πρέπει να εξηγήσουμε στις ασθενείς ότι η κατάθλιψη και το άγχος δεν έχει καμία σχέση με το να είναι μια γυναίκα «κακή μητέρα», λέει η Alexandra Sacks, ψυχίατρος που ειδικεύεται στη μητρική ψυχική υγεία και την αναπαραγωγική ψυχιατρική.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή κατά το πρώτο έτος της μητρότητας. Τα σημάδια της διαταραχής ποικίλλουν αλλά πιθανά περιλαμβάνουν συναισθήματα ευερεθιστότητας, θλίψης, μόνιμης ανησυχίας και αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη.

Οι SISTERS, μια που έχουν βιώσει παρόμοια προβλήματα, βρίσκονται σε μοναδική θέση για να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες. Μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες, τις καθησυχάζουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους για τις ασθένειες τους. Επικοινωνούν μέσω τηλεφώνου εβδομαδιαίως και συναντώνται από κοντά τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Όταν χρειάζεται, βοηθούν τις γυναίκες να βρουν πρόσθετους υποστηρικτικούς ψυχολογικούς πόρους, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπεία ή ομάδες αυτό-βοήθειας.

Η έρευνα πάνω στην ανθεκτικότητα έχει δείξει ότι τα προγράμματα που βασίζονται σε ομότιμες ομάδες μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία μιας γυναίκας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development, δείχνει ότι οι μητέρες μπορεί να επωφεληθούν αρκετά από τη συνεχιζόμενη φροντίδα άλλων μητέρων, ειδικά από εκείνες που έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις.

Εκτός από την εκπαίδευση των μητέρων ως μέντορες, στον φορέα The Postpartum Society of Florida εκπαιδεύουν και τους συντρόφους σχετικά με τις ανησυχίες και τη διάθεση μετά την τοκετό.

Πηγή: http://www.npr.org/sections/health-shots/2017/09/29/554280219/mommy-mentors-help-fight-the-stigma-of-postpartum-mood-disorder Προσαρμογή από Mommy Mentors Help Fight The Stigma Of Postpartum Mood Disorder -JULI FRAGA

Postpartum Florida: http://postpartumflorida.org/

Postpartum Support International (PSI):http://www.postpartum.net/learn-more/pregnancy-postpartum-mental-health/